Joodse ouder haalt haar zoon van Duitse school omwille van frekwente Jodenhaat

Plaatje hierboven: Betoging in Berlijn tegen de oorlog in Libanon op 21 juli 2006. Het aloude antisemitisme – thans in de vorm van Israëlhaat – steekt zijn kop weer op. De Middeleeuwse kwakkel gekend als het bloedsprookjeJoden drinken het bloed van kinderen‘ werd voor deze gelegenheid weer uit de kast gehaald en opgepoetst tot ‘Israël drinkt het bloed van onze kinderen‘ [beeldbron: Ralf Fischer/Agentur Ahron]

Een Duits-Joodse ouder in de Duitse stad Offenbach bij Frankfurt heeft naar verluidt haar zoon van de openbare middelbare school gehaald vanwege frequente antisemitische opmerkingen in de klas, hoewel haar zoon niet persoonlijk door hen wordt geraakt.

Het is de sfeer op school die Alina R. ertoe heeft aangezet de stap te zetten. Ze vertelde Duitse nieuwsmedia dat leraren en beheerders niet hadden gereageerd op antisemitische opmerkingen die nonchalant door het klaslokaal werden geworpen.

Opmerkingen zoals “Het is hier zo heet en vochtig als Auschwitz“, of “jij Jood” als een belediging komen veel voor, zei ze, en merkte op dat de Joodse identiteit van haar eigen zoon niet openbaar is.

Haar zoon, 16, verhuist naar een privéschool waar, volgens zijn moeder, dergelijke problemen minder vaak voorkomen, omdat de privéschool meer aandacht besteedt aan het uitlokken en straffen van dergelijk gedrag. Volgens Duitse nieuwsberichten had Alina R. haar zoon aangemoedigd om met een leraar over het probleem te praten. De lerares ondernam geen actie, zei ze.

Ondertussen is de Centrale Jodenraad in Duitsland (Zentralrat der Juden in Deutschland) verheugd over het nieuws van het federale ministerie van Justitie dat misdaden met een antisemitische motivatie op een hoger niveau zullen worden gestraft.

Minister van Justitie Lambrecht heeft donderdag haar geplande wetswijziging aangekondigd, en zei dat ze “zich schaamde voor het feit dat joden in Duitsland zich niet langer veilig voelen, dat zelfs velen erover denken oom het land te verlaten.” Ze verwacht dat het parlement de verandering zal goedkeuren aan het einde van het jaar.

Josef Schuster, hoofd van de Centrale Raad, noemde het een “belangrijke stap … antisemitische motieven moeten afzonderlijk en als verzwarende omstandigheden in de veroordeling worden beschouwd.” Schuster had gepleit voor het opnemen van ‘antisemitisme’ in de lijst met motivaties die een zwaardere straf teweegbrachten. De lijst bevat momenteel racistische, xenofobe of andere onmenselijke motivaties.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Toby Axelrod “Jewish teen removed from German public high school over classroom anti-Semitism” van 28 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)