Duitse leger gaat ‘retro’ en plaatste swastika-uniform op eigen Instagram account

Het Duitse leger verontschuldigde zich woensdag op zijn officiële sociale mediakanalen nadat het een foto van een nazi-uniform op zijn Instagram-verhaal had geplaatst met het woord ‘retro’ erbovenop, meldde Deutsche Welle (plaatje hierboven). Het Instagram account van de Bundswehr telt zowat 309.000 volgers.

De afgelopen jaren heeft de Bundeswehr geprobeerd afnemende werving te bestrijden met verregaande marketingcampagnes in de hoop de Duitse jeugd te overtuigen met beloften van avontuur en goede carrièremogelijkheden. Daartoe plaatsten ze foto’s van oude uniformen in een Instagram-verhaal met de titel “mode is ook een aspect. Zelfs vandaag maken elementen van militaire stijl deel uit van haute couture.”

De foto beeldde echter het uniform van een majoor in de Wehrmacht van Adolf Hitler af, compleet met ijzeren kruis en links op het uniform de Reichsadler (aka de keizerlijke adelaar), de pin van een adelaar bovenop een swastika (hakenkruis) die het officiële insigne van de nazi-partij was.

Nadat verontwaardigde Instagram-gebruikers en Duitse media het aanstootgevende bericht hadden opgepikt, verwijderde de Bundeswehr de afbeelding en plaatste een verontschuldiging.

Beste gemeenschap, onze excuses! We hebben een foto geplaatst van een Wehrmacht-uniform dat werd gebruikt voor een film. Het uniform bevindt zich in een tentoonstelling in ons Militair Historisch Museum in Dresden. Het was de bedoeling om een ​​fotoverhaal van een eeuwenlange invloed te tonen van uniformen over mode. Extremisme van welke aard dan ook is een no-go in de Bundeswehr. We onderzoeken nu wat er mis is gegaan en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Rijksadelaar – Reichsadler

Plaatje hierboven: In het Duitse parlement Berlijn, 6 oktober 1939. De nazi-partij NSDAP aan de macht. Führer Adolf Hitler wordt in de Rijksdag in de Kroll Opera aan het einde van de campagne tegen Polen bejubeld. Bovenaan staat onder de Reichsadler, het gekende nazi-insigne, Hermann Göring, die sinds 30 augustus 1932 voorzitter was van het Duitse parlement (Reichstag) [beeldbron: Bundesarchiv]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nissan Tzur “German army apologizes for photo of Nazi uniform” van 28 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelBundeswehr apologizes for ‘retro” Nazi uniform on Instagram” van 27 december 2019 op de site van Deutsche Welle

♦ naar een artikel van Matthias “GebauerBundeswehr postet Hakenkreuz-Uniform auf Instagram” van 26 november 2019 op de site van Spiegel Online