Iran en zijn proxies betalen een hoge prijs voor hun sjiitisch moslim IMPERIALISME

In zowel Irak als Libanon nemen sjiieten deel aan protesten tegen door Iran gesteunde, door sjiieten geleide regeringen. Terwijl protesten en geweld in Irak en Libanon aanhouden, begint Iran te leren dat imperialisme in een wereld van massapolitiek en protest onbedoelde kosten heeft.

In een serieuze schok tegen het Iraanse regime, heeft deze maand terugkerende aanvallen gezien op het hoofdkwartier van het pro-Iraanse militiehoofdkwartier in de zuidelijke provincies van Irak. Dit gebied wordt bijna uitsluitend bevolkt door sjiieten, die de pro-Iraanse Iraakse regering zou vertegenwoordigen.

Deze protesten staan ​​in schril contrast met de stilte die nu heerst in Anbar, de exclusieve Soennitische provincie in het noordoosten van Irak, die sinds de opkomst van de sjiieten aan de macht was in Irak na de val van Saddam en het epicentrum van opstand was tegen de overwegend sjiitische regeringen die Irak sinds 2003 regeren. De soennieten, die onder de harde controle staan ​​van de door Iran geleide sjiitische milities die de gebieden bezetten in hun strijd tegen ISIS, zijn nu te bang om deel te nemen aan de protesten die worden gedomineerd door de sjiitische meerderheid van Irak in het zuiden.

De golf van woede en geweld tegen de operationele wapens van de Iraanse macht in sjiitisch Irak is zo groot dat in Karbala, een van de twee heiligste sjiitische steden in het land, het hoofdkwartier is van twee grote pro-Iraanse milities, Asa’ib Ahl al. -Haqq en al-Badr door de politie werden geëvacueerd en gesloten als preventieve maatregel. Demonstranten probeerden zich zelfs te richten op het Iraanse consulaat in de stad, hoewel het wordt beschermd door dikke aaneengesloten cementpijlers.

Het hoofdkantoor was gesloten om leden van de organisatie te beschermen, maar nog meer om de demonstranten te beschermen. Tijdens aanvallen op andere door Iran gesteunde militiesites reageerden de milities met scherpe ammunitie, waardoor het aantal slachtoffers en de hartstochten verder toenamen – waardoor het aantal demonstranten toenam in plaats van afnam. De politie daarentegen, die een arm van de Iraakse staat is, probeert de protesten te beheersen door te reageren met niet-dodelijke middelen (meestal traangas en rubberen knuppels).

In Libanon waren de meeste aanvallen unidirectioneel, waarbij Hezbollah-sympathisanten (of leden) de demonstranten aanvielen in plaats van andersom. Deze asymmetrie weerspiegelt het dodelijke machtsevenwicht in Libanon, waar Hezbollah in plaats van het nationale leger al meer dan een generatie de machtigste militaire organisatie in het land is. Het leger kan en wil er niet mee concurreren.

In beide landen is de oorzaak van de woede tegen Teheran en zijn lokale proxies. Zowel de milities in Irak als Hezbollah in Libanon melken hun regeringen uit om zichzelf te handhaven.

In Irak werd een wet aangenomen die de milities integreerde in het federale leger, waardoor hun leden profiteren van dezelfde salarissen en voordelen die soldaten ontvangen in het federale leger. Het doel van de wet was om een ​​einde te maken aan het fenomeen van niet-staatsgebonden milities. Het resultaat, na aanzienlijke druk van Iran en de milities zelf, was precies het tegenovergestelde. Geen enkele militie werd ontmanteld.

In Libanon is het probleem van recentere jaren. Tot voor kort voedden Iran en Hezbollah (die, naar eigen zeggen van Nasrallah, volledig afhankelijk is van de financiële steun van Iran) de Libanese economie. Dat kleine maar strategische land is al lang een land waarvan de burgers boven hun middelen leven dankzij geld dat wordt gestuurd door de grote diaspora, olierijke staten die strijden om macht, en ruime hulp van de EU en de lidstaten (vooral Frankrijk, dat historische banden heeft met de Maronieten, de grootste christelijke sekte in Libanon).

Dit is de reden waarom de belastingtarieven in Libanon altijd schommelden op 10-20% van de overheidsuitgaven – de helft van het tarief van landen met een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau en minder dan de helft van dat van ontwikkelde staten.

De sancties van 2012 tegen Iran, die leidden tot een daling van de olie-export van 2,2 miljoen vaten per dag naar minder dan een miljoen, veroorzaakten een sterke daling van de Iraanse financiële toewijzingen aan Hezbollah – precies op het moment dat de financiële behoeften van de organisatie samenvielen met de gevechten in de Syrische burgeroorlog. Een gedeeltelijke oplossing voor dit probleem was om lid te worden van de Libanese regering, de controle over het ministerie van volksgezondheid te verkrijgen en de begroting ervan uit te melken.

De sancties van president Trump sinds 2017 zijn nog pijnlijker voor Iran omdat de olieprijs nu gemiddeld iets meer dan de helft is van de vorige sanctieronde (toen $ 110 per vat en $ 55 sinds 2017). Deze klap heeft waarschijnlijk het vermogen van het Iraanse regime om zijn Hezbollah-proxy te subsidiëren aangetast.

De Iraniërs leren dezelfde les als de westerse rijken na de Tweede Wereldoorlog: dat imperialisme zelden economische voordelen brengt, zelfs in de beste tijden, voor burgers van het thuisland, en massale protesten zullen uiteindelijk uitbarsten.

Het gevaar voor Iran is niet per se het protest in Irak en Libanon. Hezbollah en de door Iran geleide milities in Irak hebben alle wapens die ze nodig hebben en de vastberadenheid om ze te gebruiken tegen weerloze demonstranten, of ze nu in Beiroet, Najaf of Karbala zijn.

Wat de Iraanse politieke elite, van Ayatollah Khamenei tot nu toe, zorgen baart, is de mogelijke koppeling tussen deze protesten en de protesten die plaatsvinden binnen Iran zelf tegen het imperialistische beleid van de leiders, die ten koste gaan van de eigen burgers van Iran. De mensen lijden, vanwege zowel de directe kosten van de subsidiëring van de proxy’s in het buitenland als de aanzienlijke directe en indirecte kosten van Amerikaanse sancties.

Ironisch genoeg is voor het theocratische regime in Iran de sterkste schakel tussen de bevolking van Irak en Iran de massale bedevaarten van Iraniërs naar de heilige steden in Irak. Deze bedevaarten geven de bevolking de kans om hun gemeenschappelijke toestand te erkennen – dat ze allebei onder de hoede zijn van een regime dat op hun kosten hard en gewelddadig tussenbeide komt in de bredere regio.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Prof. Hillel Frisch “Iran and Its Proxies Face the Costs of Imperialism” van 25 november 2019 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

♦ naar een artikelLebanese protesters clash with supporters of Hezbollah, Amal in Beirut” van 25 november 2019 op de site van Reuters

♦ naar een artikelHezbollah supporters attack protesters in Lebanon’s capital” van 25 november 2019 en een artikelIran vows to punish ‘mercenaries’ behind fuel price protests” van 24 november 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.