Duitsland gaat wet op antisemitische misdaden nog verstrengen

Duitsland is van plan de wetgeving inzake antisemitische misdaden aan te scherpen, zei de minister van Justitie afgelopen donderdag na een dodelijke aanslag op een synagoge in Halle vorige maand.

Minister van Justitie Christine Lambrecht (SPD) vertelde het parlement dat antisemitisme een verzwarende factor zou worden voor haatmisdrijven in het strafrecht, volgens AFP. De huidige wet noemt discriminatie van bepaalde groepen als een verzwarende factor, maar verwijst niet specifiek naar antisemitisme.

Ik schaam me dat Joden in Duitsland zich niet langer veilig voelen en dat zovelen er zelfs aan denken om het land te verlaten,” zei Lambrecht in het parlement en ze voegde eraan toe: “We moeten een duidelijk signaal afgeven tegen antisemitisme.

Bij de Halle-aanval probeerde een rechtsextremist die een racistisch, misogynistisch en antisemitisch manifest online had gepost, en slaagde er niet in een synagoge te bestormen tijdens de gebeden van Jom Kipoer. Toen hij niet in staat was om de gesloten deur op te blazen, schoot hij en doodde twee niet-joodse Duitsers – een op straat buiten en een andere in een Turkse snackbar.

De politie ving uiteindelijk de 27-jarige schutter, Stephan Balliet, na een vuurgevecht waarbij hij gewond raakte. Balliet gaf de schietpartij toe en bekende dat het gemotiveerd was door antisemitisme en rechtsextremisme.

Josef Schuster, hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, zei donderdag dat de voorgestelde wetswijziging “een belangrijke stap was in de richting van een consistente bestraffing van antisemitische misdaden.

De verandering maakt deel uit van een pakket overheidsmaatregelen dat sinds de aanslag in Halle is aangekondigd, inclusief sociale media-netwerken om online doodsbedreigingen en het aanzetten tot rassenhaat aan de politie te melden.

Antisemitische misdaden stegen vorig jaar met 20 procent in Duitsland, volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken die zei dat de schuld in negen op de 10 gevallen bij extreemrechts lagen. Uit een rapport dat vorige zomer werd gepubliceerd, bleek dat Duitsland in de eerste helft van 2018 een groter aantal aanvallen op joden had gezien.

Antisemitisme is niet alleen een probleem in Duitsland. Uit een wereldwijd onderzoek naar antisemitisme in opdracht van de Anti-Defamation League (ADL) dat vorige week werd gepubliceerd, bleek dat ongeveer een op de vier Europeanen een schadelijke en pervasieve houding tegenover joden koestert.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Germany to tighten legislation on anti-Semitic crimes” van 29 november 2019 op d esite van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.