Sholem Aleichem-standbeeld in Oekraïense hoofdstad besmeurd met swastika’s

Op maandag werd ontdekt dat een standbeeld van de overleden Jiddische auteur en toneelschrijver Sholem Aleichem in de Oekraïense hoofdstad Kiev werd besmeurd met swastika’s in rode verf. Het standbeeld bevindt zich in het centrum van Kiev aan de Rohnydinskastraat in de buurt van de Brodsky Chorale Synagoge.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Vadym Prystaiko, noemde de daad van vandalisme ‘walgelijk’ en ‘verschrikkelijk’. De politie opende een crimineel onderzoek naar wat heet de ‘schending van de gelijkheid van burgers op hun ras, nationaliteit of religieuze overtuiging’, die een mogelijke gevangenisstraf van vijf jaar met zich meebrengt.

Haim Ben-Yakov, CEO van het Euro-Aziatische joodse congres, sprak de Oekraïense regering toe en zei:

Tot onze grote ontsteltenis zijn we onlangs getuige geweest van een toenemend aantal antisemitische incidenten in heel Oekraïne. De wetshandhavingsinstanties van het land moeten al het mogelijke doen om de criminelen te vinden en te vervolgen. Ontheiliging van monumenten is een alarmerend symptoom van een verontrustende aandoening, die zich kan ontwikkelen tot een meer acute vorm. Het is dringend noodzakelijk dat we snel en vastberaden handelen om verdere escalatie van antisemitisch sentiment in het land te voorkomen.

Sholem Aleichem
Sholem Aleichem
(1859-1916) was het best bekend voor het schrijven van de ‘Tevye the Dairyman‘, een reeks van korte verhalen waarop ondermeer de musical ‘Fiddler on the Roof’ was gebaseerd en gaf een glimp van het Joodse sjtetl-leven in het tsaristische Rusland.

Hij woonde in Kiev van 1903 tot 1905, voordat hij door anti-joodse pogroms uit de stad werd verdreven. Hij verhuisde vervolgens naar New York City, waar hij stierf in 1916 op 57-jarige leeftijd aan tuberculose en diabetes en werd aldaar begraven.

Sholem Aleichem was een gepassioneerde voorstander van het Jiddisch als een nationale Joodse taal, die volgens hem dezelfde status en respect moest krijgen als andere moderne Europese talen. Hij stopte niet bij wat ‘Jiddishisme’ werd genoemd, maar wijdde zich ook aan de zaak van het Zionisme.

Veel van zijn geschriften presenteren de Zionistische zaak. In 1888 werd hij lid van Hovevei Zion. In 1907 diende hij als Amerikaans afgevaardigde voor het Achtste Zionistische Congres in Den Haag, Nederland.

Hoewel het vandalisme van het standbeeld bezorgdheid heeft opgeroepen, zou Sholem Aleichem zelf waarschijnlijk hebben gepleit voor een wrange kijk op de misdaad. Zo schreef hij ooit aan een vriend:

Dit is een lelijke en gemene wereld en alleen om af te weren mogen we niet huilen. Als je het wilt weten, dit is de constante bron van mijn goede geest, van mijn humor. Niet om te huilen, uit wrok, alleen om te lachen uit wrok, alleen om te lachen.

Hij schreef de volgende tekst die zijn grafsteen siert in het jidisch:

Do ligt a Id a posheter
Geshriben Idish-Daitsh far vayber
Un faren prosten folk hot er geven a humorist a shrayber
Di gantse lebn umgelozt geshlogen mit der welt kapores
Di gantse welt hot gut gemacht
Un er – oy vey – geveyn oyf tsores
Un davka de mol geven der oylem hot gelacht
geklutched un fleg zich fleyen
Doch er gekrenkt dos veys nor got
Besod, az keyner zol nit zeen


Bronnen:

♦ naar een artikelSholem Aleichem Statue in Ukrainian Capital Defaced With Swastikas” van 25 november 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Talya Zax “Famous Sholem Aleichem Statue Defaced With Swastikas In Ukraine” van 26 november 2019 op de site van The Forward

♦ naar een artikelVandals scrawl swastika on monument to Sholem Aleichem in Kiev” van 25 november 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Sholem Aleichem-standbeeld in Oekraïense hoofdstad besmeurd met swastika’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.