Op zoek naar de oudste voorstelling van de mens al dan niet gerelateerd met religie

In een zoektocht naar de oudste afbeeldingen van mensen, al dan niet gerelateerd met religie, is er deze Venus van Berekhat Ram. In feite een kiezelsteen die werd gevonden in Berekhat Ram op de Golanhoogte, Israël, in de zomer van 1981 door archeoloog Naama Goren-Inbar van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Een artikel van Goren-Inbar en vulkanoloog Sergiu Peltz (1995) stelt dat het is aangepast om een ​​vrouwelijke menselijke figuur weer te geven, waarbij het wordt het geïdentificeerd als een mogelijk artefact gemaakt door Homo erectus van de latere Acheulean, in het vroege Midden-Paleolithicum en zou 233.000 jaar oud zijn.

De bewering dat het steentje is ingesneden om een ​​menselijke figuur te vertegenwoordigen, is op drie manieren in twijfel getrokken: Of de krassen zijn gemaakt door mensen of door mensachtigen. Als dat zo was, of ze een representatieve intentie hadden. Als ze dat deden, of ze bedoeld waren om een ​​vrouwelijke figuur te vertegenwoordigen.

Het wordt betwist of deze duidelijk kunnen worden onderscheiden van natuurlijk gecreëerde lijnen. Het lijkt dus meer dan waarschijnlijk op een door de natuur (wind of water) gevormde kiezelsteen. Mensen met een teveel aan verbeeldingskracht zien er natuurlijk van,alles in.

Venus-beeldjes
Maar er zijn veel betere kandidaten als oudste door mensen gesculptuurde menselijke figuren met een al dan niet een religieus geïnspireerde intentie. Voor onze Joodse religieuze vrienden die menen dat G’d de wereld schiep 5.780 jaar geleden zal dit teleurstellend nieuws zijn, maar ze hoeven dit natuurlijk niet te ‘geloven’. Wetenschap en religie zijn nooit de beste maatjes geweest.

Hieronder een reeks meer realistische archeologische artefacten waarvan met quasi 99,99 % zekerheid de ouderdom werd bepaald. Van de Grotten van Lascaux, beroemd om haar prachtige prehistorische muurrschilderingen van ca. 18.000 jaar oud, denken velen dat dit de oudste voorstellingen zou zijn maar verre van dat.

Sculpturen die mensen of mensachtigen – en vooral vrouwelijke beeldjes – voorstellen werden voor het eerst ontdekt in de negentiende en vroege twintigste eeuw en worden in de archeologie traditioneel ‘Venus-beeldjes’ genoemd, vanwege het wijd verspreide geloof dat afbeeldingen van naakte vrouwen met overdreven seksuele kenmerken een vroege vruchtbaarheidsfetisj vertegenwoordigden, misschien een moeder Godin.

Löwenmensch
Het beeldje van de Löwenmensch (of Leeuwenmens) dat gevonden werd in de Hohlenstein-Stadel is een prehistorisch ivoren beeldhouwwerk ontdekt in de Hohlenstein-Stadel, een Duitse grot in 1939. De Duitse naam, Löwenmensch, wat ‘leeuwenmens’ betekent, wordt het meest gebruikt omdat het ontdekt en wordt tentoongesteld in Duitsland.

Dit leeuwenbeeldje is het oudste bekende zoomorfe (diervormige) beeld ter wereld en het oudste bekende onbetwiste voorbeeld van figuratieve kunst. Het is bepaald door koolstofdatering van de laag waarin het ca. 40.000 jaar oud bleek te zijn, en daarom wordt het geassocieerd met de archeologische Aurignaciaanse cultuur van het bovenste paleolithicum.

Het werd beeldje gesneden uit het ivoor van een slagtand van een wolharige mammoet met behulp van een vuurstenen mes. Zeven parallelle, dwarse, gesneden groeven bevinden zich op de linkerarm.

Venus van Hohle Fels
De Venus van Hohle Fels is een standbeeldje van een naakte vrouw uit het begin van de Oude Steentijd. Het venusbeeldje wordt samen met de Löwenmensch beschouwd als de oudste niet-betwiste voorstelling van een menselijke figuur (gedateerd 35.000 tot 40.000 jaar geleden).

Het was in september 2008 dat archeologen het beeldje ontdekten, 20 meter diep in de Hohle Fels (Zwabisch voor “holle rots”), een drietal meter onder de huidige bodem. Deze grot in de Schwäbische Alb maakt deel uit van een gebied waar enkele van de meest prominente vondsten zijn gedaan op het vlak van prehistorische kunst. Het beeld is gevonden in een laag uit het Aurignacien (35.000 tot 40.000 cal. BP). Het stemt overeen met de aankomst van de vroege moderne mens in Europa.

Venus van Willendorf
De Venus van Willendorf is een 11,1 centimeter lang Venusbeeldje van naar schatting 32.000 jaar oud. Het werd gevonden op 7 augustus 1908 door een arbeider met de naam Johann Veran tijdens opgravingen uitgevoerd door archeologen Josef Szombathy, Hugo Obermaier en Josef Bayer op een paleolithische locatie in de buurt van Willendorf, een dorp in Neder-Oostenrijk in de buurt van de Stad Krems.

Het is gesneden uit een oolitische kalksteen die niet lokaal is voor het gebied, en gekleurd met rode oker. Het beeldje bevindt zich nu in het Naturhistorisches Museum in Wenen, Oostenrijk. Soortgelijke sculpturen werden voor het eerst ontdekt in de negentiende en vroege twintigste eeuw en worden in de archeologie traditioneel ‘Venus-beeldjes’ genoemd, vanwege het wijd verspreide geloof dat afbeeldingen van naakte vrouwen met overdreven seksuele kenmerken een vroege vruchtbaarheidsfetisj vertegenwoordigden, misschien een moeder Godin.

Fanny vom Galgenberg
De Venus van Galgenberg is een Venus-beeldje uit het Aurignaciaanse tijdperk, daterend van ongeveer 30.000 jaar geleden. Het beeld, ook in het Duits bekend als de Fanny von Galgenberg, werd ontdekt in 1988 nabij Stratzing, Oostenrijk, niet ver van de locatie van de Venus van Willendorf.

De twee beeldjes worden normaal gesproken in hetzelfde kastje in het Natuurhistorisch Museum in Wenen getoond, om het speciale karakter van deze twee ‘oude dames’ te benadrukken, zoals de curator ze liefdevol noemt. Het beeldje is gebeeldhouwd uit glanzende groene serpentijnrots die wordt gevonden in de directe omgeving van waar het beeldje werd opgegraven. Omdat het beeld een ‘dansende pose’ vertoont, kreeg het de bijnaam ‘Fanny’ naar Fanny Elssler, een Oostenrijkse ballerina uit de 19e eeuw.

Venus van Dolní Věstonice
De Venus van Dolní Věstonice (Tsjechisch: Venus van Věstonice) is een Venus-beeldje, een keramisch beeldje van een naakt vrouwelijk figuur wordt gedateerd tussen 27.000 tot 31000. jaar oud (Gravettiaanse industrie). Het werd gevonden op de paleolithische site Dolní Věstonice in het Moravische bekken ten zuiden van Brno, in de voet van de berg Děvín op 549 meter hoogte.

Dit beeldje en enkele anderen van de nabijgelegen locaties behoren tot de oudste bekende keramische artikelen ter wereld. Het beeldje werd op 13 juli 1925 ontdekt in een laag as, in twee stukken gebroken. Eenmaal te zien in het Moravische museum in Brno, is het nu beschermd en slechts zelden toegankelijk voor het publiek. Het werd tentoongesteld in het Nationaal Museum in Praag van 11 oktober 2006 tot 2 september 2007.

Venus of Lespugue
De Venus van Lespugue is een Venusbeeldje, een beeldje van een naakt vrouwelijk figuur van de Gravettiaan, daterend tussen 24.000 en 26.000 jaar geleden. Het werd ontdekt in 1922 in de uitlopers van de grot van Lespugue (Haute-Garonne, Frankrijk) in de uitlopers van de Pyreneeën door René de Saint-Périer (1877-1950).

Van alle steatopygous Venus-beeldjes die uit het bovenste paleolithicum zijn ontdekt, lijkt de Venus van Lespugue, als de reconstructie goed is, de meest overdreven vrouwelijke secundaire seksuele kenmerken te vertonen, vooral de extreem grote, hangende borsten. Volgens textielexpert Elizabeth Wayland Barber toont het beeld de vroegste weergave van gesponnen draad, terwijl het snijwerk een rok toont die van onder de heupen hangt, gemaakt van gedraaide vezels, gerafeld aan het einde.

La Dame de Brassempouy
De Venus van Brassempouy (Frans: la Dame de Brassempouy, wat ‘Dame van Brassempouy’ betekent, of Dame à la Capuche, ‘Dame met de kap’) is een fragmentarisch ivoren beeldje uit het Boven-Paleolithicum. Het werd ontdekt in een grot in Brassempouy, Frankrijk in 1892. Het is ongeveer 25.000 jaar oud.

Het beeldje is een van de vroegst bekende realistische weergaven van een menselijk gezicht. De Venus van Brassempouy werd gesneden uit mammoetivoor. Volgens archeoloog Paul Bahn is het hoofd ‘geslachtsloos’, hoewel het meestal een ‘Venus’ of een ‘dame’ wordt genoemd’.

Venus van Laussel
De Venus van Laussel is een kalksteen bas-reliëf van 18,11-inch (46,0 centimeter) van een naakte vrouw. Het is geverfd met rode oker en werd uitgehouwen in de kalksteen van een rotsschuilplaats (Abri de Laussel) in de gemeente Marquay, in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk.

Het snijwerk wordt geassocieerd met de Gravettian Upper Paleolithic cultuur (ongeveer 25.000 jaar oud). Het wordt momenteel getoond in het Musée d’Aquitaine in Bordeaux, Frankrijk. De figuur werd ontdekt in 1911 door Jean-Gaston Lalanne, een arts. Het werd uitgehouwen in een groot blok kalksteen in een schuilkelder (abri de Laussel) in de gemeente Marquay in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk. Het kalkstenen blok werd uit de muur van de schuilplaats gehakt en overgebrcht naar het Musée d’Aquitaine in Bordeaux, Frankrijk.

Venus van Moravany
De Venus van Moravany is een klein prehistorisch vrouwelijk beeldje dat in Slowakije werd ontdekt in de vroege 20ste eeuw. Het werd omstreeks 1930 opgeploegd door boer Štefan Hulman-Petrech in Podkovica nabij het dorp Moravany nad Vahom in Slowakije. Het is gemaakt van mammoet slagtand ivoor en is gedateerd op 24.800 jaar oud. Een kopie van deze Venus bevindt zich momenteel in de expositie van het kasteel van Bratislava van het Slowaaks Nationaal Museum.

De Urfa-man
De Urfa-man, ook bekend als het standbeeld van Balıklıgöl, is een oud antropomorfologisch standbeeld dat werd gevonden bij opgravingen in Balıklıgöl in de buurt van Urfa, in het geografische gebied van Opper-Mesopotamië, in het zuidoosten van het moderne Turkije.

Het wordt gedateerd op ca. 13.500 jaar oud tot aan de periode van het Neolithicum vóór het aardewerk en wordt beschouwd als ‘het oudste naturalistische levensgrote beeld van een mens’. Het wordt beschouwd als gelijktijdig te bestaan hebben met de sites van Göbekli Tepe en Nevalı Çori.

Göbekli Tepe, Turkije (14.000-10.000 jaar oud)
de oudste stad in de wereld?