Nederland vermindert financiële steun aan PA omwille van diens verloning van opgesloten terroristen

De Nederlandse regering heeft de Palestijnse Autoriteit minder geld beschikbaar gesteld voor de uitbetaling door de Palestijnse Autoriteit van salarissen aan terroristen die opgesloten zitten in Israëlische gevangenissen. Het ministerie van hulp kondigde woensdag de verhuizing aan tijdens jaarlijkse begrotingsbesprekingen.

In 2017 betaalde de Palestijnse Autoriteit ongeveer $ 198 miljoen aan een fonds voor de families van terroristen die tijdens hun aanvallen zijn gedood en ongeveer $ 160 miljoen aan Palestijnen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, volgens cijfers van het Israëlische ministerie van Defensie.

Nederland geeft elk jaar enkele miljoenen dollars uit aan hulp aan de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse bevolking elders in het Midden-Oosten, maar het grootste deel van dat geld wordt besteed aan agentschappen en niet-gouvernementele organisaties.

Het land had jaarlijks ongeveer $ 1,6 miljoen rechtstreeks aan de Palestijnse Autoriteit gegeven om de salarissen van medewerkers van het ministerie van Justitie te betalen. Het ministerie van hulp zei dat gesprekken met het Palestijnse lichaam “niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.”

Nederland heeft de PA meer dan 20 keer aangesproken op de beloningen voor aanslagen op Israelische burgers, maar het Palestijnse bestuur bleek niet bereid om deze praktijk te beëindigen, aldus bericht CIDI.nl.

De uitkeringen aan Palestijnse terroristen hebben al lange tijd de aandacht van de Tweede Kamer. Door Israel veroordeelde Palestijnse terroristen en hun families kunnen rekenen op een maandelijkse uitkering van de PA. Er is sprake van een heus beloningssysteem: hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. Kamerleden noemen de terroristenbetalingen dan ook terecht een perverse prikkel. De Palestijnse Autoriteit heeft tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar 58 miljoen euro overgemaakt aan terroristen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Netherlands cuts aid to Palestinian Authority over terrorist salaries” van 20 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Hidde van Koningsveld “Laatste beetje directe subsidie aan Palestijnse Autoriteit stopgezet” van 20 november 2019 op de site van CIDI.nl

Een gedachte over “Nederland vermindert financiële steun aan PA omwille van diens verloning van opgesloten terroristen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.