Knack in België: ‘Kritiek op Israël mag niet gelijkgesteld worden aan antisemitisme’

bds-charleroi

Charleroi, België, 2 maart 2014. Manifestatie georganiseerd door BDS afdeling Charleroi aan het Palais des Beaux Arts. De BDS gaan voluit voor een totale boycot van Israël en niet enkel ‘producten afkomstig uit de nederzettingen’. De manifestanten scandeerden: “Il existe un Etat, qui bafoue les droits. Il cultive les terres, qui ne lui appartiennent pas. Boycott les fruits, boycott l’Etat…” (“Er is een staat die de rechten schendt. Hij cultiveert de grond die hem niet toehoort. Boycot de vruchten, boycot de Staat”.) [beeldbron: Plate-form Charleroi Palestine]

Wij roepen de federale regering en het federale parlement op om expliciet duidelijk te maken dat de Boycot, Divestment and Sanctions-beweging (BDS) een legitieme en geweldloze vorm van kritiek is op het Israëlische beleid, en niet gelijkgesteld kan worden aan antisemitisme.

Dat schrijven Ludo Abicht, Anya Topolski en 94 andere Joodse en niet-Joodse onderzoekers en geëngageerde burgers in een open brief in Knack Magazine van heden 27 november 2019 met de titel “‘Kritiek op Israël mag niet gelijkgesteld worden aan antisemitisme’” Een derde deel van de ondertekenaars zijn leden van de links-Joodse organisatie Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB).

In de brief worden twee zaken door elkaar gehaald: enerzijds ‘kritiek op Israël’ en anderzijds “Boycot Israël en of producten uit zijn ‘nederzettingen'”. Het spreekt voor zich dat dat een boycot heel wat verder gaat dan enkel kritiek. Niemand die een probleem heeft met kritiek an sich op Israël.

Maar onder het mom van Israëlkritiek de vernietiging van Israël van de daken schreeuwen is een rode lijn die niet kan worden overschreden. De brief roept dus openlijk op om de BDS-beweging te tolereren en te steunen, BDS die een totale boycot voorstaat van Israël en niet enkel de ‘nederzettingen’ voorbij de Groene Lijn.

Anti-Zionisme = Antisemitisme
Anti-Zionisten horen niet graag zeggen dat ze in feite antisemieten zijn. Ze zeggen dat ze niets tegen Joden hebben, maar alleen iets tegen de staat Israël. Tenminste dat “zeggen” ze toch. Voornamelijk dan in het Westen want in het Midden-Oosten, in de tumultueze Arabische en in de moslimwereld, winden ze er helemaal geen doekjes om. In het Midden-Oosten zijn Joden, Israëliërs, Israëlieten en Zionisten simpelweg synoniemen van elkaar en worden al deze benamingen kriskras en willekeurig door elkaar gebruikt. Zoals men een kat een poes noemt en andersom.

Dat lees en hoor je dagelijks in de Arabische media. Daar zeggen en schrijven ze dagelijks en onomwonden: de Joden moeten weg en als ze niet weg willen dan moeten ze dood. En waarom dan? Simpel: omdat het Joden zijn en omdat ze vinden dat Joden slecht zijn. Slechter dan zijzelves. Louter omdat het Joden zijn. Alléén daarom.

Anti-Zionisme heeft niets te maken met zelfbeschikkingsrecht voor Palestijnen, of met het bezetten van grond door Israël of het verwezenlijken van een eigen Palestijnse staat. Dat is pure onzin, zinsbegoocheling, misleiding en bedrog. Het is slechts een voorwendsel. Het draait allemaal om het bestaan van een Joodse autonome staat. Jodenhaat gaat niet weg als er straks een synthetische Palestijnse staat in het leven wordt geroepen. En er komt al helemaal geen allesomvattende vrede in het Midden-Oosten als straks Israël en het Jodendom van de wereld zijn weggevaagd.

Video: Why Anti-Zionism Is Anti-Semitism

BDS: Israël moet weg
Nog steeds laten naïeve zelfbenoemde pro-Palestino activisten zich in de luren leggen door de overkoepelende boycot-Israël organisatie, de antisemitische Boycot, Disvestment & Sanctions (BDS) beweging van stichter Omar Barghouti.

Wij boycotten enkel producten die afkomstig zijn vanuit de nederzettingen op  de bezette Westbank,” klinkt het steevast binnen de locale bocyot-Israëlgroepen in België en Nederland. Onzin natuurlijk.

omar-barghoutiBDS gaat onomwonden voor een allesomvattende boycot van Israël en gaat daarin zelfs een flinke stap verder dan Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit.

Zo verklaarde Mahmoud Abbas op maandag 9 december ’13, tegenover een groep Zuid-Afikaanse journalisten:

“Neen, wij steunen geen boycot van Israël. Maar wij vragen iedereen om de producten van de nederzettingen te boycotten. Omdat de nederzettingen in onze gebieden liggen. Dat is illegaal.”

Leider/stichter van de BDS-beweging Omar Barghouti (plaatje rechts) reageerde namens het BDS-bestuur furieus op de uitspraak van Abbas en formuleerde zijn protest aldus:

Mahmoud Abbas ondermijnt de BDS-beweging met zijn uitspraak om Israël niet te boycotten! Die is volledig in tegenspraak met de Palestijnse nationale consensus die krachtig zijn steun heeft uitgesproken voor de BDS tegen Israël sinds 2005.”

Hiermee plaatst de BDS beweging zich op dezelfde lijn als de Palestijnse terreurgroepen in Gaza, met name Hamas en de Islamische Jihad, die al jaren de vernietiging met geweld van de Joodse staat prediken.

bds-trueface

4 gedachtes over “Knack in België: ‘Kritiek op Israël mag niet gelijkgesteld worden aan antisemitisme’

 1. op welke wijze is dat tuig (ik wik in deze mijn woorden niet) naar daar gegaan, ongeveer iedere moderne variant van transport bevat Israëlische technologie.
  Lekker hypocriet hun Jodenhaat luidkeels brullen maar op zak de communicatie die in Israël werd ontwikkeld.
  Als die soorten op het www hun afspraakjes maken is het door middel van Israëlische technologie.
  Zonder Israël zouden ze niet weten wat IT is en was Bill Gates nog steeds printplaatjes aan het solderen.
  Gore hypocrieten.

  Like

 2. Wat betreft de ‘conclusie’ van Knack Belgie……zij behoort thuis in dezelfde categorie als de boycotterende activisten.

  Like

 3. Hoe is dit als tekst?

  “Boycot onze domheid”, wij zijn geboren onozelaars.

  Dit stelletje protesterende debielen hebben dringend hulp nodig want zij denken inderdaad dat hun ‘activisme’ iets uitmaakt.

  Laat ons ze uit de droom helpen……

  Israelische export naar Europa is in 2019 met bijna 5% gestegen.

  Like

 4. MAAR IS ‘Kritiek op Israël niet hetzelfde als antisemitisme’ in zeer veel gedachten en meningen van Israelhaters.? HET IS ER INGEPOMPT !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.