Hamas annuleert voor 3de week op rij de gewelddadige rellen aan Israël’s grens

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 15 februari 2019. Palestijnse minderjarigen trachten over het hek te klauteren dat de Gazastrook scheidt van Israël. Hamas belooft hen elk 300 sjekels (ca. € 73) als ze erin slagen gewond te raken, dit uiteraard om de anti-Israël propaganda in de internationale pers te stofferen [beeldbron: Said Khatib/AFP]

Hamas kondigde woensdag aan dat het de demonstratie van de ‘Grote Mars van Terugkeer’ aan het veiligheidshekken dat de Gazastrook scheidt van Israël, annuleerde in wat wordt gezien als een vooruitgang in wederzijds ‘begrip’ tussen Israël en de terreurgroep. Dit zal de derde week zijn dat de demonstraties worden afgeblazen.

De protesten van deze week waren bedoeld om de verjaardag van de VN-resolutie over de oprichting van de staat Israël te markeren. De aankondiging werd gedaan namens alle Palestijnse Gaza-facties, maar Hamas zou achter de beslissing staan.

De Israëlische autoriteiten hebben woensdag de Gazaanse vissers op de hoogte gebracht dat alle boten hun visgebied nu tot 15 zeemijlen vanaf de kust konden uitbreiden nadat eerder alleen bepaalde schepen toestemming hadden gekregen om zover uit te varen.

Eerder deze week arriveerde de afgevaardigde van Qatar, Khaled al-Hardan, in Gaza voor een bezoek, waarin zijn regering de maandelijkse toelagen van $ 100 aan gezinnen in nood bekend maakte.

Ynet hschrijft Al-Hardan tussen de Strook en Israël pendelde voor ontmoetingen met Israëlische veiligheidsfunctionarissen. Een bron schat dat deze gesprekken overeenkomsten omvatten die Israël en Hamas kunnen bereiken om een ​​begrip op lange termijn te bevorderen.

Minister van Defensie Naftali Bennett ontmoette de speciale gezant van de VN voor het Midden-Oosten Nickolay Mladenov. De twee bespraken de veiligheidssituatie met de nadruk op het noordelijke deel van de enclave.

Nadat Hamas vorige week de demonstraties had geannuleerd, plaatste de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT) majoor-generaal Kamil Abu-Rukun een bericht in het Arabisch op zijn Twitter-account, gericht aan de inwoners van Gaza.

Hij zei dat Israël zich aan de afspraken hield die met Egypte en anderen zijn bereikt, om een ​​langetermijnovereenkomst te bevorderen ten behoeve van de burgerbevolking in de Strip en de veilige terugkeer van Israëlische MIA’s en burgers die daar worden vastgehouden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elio Levy “Hamas cancels Friday’s ‘march of return’ on Gaza border for third week” van 27 november 2019 op de site van Ynet News