Nederland’s signaal aan Israëlboycotters: ‘Etikettering op ALLE betwiste gebieden ter wereld toepassen’

Plaatje hierboven: In tegenstelling tot België dat zoals steeds het voortouw neemt in de boycot van Israëlische producten, wijzen zowel Tsjechië als Hongarije het selectief etiketteren af. Groot-Brittannië heeft in 2009 een etiketteringsvereiste aangenomen en België in 2014, nog vóór de EU via de EJC tot die boycot besloot! 

De verklaring van negen dagen geleden door staatssecretaris Mike Pompeo dat Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria niet illegaal zijn, kreeg veel aandacht, werd zeer geprezen en nog veel meer bekritiseerd.

Made in Israel
Die verklaring veranderde het buitenlands beleid van de VS en verklaarde feitelijk wat de staat Israël altijd heeft gehandhaafd: dat de geografie van de zogenaamde Westelijke Jordaanoever misschien in geschil is, maar er bestaat geen ontkenning van het inherente recht van Israël om Joodse gemeenschappen te bouwen in het bijbelse hart van het Joodse volk, aka Judea & Samaria.

Pompeo sprak de waarheid, met zijn beslissing die zowel de oorzaak van de Israëlisch-Palestijnse vrede bevordert, als het rechtzetten van een historisch onrecht.

Het was vooral welkom, want het kwam slechts een week nadat het Europese Hof van Justitie – het hoogste gerechtshof van de Europese Unie – oordeelde dat producten die in die zeer Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria zijn gemaakt, als zodanig moeten worden geëtiketteerd en niet langer als ‘product’ mogen worden verkocht als zijnde ‘Made in Israel’.

Nederland
Maar kijk, de dag nadat Pompeo de koers van het buitenlands beleid van de VS had veranderd, en tot ieders grote verrassing, heeft het Nederlandse Huis van Afgevaardigden de Europese trend omzeild en de uitspraak van de EU-rechtbank impliciet discriminerend genoemd.

In een motie die met 82 tegen 68 stemmen werd aangenomen, drong het Nederlandse parlement er bij zijn regering op aan de EU-uitspraak te verwerpen tenzij vergelijkbare normen werden toegepast op alle betwiste gebieden wereldwijd, omdat het uitsluiten van Israël hier discriminerend was.

Wat het duidelijk is. Hoe anders uit te leggen dat de Europese rechtbank nooit uitspraak heeft gedaan over een van de meer dan 200 territoriale geschillen over de hele wereld, niet over de bezetting van Marokko door de Westelijke Sahara, de bezetting door Turkije van Noord-Cyprus, de bezetting van de Krim door Rusland en het bezetten van twee provincies in Georgië (Abchazië en Zuid-Ossetië sinds 2008) of de bezetting van Nagorno-Karabach door Armenië.

Neen. De uitspraak van het EJC is alleen van toepassing op Israël.

De EU zei dat de uitspraak Israëlische producten in het algemeen niet verbood en dat ze de BDS-beweging tegen Israël niet ondersteunde. Maar de pro-Israëlische organisatie-NGO Monitor verwierp dat gesprek en noemde de productetikettering ‘een springplank voor volwaardige BDS tegen Israël, met name in Europa.’

Oprichter en directeur van Monitor Monitor, prof. Gerald Steinberg:

Voor anti-Israëlische groepen is productetikettering bedoeld als een ‘glijmiddel’ voor BDS en andere vormen van demonisering. We hebben deze krachtige NGO’s aan het werk gezien in de kortstondige Airbnb-boycot, de targeting van Israël in de FIFA, de voorgestelde discriminerende zwarte lijst van de VN en elders. Productetikettering is de volgende stap in demonisering.

Hoewel de Nederlandse stemming grotendeels symbolisch is en de regering niet dwingt om op te treden, hoopt Israël dat de resolutie zal helpen het overheidsbeleid te sturen, zodat Nederland in ieder geval zal afzien van het etiketteren van de producten.

Israël’s ambassadeur in Nederland Naor Gilon twitterde:

Ik hoop dat in het geval dat de Nederlandse regering de EU er niet in slaagt alleen te implementeren indien van toepassing op alle betwiste gebieden, zij hun eigen aanbeveling zullen aannemen en geen discriminerende resolutie zullen implementeren.

Overigens wordt, vier jaar na de beslissing van de EJC om Israëlische producten te etiketteren, de facto slechts 10 procent van de wijnen uit Israëlische ‘nederzettingen’ uit Judea, Samaria aka de Westelijke Jordaanoever en de Golan als zodanig geëtiketteerd, zo wijst een recente studie uit. Slechts 10 procent geboycot? Daar weet Israël wel raad mee.

Geld om te moorden
De dag na de Nederlandse motie nam het Nederlandse parlement opnieuw een principieel standpunt in en stemde het om alle hulp aan de Palestijnse Autoriteit stop te zetten.

Bij het uitleggen van het besluit, citeerden de parlementsleden waar betalingen aan de PA werden gedaan: dat de Nederlandse fondsen die naar de PA gingen, werden gebruikt om veroordeelde terroristen en hun families een maandelijkse toelage te betalen – en ze wilden er geen deel van uitmaken.

Wij zijn het daarmee eens. We kunnen alleen maar hopen dat andere Europese landen de Nederlandse leiding volgen, zowel door de discriminerende uitspraak van de EU-rechtbank aan te roepen als door af te zien van het helpen van het ‘betalen om te moorden’-beleid van de PA.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hidde van Koningsveld “Kabinet verdedigt etikettering van Israelische nederzettingenproducten” van 27 november 2019 op de site van CIDI.nl

♦ naar een artikelPraise be the Dutch – The Netherlands’ House of Representatives bucked the European trend and called the EU court’s ruling discriminatory” van 26 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Noa Landau “EU Fails to Enforce Requirement to Label Wines From Settlements, Study Shows” van 13 november 2019 op de site van Haaretz

Een gedachte over “Nederland’s signaal aan Israëlboycotters: ‘Etikettering op ALLE betwiste gebieden ter wereld toepassen’

 1. Nederland heeft, na lange afwezigheid, dit keer de juiste beslissing genomen.

  Indien deze regel voor alle +/- 200 betwiste gebieden/conflicten zou gelden dan is het prima.

  Nu is deze ‘rechtspraak’ niets anders dan anti Joods racisme tegen Israel…de Jood onder de Naties.

  Het zegt niets over de ‘legitimitiet’ van de producten van alleen Joodse exporteurs uit de ‘bezette gebieden’ …..maar alles over het oordelend vermogen van deze uitvoerende macht der rechtspraak en de landen die haar hierin steunen.

  Dit soort showprocessen & uitspraken is onbetamelijk voor een zichzelf serieus, onpartijdig, neutraal en niet racistisch nemend orgaan.

  Het past in een bananenrepubliek, dictatuur & tijdens de Nazi/Stalin tijd.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.