Turkije boekt successen in het oprollen van smokkelbendes in Hebreeuwse artefacten

In anti-smokkeloperaties hebben Turkse veiligheidstroepen dit jaar een groot aantal artefacten in beslag genomen afkomstig uit Anatolië en het aangrenzende Syrië. Politie en gendarme streven naar een verhoogde aanpak van smokkel in Turkije, de thuisbasis van verschillende beschavingen, van prehistorische gemeenschappen tot de Ottomanen.

Professor Celal Şimşek, hoofd van de afdeling archeologie van de universiteit van Pamukkale, zegt dat Anatolië uniek is in termen van de rijkdom aan historische artefacten en anti-smokkeloperaties zou niet de enige maatregel moeten zijn om te stoppen met smokkel.

“Smokkel en illegale opgravingen is een bloedende wond voor Turkije. Ondanks maatregelen gaan illegale opgravingen nog steeds door. Dit kan worden voorkomen door mensen bewust te maken van het probleem, zodat mensen meer bescherming bieden tegen historische artefacten,” vertelde hij aan Anadolu Agency. Şimşek stelt ook een strenger toezicht voor op de online verkoop van metaaldetectors die worden gebruikt door illegale schatzoekers

De Turkse politie heeft onlangs een oud lederen manuscript teruggevonden van vermoedelijke handelaars uit de oudheid in een centrale provincie, meldden veiligheidsbronnen op dinsdag. Het manuscript – vermoedelijk gestolen uit een Syrisch museum – werd in beslag genomen in Kirsehir.

Op basis van een tip stopten politieploegen een verdachte auto met een Istanbul-kenteken op de snelweg Ankara-Kayseri in de buurt van het Kaman-district van Kirsehir.

Ze vonden het manuscript verborgen in een kleed in de buurt van de autostoel, zeiden de bronnen, die vroegen om niet genoemd te worden vanwege beperkingen op het spreken met de media. Het 16-pagina oude boek geschreven in het Hebreeuws droeg verschillende vogelfiguren, een zeshoekige vorm en een rode steen op het voorblad.

Tijdens het politieonderzoek werden ook een blanco schietpistool en patronen in het handschoenenkastje van de auto in beslag genomen, aldus de bronnen. Twee verdachten in de auto die alleen geïdentificeerd werden met hun initialen, E.S en K.G., werden gearresteerd wegens aanklachten voor antiquiteiten.

Volgens de getuigenissen van verdachten aan de politie kochten ze het manuscript in de zuidoostelijke provincie Mardin en waren ze van plan het voor een grote som geld in Istanboel te verkopen. Het oude manuscript werd tijdens de conflicten uit het stadsmuseum van Syrië gestolen en illegaal naar Mardin gebracht, zei de verdachte in hun getuigenissen.

♦ Plaatje hieronder: Enkele weken later kon de Turkse gendarmerie opnieuw smokkelaars onderscheppen met een 1100 jaar oud Hebreeuws manuscript op zak in het zuidoosten van Diyarbakır, meldden veiligheidsbronnen op zaterdag.

♦ Eerder namen Turkse veiligheidstroepen een Torah-manuscript in beslag waarvan wordt gedacht dat het minstens 700 jaar oud is en dat te koop was voor $ 1,9 miljoen, meldden Tukish-media. Naar verluidt arresteerde de politie vier antiekhandelaren nadat ze het manuscript probeerden te verkopen aan rechercheurs in burger in de zuidelijke provincie Mugla in Turkije.


Bronnen:

♦ naar een artikelTurkish Police Seize ‘Ancient Hebrew Manuscript’ From Smugglers” van 13 maart 2019 op de site van Archeology News Network

♦ naar een artikelHebrew manuscript dating back 1,100 years seized from smuggling suspects in Turkey” van 13 april 2019 op de site van Yeni Safak

♦ naar een artikelPolice seize ancient handwritten Hebrew manuscripts in anti-smuggling op in southern Turkey” van 26 februari 2019 op de site van Daily Sabbah

♦ naar een artikel “Turkish security forces seize 700-year-old Torah manuscript” van 28 november 2017 op de site van The Times of Israel