ADL-enquête: 25% van de Europeanen zijn antisemitisch, Oost-Europese Jodenhaat neemt sterk toe

Volgens een wereldwijde enquête over antisemitisme in opdracht van de Anti-Defamation League (ADL) heeft ongeveer een op de vier Europeanen een sterk negatieve houding tegenover joden.

Hoewel het rapport weinig verandering in West-Europa weerspiegelt, vertoonden respondenten uit landen in Midden- en Oost-Europa een duidelijke toename van antisemitische overtuigingen, met eeuwenoude stereotypen over joden die zaken en financiën beheersen en loyaler zijn aan Israël dan hun thuisland die nog steeds stevig verankerd blijken.

De enquête, die voortkwam uit 11 vragen die de ADL sinds 1964 bij de wereldwijde peiling heeft gebruikt, ondervroeg tussen april en juni van dit jaar meer dan 9.000 volwassenen in 18 landen in Europa, Canada, Zuid-Afrika, Argentinië en Brazilië. Het constateerde dat antisemitische attitudes in een aantal landen sterk zijn gestegen: Argentinië zag een toename van 6 procent, Polen 11%, Rusland 8%, Brazilië en Zuid-Afrika 9% en Oekraïne 14% sinds de laatste dergelijke enquête, die plaatsvond in 2014 en werd bijgewerkt in 2015.

Ongeveer 25% van de Europeanen gaf antisemitische antwoorden op de meerderheid van de 11 vragen en plaatste ze in de hoogste categorie van de ADL voor antisemitisme. Naast een negatieve houding ten opzichte van Joden, houdt de organisatie bij het meten van algemeen antisemitisme rekening met factoren zoals gewelddadige, verbale en destructieve antisemitische incidenten, zelfrapportage over antisemitisme door Joodse gemeenschappen en overheidsbeleid.

Jonathan A. Greenblatt, CEO van ADL:

Het is zeer zorgwekkend dat ongeveer een op de vier Europeanen het soort antisemitische overtuigingen koestert dat sinds de Holocaust heeft bestaan. Deze bevindingen dienen als een krachtige wake-up call dat er nog veel werk moet worden verzet om brede groepen van de bevolking in veel van deze landen te onderwijzen om onverdraagzaamheid af te wijzen, naast het aanpakken van de dringende veiligheidsbehoeften waar gewelddadige incidenten toenemen.

Uit het onderzoek bleek ook dat politiek discours antisemitisme kan beïnvloeden. In Polen, waar het onderwerp van de teruggave van eigendommen uit het Holocaust-tijdperk en een wet op de toespraak van de Holocaust de afgelopen jaren tot controverse hebben geleid, gaf bijna de helft van alle respondenten – 48% – een negatief beeld van joden, tegenover 37% in 2015. Bijna Driekwart van de ondervraagden was het erover eens dat “Joden nog steeds te veel praten over wat hen overkwam in de Holocaust.” In antwoord op dezelfde vraag registreerde Nederland 31%, het VK 18% en Zweden 15%.

In Hongarije, waar door de overheid gesponsorde anti-immigratiecampagnes rond de joodse miljardair George Soros zijn gecentreerd, gelooft 25% van de volwassenen: ‘Joden willen onze nationale cultuur verzwakken door meer immigranten naar ons land te steunen.’ Algemeen antisemitisme steeg in Hongarije met 42%, vergeleken met 40% in 2015.

Stereotypen met betrekking tot de joodse controle van zakelijke en financiële markten zijn over de hele linie zeer algemeen aanwezig, maar zijn het hoogst in landen in Midden- en Oost-Europa. Gevraagd of zij het eens waren met de stelling dat ‘Joden te veel macht hebben in de zakenwereld’, antwoordde 72% van de Oekraïners bevestigend, net als 71% van de Hongaren, 56% van de Polen en 50% van de Russen.

Terwijl Europese moslims aanzienlijk gevoeliger waren voor het accepteren van antisemitische stereotypen – gemiddeld 300% meer waarschijnlijk – dan andere Europese demografieën in zes geteste landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK), waren ze gemiddeld aanzienlijk minder dan respondenten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika in 2014. Dit kan impliceren dat blootstelling aan Joden, Holocaust-educatie en sociale sfeer een impact hebben gehad na de emigratie van de respondenten.

Italië en Oostenrijk hadden beide een significante afname van antisemitisme, met een daling van 11% in Italië en 8% in Oostenrijk. België, Duitsland en Denemarken bleven grotendeels ongewijzigd, met een gemiddelde van respectievelijk 24%, 15% en 10%..

Hieronder: 650.000 Nederlanders (5%) en
2.400.000 Belgen (27%)
koesteren antisemitische opinies:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Schwartz “ADL survey: 25% of Europeans anti-Semitic, East European bigotry rises sharply” van 21 november 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “ADL-enquête: 25% van de Europeanen zijn antisemitisch, Oost-Europese Jodenhaat neemt sterk toe

 1. 25%? Geloof ik niets van.
  30/40% lijkt me meer realistisch.

  Niet iedere Jodenhater noemt zich Antisemiet….integendeel.
  Hij/zij zweert bij hoog & laag géén Antisemiet te zijn.

  Bovendien neemt het Antisemitisme niet meer toe…..het is alleen openlijk & salonfähig geworden want het laagje morele schaamte is afgeschaafd en vandaag is het in onze ‘morele’ wereld juist zéér humaniteir om Anti Zionistisch te zijn….een moord woord voor Jodenhater.

  Like

 2. Vreselijk om te lezen. Wat ik dan wel vreemd vind is dat veel Joodse mensen niet op de PVV of het FvD stemmen.
  Alle andere partijen verraden de Joden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.