‘Amerika en Israël zijn gemeenschappelijke vijanden van de moslimwereld’ zegt Iran

Amerika en Israël zijn gemeenschappelijke vijanden van de moslimwereld,” zei de commandant van het Islamitische Revolutie Guards Corps van Iran, majoor generaal Hossein Salami, op donderdag tijdens een ontmoeting met de stafchef van het Pakistaanse leger, generaal Qamar Javed Bajwa.

Te midden van voortdurende burgerlijke onrust in Iran riep Salami ook op tot moslimsolidariteit om “vijandelijke samenzweringen” te dwarsbomen en zei hij Pakistan te waarderen voor zijn waardevolle inspanningen voor de-escalatie in de regio.

Bajwa ontmoette ook de Iraanse president Hassan Rouhani, minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, Iraanse legerchef majoor Gen. Mohammad Hossein Baqeri en secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad Ali Shamkhani. Tijdens zijn ontmoeting met Rouhani verklaarde Bajwa dat Pakistan bereid was de bilaterale betrekkingen tussen de landen te versterken.

Ondertussen begon Iran de internettoegang in de hoofdstad Teheran en een aantal provincies te herstellen, zeiden lokale persbureaus en inwoners na een landelijke sluiting van vijf dagen die bedoeld was om de protesten tegen stijgingen van de brandstofprijzen te onderdrukken.

De IRGC zei dat de rust in Iran was teruggekeerd, meldde de staatstelevisie van Iran. Amnesty International zei dat meer dan 100 demonstranten waren gedood door veiligheidstroepen, een cijfer dat door de regering als ‘speculatief’ werd verworpen. “Het internet wordt geleidelijk hersteld in het land,” zei het semi-officiële persbureau Fars, waarbij hij niet-geïdentificeerde geïnformeerde bronnen citeerde.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vroeg Iraniërs vroeg om de VS-video’s te sturen “die het optreden van het regime tegen demonstranten documenteren.” Hij schreef in een tweet: “De VS zullen de misbruiken aan het licht brengen en bestraffen.”

Internetblokkade
Fars citeerde de bronnen die zeiden dat de Nationale Veiligheidsraad die de sluiting had gelast, het internet op sommige gebieden opnieuw had geactiveerd en volgens rapporten tot nu toe is vast internet hersteld in Hormozgan, Kermanshah, Arak, Mashhad, Qom, Tabriz , Hamadan en Bushehr provincies, en delen van Teheran. “We hebben weer internet vanaf een uur geleden,” zei een gepensioneerde ingenieur, die weigerde te worden genoemd, telefonisch vanuit Teheran.

De internetblokkade maakte het voor demonstranten moeilijk om video’s op sociale media te plaatsen om steun te genereren en ook om betrouwbare rapporten te krijgen over de omvang van de onrust. Internetblokkering observatorium NetBlocks zei dat het herstel van de connectiviteit in Iran slechts ongeveer 10% van Iran besloeg. Persbureaus en bewoners zeiden dat alleen vast internet, niet mobiel internet, gedeeltelijk was hersteld.

De burgerprotesten begonnen op 15 november in verschillende provinciesteden nadat de regering de prijsstijgingen voor benzine met ten minste 50% aankondigde. Ze verspreidden zich naar 100 steden en dorpen en werden snel politiek met demonstranten die eisten dat topambtenaren aftreden.

De Amerikaanse president Donald Trump bekritiseerde donderdag Iran voor het blokkeren van internet. ‘Iran is zo onstabiel geworden dat het regime zijn hele internetsysteem heeft afgesloten, zodat het grote Iraanse volk niet kan praten over het enorme geweld dat in het land plaatsvindt,” tweette Trump. “Ze willen NUL transparantie, denkend dat de wereld de dood en tragedie niet zal achterhalen die het Iraanse Regime veroorzaakt!”  voegde hij eraan toe.

Het Internationaal Monetair Fonds zei spijt te hebben van het geweld en het verlies van mensenlevens tijdens de protesten en had de stijging van de benzineprijzen met Iran niet besproken. IMF-woordvoerster Camilla Andersen voegde eraan toe: “In het algemeen blijft het IMF olieproducerende landen in het Midden-Oosten en de regio Centraal-Azië adviseren om de brandstofsubsidies te verminderen … en tegelijkertijd de armen te compenseren met gerichte contante overdrachten, waarvan wij begrijpen dat dit de aanpak is van Iran Heeft genomen.”

Op donderdag toonde staatstelevisie duizenden marcheren in pro-gouvernementele bijeenkomsten in een dozijn steden, met nationale vlaggen en borden met slogans waaronder ‘Rellen is niet protesteren’. Amnesty International zei dat het minstens 106 demonstranten gedood had die gedood werden door veiligheidstroepen, wat het de ergste straatonrust in Iran zou maken in minstens een decennium en mogelijk sinds de Islamitische Revolutie van 1979.

De VN-missie van Iran op woensdag verwierp het slachtofferrapport als ‘speculatief, niet betrouwbaar’. De Iraanse autoriteiten zeiden dat verschillende mensen, waaronder leden van de veiligheidstroepen en politieagenten, werden gedood door straatgeweld, waarvoor Teheran de schuld legde bij ‘buitenlandse vijanden’.

Plaatjes hierboven en onder: Teheran, 8 juni 2018. Demonstranten in Iran verbranden een pop die president Donald Trump (mét Davidster) moet voorstellen, op Al Quds Dag (arabisch voor Jeruzalem Dag), een jaarlijks feest tegen de VS en Israël dat sinds 1979 wordt gevierd [beeldbron: AFP/Getty Images]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dean Shmuel Elmas “‘US and Israel are common enemies of the Muslim world,’ says Iranian commander” van 22 november 2019 op de site van Israel Hayom