Verdwaalde tankgranaat vanuit Egypte raakt huis in het Eshkol-gebied, Zuid-Israël

Een gebouw in de regio van Eshkol in het zuiden van Israël werd getroffen door een tankgranaat die blijkbaar dinsdag per ongeluk vanuit het Sinaï-schiereiland in Egypte werd afgeschoten, zei een regionale woordvoerder.

Schade werd veroorzaakt aan een gebouw in moshav Bnei Netzarim, langs de zuidelijke grens van Israël, door een verdwaalde mortierganaat uit Egypte. Niemand raakte gewond bij het incident. De granaat ontplofte echter niet. IDF-sappers werden ter plaatse geroepen om het springtuig onschadelijk te maken.

Egyptische veiligheidstroepen vechten nog steeds tegen ISIS-gerelateerde terroristen op het noordelijke Sinaï-schiereiland. Honderden moslimterroristen zijn geëlimineerd sinds het Egyptische leger in februari 2018 een grootschalige operatie startte om de terroristen uit te roeien. De operatie is nog steeds aan de gang.

De gevechten in de Sinaï hebben zich af en toe verspreid over Israël. Terroristen hebben ook bij een aantal gelegenheden opzettelijk raketten op Israël afgevuurd. In december 2018 werd een huis in Zuid-Israël, blijkbaar per ongeluk, getroffen door kogels die vanuit Egypte werden afgeschoten.

Wilayat Sinai / ISIS
De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri. In een video met de titel ‘The Path of Rationality From Darkness to Light‘ wordt beweerd dat hij in juni 2018 sneuvelde tijdens een luchtaanval maar dat werd nergens bevestigd.

Honderden moslimterroristen zijn geëlimineerd door het Egyptische leger, gesteund door politie en andere veiligheidstroepen sinds het in februari 2018 een grootschalige operatie startte die gericht was op het uitroeien van terroristen, meestal leden van ISIS of aanverwante moslimterreurgroepen op het Sinaï-schiereiland. De operatie is nog steeds aan de gang.

Gedurende meer dan twee jaar hebben Israëlische drones – niet gemarkeerd, helikopters en straaljagers meer dan 100 luchtaanvallen uitgevoerd tegen jihadisten in de noordelijke Sinaï, met de goedkeuring van de Egyptische regering, meldde de New York Times op zaterdag 3 februari 2018.

Plaatje hierboven: Tot op vandaag is de terreurgroep Wilayat Sinai, geaffilieerd met Islamitische Staat (ISIS, Daesh), nog steeds actief in het noordelijke deel van de Egyptische Sinai aan de grens met Gaza en het zuiden van Israël [beeldbron: Isis Livemap]


Bronnen:

♦ naar een artikelBuilding in Israel hit by errant fire from Egyptian battle against ISIS terrorists” van 26 november 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelArtillery fire from Egypt hits southern Israeli town” van 26 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Egyptian tank shell slams into building in southern Israel” van 26 november 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.