Church of England: ‘Zionisme is een belangrijk en legitiem aspect van de Joodse identiteit’

Plaatje hierboven: De aanmoediging door de Kerk van Engeland van antisemitische ideeën zoals de beruchte fabel van het bloedsprookje na de moord op William van Norwich in 1144, leidde tot de Holocaust, zegt het rapport [beeldbron: The Times/Getty Images]

Christelijke theologie speelde een rol in de stereotypering en vervolging van joodse mensen die uiteindelijk leidde tot de Holocaust, een nieuwe reflectie op christelijk-joodse relaties uitgegeven door de Kerk van Engeland erkent dit thans.

De Kerk van Engeland (Church of England), die zich in 1534 van Rome losmaakte en al lang verbonden was met de regeerders van de Britse eilanden, bracht God’s Unfailing Word uit: een uitgebreid rapport dat opnieuw definieert hoe de kerk het Zionisme, de Joden en de relatie tussen het christendom en het Joodse geloof beschouwt.

Toen de kerk zich terugtrok van Joodse posities, schreef aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, is het ‘minder dan haar ware zelf’. Hij drong erop aan terug te kijken naar de geschiedenis en ‘ons falen als christenen’ te erkennen om verder te gaan met ‘authenticiteit’, berichtte The Algemeiner.

Het rapport zegt verder dat ‘zionisme’ ‘een belangrijk en legitiem aspect van de joodse identiteit is’ en hoewel het niet antisemitisch is om dezelfde maatstaf te gebruiken die wordt gebruikt om andere democratieën te meten om de staat Israël te begrijpen, ‘is het de Geval dat sommige benaderingen en taal die worden gebruikt door pro-Palestijnse advocaten inderdaad doen denken aan wat traditioneel antisemitisme zou kunnen worden genoemd, inclusief de christelijke vormen ervan.”

Terwijl Opperrabbijn Ephraim Mirvis het rapport in het algemeen verwelkomde, lanceerde hij tegelijkertijd een zinderend verwijt van Anglicaanse leiders voor het niet afwijzen van hun instelling met degenen die nog steeds proberen Joden tot het christendom te bekeren. “Het blijvende bestaan ​​in de Anglicaanse kerk van een theologische benadering die dit gedrag toelaat, brengt de relatie tussen onze religies aanzienlijk in gevaar,” zei Mirvis. “Het nastreven van een nieuw christelijk-joods paradigma in deze context is buitengewoon uitdagend.”

De Raad van christenen en Joden zei: “Dit komt op een gevoelig moment voor de Britse Joodse gemeenschap met stijgend antisemitisme in de bredere Britse cultuur. We verwelkomen de praktische nadruk van het rapport, dat pragmatisch en hoopvol is met betrekking tot toekomstige joods-christelijke relaties.” Het rapport erkent “de destructieve aard en oorsprong van christelijke percepties van het Joodse volk” en reflecteert op “de toewijzing van collectieve schuld aan het Joodse volk voor de dood van Christus”.

Het rapport, dat vandaag is gepubliceerd, dringt aan op wroeging over de rol van christenen in eeuwen van antisemitisme en roept christenen op om zich ‘te bekeren’ voor vroegere zonden en houdingen aan te vechten die een ‘vruchtbaar zaadbed vormden voor moorddadig antisemitisme’, wat bijdroeg aan de Holocaust. Het document, drie jaar in de maak, gaat ook in op historische christelijke vervolging van Joden, antisemitisme van Palestijnse aanhangers, attitudes ten opzichte van Israël en evangelisatie, maar snijdt niet de banden van de kerk door met groepen zoals ‘Joden voor Jezus’.

De Church of England is de religie van ongeveer tweederde van de Britse bevolking en variaties ervan functioneren in alle delen van de Engelstalige wereld. De bisschoppelijke kerk in de VS was bijvoorbeeld een Anglicaanse kerk die zich van de Britse scheidde om loyaliteit aan de vorsten van Groot-Brittannië te voorkomen. Terwijl de Kerk van Engeland zich losmaakte van het rooms-katholicisme, beschouwt de kerk zichzelf als onderdeel van de universele katholieke kerk en handhaaft ze een hervormd begrip ervan.

Het accepteert bijvoorbeeld niet het gezag van de Paus, het ordent vrouwen en beschouwt het avondmaal als symbolisch. Joden werden bij koninklijk besluit uit het Verenigd Koninkrijk gedeporteerd in 1290 en mochten niet op de eilanden wonen tot 1655 door Oliver Cromwell, meer dan een eeuw nadat de Kerk van Engeland werd gevormd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kaya Burgess “Church of England offers mea culpa on antisemitism” van 21 november 2019 op de site van The Times UK

♦ naar een artikel van Jack Mendel “Chief Rabbi: Church’s historic antisemitism report ‘fails to address conversion’” van 21 november 2019 op de site van Jewish News

♦ naar een artikelChurch of England: ‘Zionism important and legitimate’ for Jewish identity” van 23 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Karys Rhea “Church of England Acknowledges Role Christianity Played in Holocaust” van 22 november 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelChurch of England teaching document calls for repentance over role of Christians in centuries of antisemitism” van 21 november 2019 op de site van The Church of England

Een gedachte over “Church of England: ‘Zionisme is een belangrijk en legitiem aspect van de Joodse identiteit’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.