Angela Merkel zal op 6 december voor het eerst herdenking in KZ Auschwitz bijwonen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal de site van het concentratiekamp Auschwitz volgende maand voor het eerst in haar 14 jaar in kantoor bezoeken, meldde de Duitse krant Sueddeutsche Zeitung donderdag.

Merkel heeft een uitnodiging aanvaard om de 10e verjaardag van de Auschwitz-Birkenau Foundation op 6 december bij te wonen. Haar kantoor bevestigde dat een bezoek gepland is, maar weigerde de datum te specificeren, waarschijnlijk omdat haar afspraken over het algemeen slechts een week van tevoren worden aangekondigd.

Merkel heeft al andere nazi-kampen bezocht, waaronder Dachau en Buchenwald, evenals het gedenkteken en museum van de Yad Vashem Holocaust in Jeruzalem.

Nazi-Duitsland doodde meer dan 1 miljoen mensen in Auschwitz-Birkenau in bezet Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog, van wie de meesten Joden waren. Auschwitz zal in januari 2020 de 75ste verjaardag herdenken van de bevrijding van het kamp door het Rode Leger.

Het Joodse Wereldcongres eerde Merkel in oktober met zijn Herzl Award, toegekend aan personen wiens acties Zionistische visionair Theodor Herzl’s ‘ideeën voor het creëren van een veiligere en tolerantere wereld voor Joden bevorderen’. Het besluit van WJC om Merkel te eren werd echter overladen met kritiek van leden van de Joodse gemeenschap van Duitsland.

Plaatje hierboven: Aan de inkompoort van het voormalige nazi-concentratiekamp van Buchenwald, 5 juni 2009. Van links naar rechts: Bondskanselier Angela Merkel; Bertrand Herz, de voorzitter van het Buchenwald Comité; Nobelprijswinnaar Elie Wiesel die Buchenwald overleefde en de Amerikaanse president Barack Obama [beeldbron: Zimbio]

KZ Auschwitz
Het concentratiekamp Auschwitz (Konzentrationslager Auschwitz), in het huidige Poolse Oświęcim, was een complex van meer dan 40 concentratie- en vernietigingskampen gebouwd en geëxploiteerd door nazi-Duitsland in bezet Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Het bestond uit Auschwitz I, het hoofdkamp (Stammlager) in Auschwitz; Auschwitz II – Birkenau, een concentratie- en vernietigingskamp in Brzezinka drie kilometer verderop; Auschwitz III – Monowitz, een werkkamp in Monowice, opgericht om een ​​synthetische rubberfabriek van IG Farben te bemannen; naast tientallen andere subkampen.

Pro-nazi’s beweren “dat er geen vernietigingskampen bestonden op Duitse bodem tijdens WOII” maar dat klopt niet. Auschwitz in het naoorlogse Poolse Oświęcim, was een stad in Opper-Silesië (Oberschlesien, sinds 1947 Pools grondgebied) in Het Pruisische Rijk (Freistaat Preußen) van 1918 tot 1947 en was aldus het enige vernietigingskamp (ook doodskampen of uitroeiingskampen genoemd), van de zes bestaande dat op Duitse bodem lag.

De andere vernietigingkampen Chelmno, Sobibor, Belzec en Treblinka lagen in het verre Oosten en Majdanek in Oostenrijk, dat op 12 maart 1938 werd aangehecht bij het Derde Rijk, in het Duits gekend als Den Anschluss Österreichs.


Bronnen:

♦ naar een artikelMerkel to make first visit to Auschwitz as German leader” van 22 november 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Angela Merkel zal op 6 december voor het eerst herdenking in KZ Auschwitz bijwonen

  1. Hopelijk zal ze er iets meer uit leren dan haar Min. v. BZ // Eichman kloon Heiko Maas want ook Angela is een beetje de weg kwijt.

    Sinds zijn aanstelling steunt Duitsland bijna iedere anti Israel resolutie!

    Misschien was het de goede man er nog niet opgevallen maar Israel is een Joods land en mensen met zijn soort politieke inslag hebben de Holocaust veroorzaakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.