Ephraim Mirvis: Wat zal er met de Joden in G-B gebeuren als Labour de volgende regering vormt?

In een ongekende beweging waarschuwde de belangrijkste rabbijn van Groot-Brittannië voor de algemene verkiezingen van het land dat het antisemitismeprobleem van de Labour-partij betekent dat de ‘ziel van onze natie op het spel staat’.

Ephraim Mirvis maakte zijn interventie, wat een ongebruikelijk uitstapje is in partijdige politiek voor een opperrabbijn, dinsdag in een column gepubliceerd in de online editie van The Times of London.

Het is niet mijn plaats om iemand te vertellen hoe ze moeten stemmen,” schreef Mirvis en voegde eraan toe: “Ik betreur het helemaal.” Maar in de column somde hij antisemitistische schandalen op met alleen Labour en zijn leider sinds 2015, de uiterst linkse politicus Jeremy Corbyn.

Veel leden van de Joodse gemeenschap kunnen nauwelijks geloven dat dit dezelfde partij is die ze met trots hun politieke thuis noemden gedurende meer dan een eeuw. Het kan niet langer beweren dat het de partij is van diversiteit, gelijkheid en antiracisme. Dit is de Labour Party alleen in naam,” schreef hij.

Mirvis vroeg zich vervolgens af “hoe medeplichtig aan vooroordelen een leider van de oppositie van Hare Majesteit zou moeten zijn om als ongeschikt voor een hoge functie te worden beschouwd“, en hij voegde eraan toe:

Zouden associaties met degenen die openlijk haat tegen Joden hebben aangezet, voldoende zijn? Zou steun voor een racistische muurschildering, die uitbeeldt dat krachtige joden met een haakneus zogenaamd rijk worden ten koste van de zwakken en onderdrukten, voldoende zijn? Zou het voldoende zijn om ‘vrienden’ te beschrijven die de moord op Joden onderschrijven en zelfs plegen? Dat lijkt het niet. Kom naar de verkiezingen van 12 december, ‘de ziel van onze natie staat op het spel’.

De aartsbisschop van Canterbury, de leider van de kerk van Engeland, en de moslimraad van Groot-Brittannië betuigden medeleven met de sentimenten van de joodse gemeenschappen, zoals verwoord door Mirvis.

Zijn column “benadrukt de echte angst die veel Britse joden hebben, met betrekking tot de onaanvaardbare aanwezigheid van antisemitisme in Groot-Brittannië en in de politiek van vandaag“, schreef de moslimraad in een verklaring, waarin hij zijn bezorgdheid herhaalde over vermeend anti-moslimsentiment uitgedrukt door Minister-president Boris Johnson en zijn naar rechts neigende conservatieve partij.

De aartsbisschop, Justin Wells, schreef op Twitter dat het feit dat Mirvis “op dit moment een dergelijke ongekende verklaring moet afleggen, ons moet wijzen op het diepe gevoel van onzekerheid en angst dat veel Britse joden voelen.

Corbyn verdedigde in 2013 een muurschildering van Joodse mannen die monopolie spelen op de rug van mannen met een donkere huidskleur. In 2014 legde hij een krans op een monument ter herdenking van Palestijnse terroristen die Israëlische atleten vermoordden op de Olympische Spelen van 1972 in München (plaatje hierboven). Hij noemde Hamas en Hezbollah zijn vrienden in 2009.

Onder Corbyn verspreidden antisemitisme en anti-Israëlische vitriool zich in de rangen van Laour, wat de Equality and Human Rights Commission, een waakhond van de regering, ertoe aanzette om haar eerste onderzoek te starten naar de aanpak van racisme in een reguliere Britse partij. Corbyn heeft geweigerd antisemitische vooroordelen te hebben of aan te moedigen.

Amanda Bowman, vice-president van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden, zei dat de oproep van Mirvis ongekend is, en voegde eraan toe dat het “helaas een weerspiegeling is van hoeveel Britse Joden zich voelen.” Ze zijn “bang dat als de Labour partij antisemitisme heeft toegestaan ​​om op deze manier om zich heen te grijpen terwijl het in de oppositie zit, dat de zaken erger zullen worden als ze in de regering zitten,” schreef ze dinsdag in een verklaring.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “In unprecedented intervention, British chief rabbi warns against Labour victory” van 26 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Henry Zeffman “Jeremy Corbyn refuses to apologise over Labour antisemitism crisis – Chief Rabbi is wrong, insists leader as he declines four times to say sorry” van 27 november 2019 en een artikelLabour antisemitism: Corbyn not fit for high office, says Chief Rabbi Mirvis – ‘New poison’ in the party has been ‘sanctioned from the top’” van 26 november 2019 en een artikel van Ephraim Mirvis “What will become of Jews in Britain if Labour forms the next government?” van 25 november 2019 op de site van The Times of London

Een gedachte over “Ephraim Mirvis: Wat zal er met de Joden in G-B gebeuren als Labour de volgende regering vormt?

  1. Eindelijk een Joodse leider die zijn mond open doet en dat werd hoog tijd.

    Het is genoeg geweest met de leugens van Labour & co.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.