Opnieuw géén rellen op vrijdag in Gaza; Hamas overweegt om ermee op te houden

Gisteren vrijdag 22 november waren er voor de tweede week op rij geen vrijdagprotesten, berichtte het Palestijnse agentschap Ma’an News. Aan de reeks ‘Marsen van de Grote Terugkeer’ die begonnen op 30 maart 2018 lijkt een einde te komen. Aan het veiligheidshekken dat de turbulente Gazastrook scheidt van Israël bleef het gisteren vrij rustig.

Er werden drie redenen opgegeven voor deze staking van relactiviteiten die door Hamas werden georganiseerd en gefinancierd. Volgens Ma’an News is de eerste reden dat Hamas bang is dat Israël de voorwaarden van het staakt-het-vuren zal overtreden en demonstranten neerschiet.

Hierdoor zou de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) zich verplicht voelen om te reageren en kan dit tot een nieuwe confrontatie leiden met Israël. Ze beweren dat Israël zo’n crisis zou uitlokken “om Netanyahu te helpen in functie te blijven”. Zooals bekend moet Netanyahu zich verantwoorden voor de rechtbank op beschuldiging van corruptie en een nieuwe oorlog met Gaza zou de aandacht afleiden van zijn persoonlijke sores.

De tweede reden was om tijd te geven om de geschillen tussen Hamas en de Islamitische Jihad op te lossen. De Islamitische Jihad begon op 12 november een rakettenoorlog die een paar dagen aanhield en waarbij ca. 460 raketten op 48 uur tijd naar Israël werden afgeschoten. De groep dacht dat Hamas wel mee in de dans zou springen maar dat gebeurde niet. Hamas hield zich vijwel volkomen afzijdig en de strijd bloeide dood. Sindsdien botert het niet meer tussen Hamas en de PIJ.

De derde reden die in het rapport wordt genoemd, is de wens van de Palestijnen om na de recente gevechten de grensgebieden te onderzoeken op achtergebleven explosieven. De ‘ontmijningsdienst’ van Hamas is reeds ter plaatse.

In feite heeft het organisatiecomité van de ‘Grote Mars van Terugkeer’ -protesten besproken of het aantal protesten helemaal moet worden teruggebracht tot hooguit één keer per maand of alleen als reactie op specifieke incidenten, in plaats telkens van op vrijdag.

De wereld heeft de afgelopen 18 maanden zeker de interesse in de protesten verloren en het echte punt ervan was altijd public relations. In het begin moedigde Hamas jonge mannen aan om roekeloos te handelen in de hoop dat ze zouden worden gedood terwijl ze zich een weg door het veiligheidshekken probeerden te snijden of erover te klauteren.

Later stemde Hamas in met het terugschroeven van de protesten, blijkbaar vanwege een Israëlische doelgerichte liquidatie van een belangrijke Hamas-figuur in mei in reactie op honderden raketten. De nieuwere, onopvallende protesten genereerden niet hetzelfde soort krantenkoppen. Het lijkt erop dat de mini-oorlog vorige week voldoende was om Hamas ertoe aan te zetten de proteststrategie helemaal opnieuw te evalueren en mischien totaal te staken.

Het Israëlische advocatencentrum Shurat HaDin diende een klacht in bij het Internationaal Strafhof tegen Hamas-leiders Khaled Mashal, Saleh al-Arouri en Zahar Jabarin voor het gebruik van kinderen als menselijke schilden in het conflict langs de grens op basis van een clausule in het Statuut van Rome die de werving van kinderen jonger dan 15 jaar bij een militante organisatie verbiedt.

Volgens Shurat Hadin directeur Nitzana Darshan-Leitner was “de dood van een 15-jarige jongen vorige week nabij de grens met Gaza was een direct gevolg van de oorlogsmisdaden gepleegd door Hamas-leiders tegen hun eigen volk.” De 15-jarige Mohammed Ayoub werd op vrijdag 19 april 2018 gedood in de 4de week van massale Palestijnse demonstraties aan de grens.

De laatste rellen – en dat voor de 82ste vrijdag op rij sinds 30 maart 2018  demonstreerden ongeveer 5.000 door Hamas gesponsorde terroristen aan Israël’s grens op vrijdag 8 november 2019. Dat zou misschien wel eens de laatste keer zijn dat de reeks rellen worden gehouden. Volgens Hamas werden sinds de protesten begonnen meer dan 300 ‘vreedzame’ relschoppers gedood door de IDF en werden duizenden gewond.

Plaatje hierboven: Gaza grens met Israël, vrijdagnamiddag 25 oktober 2019. Deze ‘vreedzame’ relschopper is er klaar voor. Een Gazaanse wouldbe-Jodendoder poseert met zijn pistool voor de camera’s van Pallywood. Als het even ‘meezit’ wordt deze nitwit door een Israëlische scherpschutter neergelegd. Dan wordt hij ‘martelaar’ en wordt misschien een straat of pleintje in de Palestijns-Arabische gebieden naar hem vernoemd [beeldbron: BTN]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Hamas considering cutting down on – or eliminating – weekly Friday Gaza protests” van 22 november 2019 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel “لهذه الاسباب تم الغاء مسيرات العودة اليوم” (Om deze redenen zijn de terugkeermarsen vandaag geannuleerd) van 22 november 2019 op de site van Ma’an News

♦ naar een artikel van David Israel “IDF Deterrence Revived: Hamas Nixes Fence Riots” van 22 november 2019 op de site van The Jewish Press