40.000 Joden verzamelen zich in Hebron om de bijbelse aankoop van Grot van Patriarchen te vieren

Plaatje hierboven: Hebron, Judea, 23 november 2019. Duizenden groeten Trump en zijn regering vanuit Hebron voor zijn verdiensten jegens Israël en het behoud van de Joodse heilige plaatsen [beeldbron: BTN]

Tienduizenden Joodse Israëli’s en bezoekers kwamen naar Hebron en het Graf van de Patriarchen, ook Grot van Machpela genoemd, in een jaarlijkse bedevaart om de lezing van het Torah-gedeelte van de week te markeren.

Deze sjabbat, lazen Joden over de hele wereld het Torah-gedeelte Chayei Sarah, waarin de bijbelse patriarch Abraham de Grot van de Patriarchen in Hebron koopt om er zijn overleden vrouw Sarah te begraven. Volgens het eerste boek van de Bijbel in Genesis 23 koopt Abraham in Hebron een familiegraf voor 400 sjekels.

De Joodse gemeenschap van Hebron heeft aangekondigd dat ongeveer 40.000 mensen aan de bedevaart hebben deelgenomen aan de Hebron Sjabbat. Grote tenten werden opgezet voor groepsmaaltijden, waar gezinnen en groepen zich op gingen zetten voor de feestelijke Sjabbat.

Ibrahimi Moskee
Het Wye River Memorandum van 23 oktober 1998 gaf de Islamitische Waqf, een islamitisch bestuursorgaan, controle over het grootste deel van het Graf van de Patriarchen. Als zodanig is het joodse gebed beperkt tot bepaalde delen van het gebouw en mogen joden alleen andere delen bezoeken tijdens bepaalde feestdagen.

Het Wye River Memorandum was een uitloper van de Oslo II-akkoorden van 28 september 1995 en verdeelde het gebied  van Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) in afwachting van een algemeen vredesakkoord in drie administratieve gebieden: Area A, B en C.

Op 21 februari 2010 kondigde Israël aan dat het de site van het Graf van de Patriarchen zou opnemen in een nationaal plan voor de bescherming en het herstel van erfgoedsites. Maar dat was buiten het islamiseringsplan gerekend van de Palestijnse Autoriteit en de Arabische moslimwereld.

De aankondiging leidde tot protesten van de VN, Arabische regeringen en de Verenigde Staten. In een daaropvolgende stemming in UNESCO in oktober werd geoordeeld dat de ‘al-Haram al-Ibrahimi’ moskee, zoals de arabieren het Joodse heiligdom noemen, “een integraal onderdeel was van de bezette Palestijnse gebieden.”

En op 7 juli 2017 oordeelde de 21 leden tellende Werelderfgoedcommissie dat deze belangrijke Joodse religieuze plaats deel uitmaakt van de staat Palestina. In een geheime stemming stemden 12 landen in met deze uitspraak over de oude binnenstad en de grot van Hebron. Drie maakten bezwaar en zes onthielden zich van stemming.


Bronnen:

♦ naar een artikel40,000 Jews gather in Hevron to mark biblical purchase of Cave of the Patriarchs” van 23 november 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelChayei Sarah Weekend in Hebron” op de site van The Hebron Fund

♦ naar een artikel van Shmuel Polin “Parshas Chayei Sarah and the Matchmaker” van 24 november 2019 en een artikel “In rare Hebron visit, Netanyahu says Jews will remain in divided city forever” van 4 september 2019 en een artikelNetanyahu says he is planning on annexing parts of Hebron” van 16 september 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.