Jordanië verzet zich tegen normalisering met Israël; Interreligieuze conferentie afgelast

Ammon News berichtte dat het ministerie van Binnenlandse Zaken van Jordanië op het laatste moment een interreligieuze conferentie heeft geannuleerd – omdat de Israëlische joden naar verwachting zouden deelnemen. Het heette ‘Peace Between Religions‘ en zou donderdag beginnen en drie dagen duren.

Het ministerie oordeelde dat het de”Interfaith Peace”  conferentie beschouwde als “een poging om de bezetting te ondersteunen en normalisatie met Israël na te streven,” en dat is nog altijd een doodzonde in Jordanië. “De conferentie zou worden bijgewoond door Jordaniërs, Arabieren en vertegenwoordigers van de Israëlische bezetting,” zei het ministerie.”

De oorzaak van het annuleren van de conferentie was met andere woorden het gegeven dat Israëlische Joden aanwezig zouden zijn op de conferentie. Een groep genaamd ‘Move Boycott‘ eiste de eer op voor het afgelasten van de conferentie. Deze anti-normaliseringsgroep gaf een verklaring uit met de woorden:

Deze conferentie vindt plaats in het licht van de officiële Arabische versnelling van normalisatie met de zionistische entiteit, en de constante dreiging voor Jordanië door deze vijand, evenals een duidelijke aantasting van onze nationale soevereiniteit. En dagelijkse inbreuk op de sancties onder de bescherming en voogdij van Jordanië, en komt op een moment dat de zionistische vijand het Palestijnse volk terroriseerde en zijn oorlog tegen Gaza, die nog niet is geëindigd, en het bloed van zijn martelaren nog niet is opgedroogd.

Degenen die oproepen tot boycots van Israël – en hun volk bedreigen en aanzetten tegen elke Arabier die een Jood durft uit te nodigen of laten deelnemen aan hun activiteiten, zijn dezelfden die ook nadrukkelijk tegen de vrede met Israël zijn. Voor hen wordt het sluiten van vrede met de ‘zionistische entiteit’ beschouwd als een daad van verraad.

Ze maken zich zorgen dat een Arabier die een Jood begroet op een dag vrede zou sluiten met Israël. Ze zijn bang dat een Arabische staat die Israëlische atleten ontvangt op een dag vrede zou sluiten met Israël. Ze zijn bang dat Arabieren die in Israël gaan werken, verliefd kunnen worden op Israëli’s en stoppen met het bedenken van manieren om hen te doden of Israël te vernietigen.

Vrede?
Tja, en dan te bedenken dat in juli 1994 Israël en Jordanië een vredesakkoord ondertekenden. Maar goed, zolang de wapens zwijgen en het geen oorlog is tussen beide buurlanden mogen de optimisten het ‘vrede’ blijven noemen, maar daar stopt het dan wel.

Overigens werd toen door Israël de Jordaanse bewaring van de heilige plaatsen in Jeruzalem andermaal bevestigd die verwijst naar de rol van de koninklijke familie in Jordanië bij het verzorgen van islamitische en christelijke heilige plaatsen in de stad Jeruzalem.

Deze erfenis gaat terug tot 1924 toen de Opperste Moslimraad, het hoogste islamitische orgaan dat verantwoordelijk is voor islamitische gemeenschapszaken in het toenmalige Britse Mandaat voor Palestina, die Hussein bin Ali (de Sharif van Mekka) accepteerde als bewaarder van Al-Aqsa. De bewaring werd een Hasjemitisch erfgoed dat tot op heden wordt beheerd door de opeenvolgende Jordaanse koningen.

Al-Aqsa en de Rotskoepel werden in de 20ste eeuw vier keer gerenoveerd door de Jordaans-Hasjemitische dynastie. In 2016 nam koning Abdullah II deel aan de financiering van de renovatie van het graf van Christus in de Heilig Grafkerk, en in 2017 schonk Abdullah $ 1,4 miljoen aan de islamitische Waqf in Jeruzalem, de Jordaanse autoriteit die verantwoordelijk is voor het beheer van Al-Aqsa.

Een onafhankelijk rapport schat het totale bedrag dat de Hasjemieten sinds 1924 hebben uitgegeven aan het beheren en renoveren van Al Aqsa als meer dan $ 1 miljard.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Irony of the day: Jordan cancels interfaith peace conference because Israeli Jews were supposed to attend” van 20 november 2019 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Jordanië verzet zich tegen normalisering met Israël; Interreligieuze conferentie afgelast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.