Na de ‘Anti-Israel Agenda’ schreef Ryvchin thans een ‘Beknopte geschiedenis v/h Zionisme’

“Het verhaal van het Zionisme is het verhaal van het Joodse volk. En als Joden dat verhaal niet kennen en er niet aan deelnemen, zullen we meer gemengde huwelijken en identiteitsverlies zien,” schrijft Alex Ryvchin in zijn nieuwste boek Zionism: The Concise History. Ryvchin schreef eerder The Anti-Israel Agenda – inside the political war on the Jewish State (2017).

Het hele concept van het Zionisme is politiek en strategisch verwoest door haar vijanden. Het gevaar is dat toekomstige generaties het Zionisme alleen zullen kennen als een kwaad dat moet worden bestreden en de jonge mensen, op wie we rekenen als de volgende pleitbezorgers om het verhaal van het zionisme te vertellen en te verdedigen, zijn tegenwoordig over het algemeen apathisch of onwetend van dit verhaal. We horen mensen zeggen dat het Zionisme niets te maken heeft met het jodendom of joods zijn, maar ik denk dat het zionisme onlosmakelijk verbonden is met de joodse geschiedenis.

Theodor Herzl, de geestelijke vader van het Zionisme, had te maken met veel fele antisemieten zoals de (laatste) Tsaar [Nikolaas II] en de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Hij voelde een koude synergie tussen de belangen van het zionisme en deze hondsdolle antisemieten.

Herzl dacht dat voor de Joden om de terugkeer naar hun voorouderlijk land te bereiken, deze antisemieten die zo graag hun land van Joden willen zuiveren, meegaand zouden zijn. En inderdaad, velen van hen zagen een voordeel in een beweging die een groot aantal Joden kon absorberen.

In elke politieke campagne zoals het zionisme, moet er een dosis realpolitik zijn – om niet alleen na te denken over het idealisme, maar ook hoe je je doel praktisch kunt bereiken. Dat betekent allianties aangaan met mensen die je niet goed vindt. Het gevaar is wanneer je een afstemming van belangen als tijdelijk beschouwt en dat vergist voor goed vertrouwen of langdurige allianties.

Het strekt Herzl tot eer dat hij vrij snel besefte dat hij de doelen van het zionisme niet zou bereiken door allianties met diegenen die fundamenteel vijandig stonden tegenover Joodse rechten. Daarom verplaatste hij de zionistische beweging van het Europese continent naar Groot-Brittannië, waar hij mannen vond die meer gedreven werden door christelijke idealen en een algemene passie voor het idee van de joden die terugkeren naar hun voorouderland.

Tegenwoordig heeft Israël allianties gevormd met sommige naties die misschien op korte termijn een belangenafweging zien, maar die geen groot gevoel van warmte koesteren jegens het Joodse volk. Dat is gevaarlijk, maar het is ook de wereld waarin we leven. En zolang de regering Netanyahu en de opeenvolgende regeringen hier met open ogen op ingaan, denk ik dat het iets is dat kan en moet worden gedaan.

Tegelijkertijd denk ik dat Israël in dit opzicht moreel moet handelen en antisemitisme aan de kaak moet stellen van extreemrechtse leiders over de hele wereld met wie zij misschien diplomatieke betrekkingen hebben. Als die relaties echt zijn, zullen ze die kritiek weerstaan.

De zorg was dat het zionisme niet de universele positie van de joodse wereld was. Er was nog steeds discussie in de Joodse Wereld wat de beste manier was om het lijden van de Joden te verzachten door assimilatie. Niet iedereen stond aan de kant van het zionisme, met name degenen die in liberale democratische landen zoals het VK, Australië en de VS woonden. Ze zagen de noodzaak niet in van een nationale beweging om terug te keren naar Palestina. Ze gaven de voorkeur aan assimilatie.

Om die zorgen weg te nemen, werd die formulering aangebracht om te zeggen dat de Joden die liever buiten de Joodse staat wilden wonen in de Diaspora zouden blijven wonen zonder hun rechten te belemmeren. Er was bezorgdheid dat als de Joodse Staat eenmaal was gevormd, Joden die buiten die staat woonden zouden als worden beschouwd. Die taal in de Balfour-verklaring was om hen te beschermen. Ik wil graag dat mensen dit boek lezen en de lessen ervan op hedendaagse tijden toepassen. Ik vind dat heel belangrijk.

Bernie Sanders verschilt van die joden in de vroege 20ste eeuw die voornamelijk werden gedreven door zelfbehoud. Het waren mannen die, ondanks dat ze joods waren, tot de hoogten van het openbare leven in het VK en Australië schoten. Ze keken naar het zionisme, toegewijd aan het bevrijden van het Joodse volk en het verlichten van hun antisemitisme en dachten: waar heb ik dit voor nodig; Het zal alleen maar een schadelijk effect hebben op mijn status! Sanders is niet gemotiveerd door dat soort calculus.

Sanders is een Amerikaanse jood, zeer toegewijd aan het perfectioneren van de Amerikaanse samenleving, waardoor het zo rechtvaardig mogelijk wordt zoals hij het ziet. Ik denk dat hij het zionisme als een buitenlands project ziet en zich er niet mee identificeert. Ook wordt hij geassocieerd met de harde links die hondsdolle anti-zionisten zijn en hen moeten kalmeren.

Vandaag zien de Arabische staten de vredesverdragen tussen Israël en Egypte en Jordanië. Ze zien dat als je Israël niet bedreigt, het je geen kwaad zal doen, goede vrienden zullen zijn en technologie zullen delen. Israël kan een betrouwbare strategische bondgenoot worden in het gezicht van veel grotere bedreigingen zoals Iran.

Maar tegelijkertijd, is er één ding dat het zionisme ons leert, met name dat allianties komen en gaan, ze stijgen en vallen en kunnen niet echt afhankelijk zijn. Ze moeten op dat moment worden gebruikt. Zolang Israël economisch, militair en diplomatiek sterk is, is dat het belangrijkste. Laat Israël op dat moment allianties kiezen, maar het kan en mag van niemand afhankelijk zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bennett Ruda “Zionism As A Reflection of Jewish History Past and Present – An interview with Alex Ryvchin, author of Zionism: The Concise History” van 24 november 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.