Israël’s wortel en stok -strategie jegens Hamas in Gaza zou het wel eens zuur kunnen opbreken

Plaatje hierboven: Deze Gazaanse terrorist toont zijn argumenten en zijn manual, aka de Koran. Als het van Corbyn afhangt wordt de ‘illegale blokkade van Gaza’ opgeheven en mogen de Palestijnse terroristen zich weer vrij in en uit Israël bewegen. Deze man op het plaatje kijkt er alvast naar uit “I love Corbyn!”

De wig tussen Hamas en de islamitische Jihad in de recente schermutselingen is een duidelijk teken dat Israël de verdeeldheid tussen de twee terreurgroepen verdiept. Desondanks vergroten de vergeldingsacties tegenover Hamas zijn vuurkracht in mogelijke toekomstige rondes, wat betekent dat Israël de vergeldingsacties zoveel mogelijk moet verminderen. Er zijn twee mogelijke oplossingen voor het geweld dat uit Gaza komt.

Strategie van wortel en stok
Begin aan een massieve vierde conflictronde zoals de confrontatie in 2014 en hopen dat Hamas daarna uitgestreden zal zijn, zoals wat gebeurde na de vijf oorlogen tussen Israël en de Arabische staten, of zoals aantoonbaar gebeurde na Operatie Defensive Shield in 2002 tegen de PA en al-Fatah; of zich houden aan de ‘Hamas temmen’ -benadering die door Netanyahu wordt gebruikt sinds ‘de Terugkeermarsen’ eind maart 2018 begonnen, die de ‘stokjes’ minimaliseert en de ‘wortelen’ maximaliseert om de vrede te bewaren.

Elk van deze twee oplossingen heeft duidelijke nadelen. Het initiëren van een massieve gevechtsronde, inclusief een grondoffensief in Gaza, om een ​​pijngrens te creëren die Hamas niet kan verdragen, speelt in de handen van de regionale strategie van Teheran om de Palestijnse kaart te gebruiken om de focus af te wenden van de opbouw in Syrië en brengt andere voor de hand liggende kosten met zich mee in termen van levens en bezittingen.

De bredere band met Iran en de prioritering ervan, in het strategische denken van Netanyahu, heeft hem ertoe gebracht het temmen-paradigma aan te nemen om met Hamas te onderhandelen om de vrede aan de zuidgrens van Israël te bewaren.

De kosten van deze strategie zijn even duidelijk. ‘Wortelen’ die aan Hamas worden aangeboden kunnen vrede kopen en de humanitaire crisis in Gaza verbeteren, maar diezelfde ‘wortels’ zullen uiteraard worden gebruikt om de militaire capaciteiten van Hamas in de toekomst te verbeteren. Met andere woorden, de ‘wortels’ van vandaag zullen noodzakelijkerwijs worden omgezet in ‘stokken’ die Hamas in de toekomst tegen Israël gebruikt.

Wees gerust dat naarmate het welzijn van de bevolking van Gaza verbetert, Hamas zelf meer en diepere tunnels en opslagcentra in Gaza zal graven, de vuurkracht en de lading van zijn raketten zal verbeteren en aanvalstunnels richting Israël zal proberen te graven – en dit is des te meer het geval als het wordt voorzien van een diepere offshore-haven, de heropening van de luchthaven en andere projecten die momenteel worden verdedigd door de Blauw & Wit-partij en bepaalde Likud-leiders.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Prof. Hillel Frisch “Is Hamas Being Tamed?” van 21 november 2019 op de site van BESA

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “IDF: Activities against Hamas will be more complex and difficult” van 21 november 2019 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.