Waarom Hamasterrorist Nael Barghouti uit Kaubar reeds 40 jaar in een Israëlische cel zit

Plaatje hierboven: Gaza, 22 november 2019. De Al Qassam Brigades (Hamas) herdenken deze week de 40ste verjaardag dat hun icoon Nael al-Barghouti in Israëlische gevangenschap vertoeft. Barghouti is hiermee momenteel de langst gedetineerde Palestijn in een Israëlische cel [beeldbron: screenshot Al Qassam]

Het dorp Kaubar geeft vorm aan zijn eigen glorie,” kraaide het dagblad Al-Hayat al-Jadida van de Palestijnse Autoriteit anderhalf jaar geleden na de slachting van de familie Salomon in hun huis in Halamishen de krant vervolgde: “Tijdens de intifada van het Palestijnse volk heeft Kaubar 15 shahids [‘martelaren’] voortgebracht, samen met tientallen gewonden en honderden gevangenen.

Het arabische dorpje Kaubar, met ongeveer 4.500 inwoners, bevindt zich in Area B, dat onder Israëlische veiligheidscontrole maar Palestijnse civiele controle staat. De dorpsvelden liggen naast Area C, dat volledig onder Israëlische controle staat. Kaubar heeft een paar scholen en vier moskeeën, waarvan er een is gebouwd met een donatie van de Walsall Kaubar Friendship Association. Walsall is een stad met 270.000 inwoners ten noordwesten van Birmingham, Engeland.

Met financiering en regie van Iran heeft Hamas zijn vlag gehesen in de hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit Ramallah, waar het hoopt twee vliegen in één klap te slaan: Israël aanvallen en het regime van PA-president Mahmoud Abbas omver te werpen.

Kaubar in het district Ramallah in Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) is de thuishaven van de beruchte Barghouti Clan die gelieerd is met Hamas en produceert haast aan de lopende band terroristen die verschillende vreselijke aanslagen hebben gepleegd op Israëlische Joden.

Al in oktober 2011 vonden er in Kaubar grote feesten plaats toen vier van zijn inheemse zonen uit de gevangenis werden vrijgelaten als onderdeel van de ruilovereenkomst voor de gevangen soldaat Gilad Schalit. De gevangenen waren de neven Nael en Fahri Barghouti, die meer dan 30 jaar in de gevangenis hadden gediend.

In 1978 staken ze buschauffeur Moti Yakuel dood terwijl hij Palestijnse arbeiders naar Kaubar en andere lokale dorpen reed. De neven en nichten werden verwelkomd door Omar Barghouti, de broer van Nael, die ook was veroordeeld voor de moord maar was vrijgelaten als onderdeel van de Jibril-overeenkomst van 1985, waarin Israël meer dan 1.150 gevangenen bevrijdde voor drie Israëli’s die gevangen waren genomen in de Eerste Libanonoorlog.

De clan omvat ook de toen 20-jarige Nael Barghouti, de broer van Omar, die eveneens werd aangeklaagd voor de moord op 1978. Nael, een voormalige Fatah-medewerker, schakelde zijn loyaliteit over aan Hamas terwijl hij achter de tralies zat. Ook hij werd in oktober 2011 vrijgelaten in de Shalit-deal in ruil voor 1027 gevangen terroristen en massamoordenaars en wordt beschouwd als een legende onder de Palestijnen.

Na 33 jaar gevangenschap werd Nael minder dan drie jaar na zijn vrijlating echter opnieuw gearresteerd nadat hij was beschuldigd van schending van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating, lidmaatschap van een verboden terreurorganisatie (Hamas)  en keerde hij terug naar de gevangenis. Zijn vrouw, Aman, heeft ook een strafblad. Ze diende tijd in de gevangenis voor het plannen van een terroristische aanval op Jaffa Road in Jeruzalem, hoewel deze nooit is uitgevoerd. Nael Barghouti is tevens de oom van Salih en Asem Barghouti.

Een andere oom van Salah, Jasser Barghouti, ook uit Kaubar, kreeg negen keer levenslange gevangenisstraf voor de moord van Israëlische soldaten. Hij werd vrijgelaten in ruil voor IDF-korporaal Gilad Shalit, en hij wordt ervan verdacht zijn bekendheid met de mensen van Kaubar te hebben gebruikt om – vanuit de Gazastrook – de cel te leiden die verantwoordelijk is voor de Ofra- en Givat Asaf-aanvallen.

Jasser Barghouti maakt deel uit van het ‘Westbank-hoofdkwartier’ van Hamas, dat opereert vanuit de Gazastrook om aanvallen op de Westelijke Jordaanoever uit te voeren onder leiding van Hamas tweede bevelhebber Saleh al-Arouri, die de militaire vleugel van de groep oprichtte, en Hamas Politburolid Maher Obeid.

Twee van Fahri’s zonen dienden ook tijd in Israëlische gevangenissen. Acht jaar geleden was de weg die naar Kaubar leidt, stencild met Davidsterren, zodat auto’s over hen heen konden rijden op weg naar het dorp. Kaubar stond onlangs opnieuw in de kijker toen de 29-jarige terrorist Salah Barghouti, de terrorist was die twee weken voordien net buiten de Ofra-nederzetting in Samaria zeven Israëliërs verwondde, waaronder Shira en Amichai Ish -Ran, wiens zoon Amiad Yisrael voortijdig werd geboren in een keizersnede maar een paar dagen later toch overleed.

Salah Barghouti werd doodgeschoten in een vuurgevecht met Israëlische soldaten. Hij was de zoon van Omar Barghouti, een van de topambtenaren van Hamas op de Westelijke Jordaanoever (niet te verwarren met Omar Barghouti, de in Qatar geboren Palestijnse activist achter de internationale BDS-beweging, die eveneens een telg is van de Barghouti Clan van Kaubar!) en het neefje van Nael Barghouti.

De Palestijnse leider en moordenaar Marwan Barghouti, die momenteel vijf keer levenslang in Israël uitzit, is ook een inwoner van Kaubar, net als Omar al-Abed, die Yossi, Chaya en Elad Salomon in de woning van de familie Salomon in Halamish afgelopen zomer heeft vermoord. Dat geldt ook voor Mohammed Tarek, die afgelopen zomer Yotam Ovadia in de Adam-nederzetting heeft vermoord.

Israël heeft sinds de Shalit-deal opnieuw tientallen Palestijnen gearresteerd op beschuldiging van het hervatten van terreuractiviteiten. Ten minste zes Israëli’s zijn gedood door terroristen die in 2011 zijn vrijgelaten voor Shalit, die in 2006 door de terreurgroep waren ontvoerd en 5 en ¼ jaar ergens in een gat in de grond in Gaza incommunicado werd vastgehouden.

Nadat drie Israëlische tieners, Gil-ad Shaer, Eyal Yifrach en Naftali Fraenkel, in 2014 door een Hamas-cel werden gedood beon Israël jacht te maken op de terroristen die waren vrijgekomen met de Shalit-deal. Een van de gearresteerden was de toen 59-jarige Nael Barghouti die pas drie jaar op vrije voeten was en diende vervolgens 30 maanden voor het Hamas-lidmaatschap. Hij voltooide zijn extra straf op 17 december 2016, maar werd nooit vrijgelaten. Aldus zit Nael Barghouti alles samen reeds 40 jaar in een Israëlische cel.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael reinstates life term of Hamas prisoner freed in swap – Nael Barghouti, released in Shalit exchange after serving 33 years, to complete life sentence after rearrest in 2014” van 24 februari 2017 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elior Levy “PA believes it has identified Hamas mastermind behind deadly West Bank attacks” van 17 december 2018 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Nadav Shragai “The Kaubar murder chronicles” van 27 januari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS) en een artikel van Nadav Shragai “Hamas too close for comfort” van 21 december 2018 op de site van Israel Hayom