Opperrabijn van Amerikaans Joodse Satmar beweging op bezoek in Israël

De Opperrabbijn, of rebbe, van de Joodse Satmar Chassidische gemeenschap, rabbijn Zalman Teitelbaum (hierboven in witte kaftan), landde dinsdagochtend 19 november vanuit de VS in Israël voor een 10-daags bezoek.

De Rebbe zal er zijn Satmar Hassidim begroeten, een ontmoeting hebben met andere ultraorthodoxe leiders en geld distribueren naar instellingen die geen financiering van de Joodse staat accepteren. Satmar telt (2006) – afhankelijk van de bron – wereldwijd ca. 120.000 volgelingen waarvan de meesten in de VS wonen.

Rebbe Zalman Teitelbaum is hoofd van de Satmar-gemeenschap van Williamsburg, Brooklyn, terwijl zijn broer Aaron de andere grote Satmar-gemeenschap leidt in Kiryas Yoel in de staat New York. Zalman Teitelbaum (°1951)  is een van de twee Grand Rebbes van Satmar. Hij is de schoonzoon van de vorige Bistritzer Rebbe uit Brooklyn. Hij is de grootse rabbijn van de Satmar-gemeenten in Williamsburg en de Dean van een Satmar Yeshiva in Queens.

De grote rabbijn werd dinsdagavond verwelkomd op een massale bijeenkomst in Jeruzalem door duizenden Satmar Hassidim en leden van andere ultraorthodoxe gemeenschappen van de radicale Eda Haredit-associatie waarmee Satmar in Israël wordt geassocieerd.

Satmar oprichter Joel Teilbaum
Op woensdag bezocht Teitelbaum de Scopus-berg voor een ceremonie om de Tempelberg van ver te bekijken, maar hij weigerde de Westelijke Muur (Kotel aka Klaagmuur) te bezoeken. De oprichter van de Satmar Hassidische dynastie, rabbijn Joel Teitelbaum (Roemenië, 1887-New York, 1979), had namelijk een decreet uitgegeven waarin hij verordonneerde dat het verboden was om het Westmuurcomplex te bezoeken, omdat het door de Zionistische staat Israël werd veroverd in de Zesdaagse Oorlog, en het bezoeken ervan blijk zou geven van steun aan de staat van Israël.

De rol van Joel Teitelbaum tijdens de Holocaust blijft controversieel. Voorafgaand aan de Holocaust negeerde hij de bedreigingen voor Joden in Transsylvanië en faalde hij in het voorbereiden van reddings- en hulpplannen. Toen de situatie van Hongaarse joden gevaarlijk werd, rustte Teitelbaum zichzelf en zijn naaste kring uit met certificaten of visa die hun ontsnapping naar Palestina of de Verenigde Staten zouden vergemakkelijken.

Tegelijk verijdelde hij alle pogingen tot samenwerking tussen de leiders van de orthodoxe gemeenschappen en de zionistische organisaties, wat de rest van de Joodse gemeenschap had kunnen helpen ontsnappen. Zijn dochter vestigde zich in Jeruzalem, terwijl hij openlijk zijn volgelingen opriep om immigratie naar Palestina te voorkomen

Anti-Zion anti-Israël
De Satmar Rebbe Zalman Teitelbaum verdeelde $ 5 miljoen aan 150 anti-Zionistische instellingen in Israël en presenteerde aan de leiders van de instellingen cheques die in sjekels waren opgesteld, berichtte The Jerusalem Post. De cheques werden donderdagavond verdeeld in het Satmar-bolwerk in de wijk Beit Shemesh, ten westen van Jeruzalem. De ceremonie om de cheques te verdelen wordt Pure Sjekel genoemd.

De Satmar gemeenschap is uitgesproken anti-Zionistisch vanwege haar overtuiging dat het Zionisme “een poging was om Gods hand te dwingen de messias te brengen,” en als zodanig weigert zijn gemeenschap financiering van de staat Israël te accepteren. De Satmar-ideologie is van mening dat er geen Joodse staat mag zijn en dat de Joden in ballingschap moeten blijven tot de verlossing of komst van de Messias.

Echter, hun wrok jegens Israël – soms het ‘nieuwe antisemitisme’ genoemd – zal hen niet behoeden voor het monster van de middeleeuwse Jodenhaat dat her en der weer zijn kop opsteekt alsof het nooit is weggeweest en die geen enkele Jood bespaard zal blijven. Ruim 25% van de Europeanen zijn antisemitisch blokletterde de ADL gisteren. Antisemieten maken immers geen onderscheid tussen anti-Zionistische Joden en pro-Zionistische Joden. Dat zijn voor hen allemaal Joden en Joden zijn per definitie ‘slecht’, the scum of the earth….

Hoewel Satmar Israël dus niet genegen is zijn ze nochtans welkom in de Joodse staat conform de Israëlische Wet op Terugkeer van 1950: “Every Jew has the right to come to this country as an oleh [immigrant].” Dus als ze het ooit benauwd krijgen onder een eventuele Jodenvervolging in om het even welk land ze op dat ogenblik verblijven, kunnen ze altijd asiel vragen én krijgen in het land Israël dat ze zo hartsgrondig vervloeken.

Tenslotte is dat toch de kern van het Zionisme: Joden onder één dak brengen waar ze zichzelf én Joods kunnen zijn zonder angst en antisemitisme.

Plaatje hierboven: Antwerpen, 12 mei 2012. Op de speelplaats van de Satmar Cheider school in de Van Leriusstraat te Antwerpen werd publiek een Israëlische vlag verbrand. In Antwerpen bestaat een grote Satmar gemeenschap met duizenden leden die haar anti-Zionisme niet verbergt, integendeel [beeldbron: Joods Actueel]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Satmar Rebbe distributes $5 million to anti-Zionist institutions” van 21 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “Satmar Grand Rabbi arrives in Israel for ten-day visit” van 19 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Opperrabijn van Amerikaans Joodse Satmar beweging op bezoek in Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.