UNRWA wordt geconfronteerd met de ergste financiële crisis in haar geschiedenis

UNRWA, het VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’, wordt geconfronteerd met de ergste financiële crisis in zijn geschiedenis, zei de verantwoordelijke officier op maandag 25 november.

De Britse diplomaat Christian Saunders, die per 1 augustus 2019 de corrupte Pierre Krahenbuhl is opgevolgd aan het hoofd van de UNRWA, zei tijdens een persconferentie in Jordanië dat het VN-agentschap een begrotingstekort heeft van $ 332 miljoen. Volgens het Turkse persbureau Anadolu zei Saunders:

We hebben nu $ 176 miljoen nodig om onze minimale diensten te leveren. We hebben maandelijks $ 80 miljoen nodig om onze diensten te blijven aanbieden. Volgende maand hebben we extra $ 40 miljoen nodig om voedsel en medicijnen te leveren. UNRWA vraagt de donoren om hun financiële verplichtingen na te komen om het agentschap te helpen zijn diensten aan de Palestijnse vluchtelingen te leveren.

De VS, die voorheen UNRWA’s grootste bijdrage leverde, heeft vorig jaar een volledige financiering van $ 300 miljoen aan het agentschap ingehouden, waardoor het VN-agentschap contant geld tekort komt en vroeg andere landen om te helpen het gat te vullen. Voorheen doneerden de VS jaarlijks $ 350 miljoen, gelijk aan ongeveer een kwart van het jaarlijkse budget van het agentschap.

Nog maar kort geleden – op vrijdag 15 november – keurde de Algemene Vergadering van de VN (UNGA) de verlenging van het mandaat van UNRWA goed tot 2023. 162 landen stemden voor de verlenging van UNRWA inclusief België en Nederland, waarbij slechts zes landen tegenstemden met name de VS, Canada, Israël, Nauru, Marshall Eilanden en Micronesia.

Plaatje hierboven: Op nauwelijks vier jaar tijd is het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot bijna 6 miljoen, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid [beeldbron: UNRWA]

UNRWA is opgericht in 1949 en biedt hulp aan meer dan drie miljoen van de vijf miljoen geregistreerde ‘Palestijnse vluchtelingen’ in Jordanië, Libanon, Syrië en aan de Palestijnse Autoriteit toegewezen gebieden.

Het werkelijke aantal Palestijnse vluchtelingen van de Arabisch-Israëlische oorlog, aanvankelijk geschat door de UNRWA op ca. 750.000, wordt tegenwoordig geschat op om en nabij de 30.000,  op voorwaarde dat dezelfde regels en vluchtelingenstatus zouden toegepast worden als de UNHCR, het hoofdagentschap inzake vluchtlingen van de Verenigde Naties.

UNRWA is echter ook berucht om zijn anti-Israëlische activiteiten. Tijdens de contraterrorisme-operatie Protective Edge van 2014 werden Hamas-raketten ontdekt in een schoolgebouw van UNRWA. Evenzo werd een UNRWA-kliniek die ondermijnd was met bommen tot ontploffing gebracht, waarbij drie IDF-soldaten werden gedood.

Afgezien van de enorme hoeveelheden explosieven die verborgen waren in de muren van de kliniek, werd onthuld dat het bovenop tientallen terreurtunnels stond, waaruit blijkt hoe UNRWA nauw is ingebed in Hamas.

Het bureau kwam onlangs meer problemen tegen, nadat een VN-ethisch rapport wanbeheer en misbruik aan het licht bracht onder de autoriteiten op de hoogste niveaus van UNRWA. Na het rapport heeft de vorige commissaris-generaal van de UNRWA, Pierre Krahenbuhl, eerder deze maand ontslag genomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “UNRWA ‘facing worst financial crisis in history’” van 26 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Laith al-Juneidi “UNRWA says facing its worst financial crisis” van 25 november 2019 op de site van Anadolu

♦ naar een artikelUNRWA says it is facing the worst financial crisis in its history” van 25 november 2019 op de site van The National

2 gedachtes over “UNRWA wordt geconfronteerd met de ergste financiële crisis in haar geschiedenis

  1. Geen enkel probleem voor de EU om dit verschil te compenseren.

    Vertrouw op onze vriend Charles Michel die nu via de achterkamer politiek een hoge piet is en de boel kan regelen voor zijn palestijnse vrienden.

    Ook de Spaanse EU afgevaardigde van BZ Borrell en natuurlijk opnieuw een fervent Israel “criticus”zal zorgen dat dit gat z.s.m. gevuld word.

    Tenslotte hebben de palestijnen een taak te vervullen….slachtoffer te blijven zodat ze hun rol als Useful Idiot & menselijke kogel voor Europa kunnen voortzetten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.