Onrust in het Midden-Oosten: Olie, water, islamisme en anti-Zionisme in beweging

Zoals altijd is het Midden-Oosten enorm in beweging. Zoals gewoonlijk zijn de meeste ontwikkelingen negatief. Hier is een gids:

Water vervangt aardolie als de belangrijkste vloeistof: olie en gas leveren nog steeds bijna 60 procent van de energie in de wereld, maar dit aantal daalt en zelfs de rijkste olieproducenten voelen het knijpen (‘GCC-staten kijken naar nieuwe belastingen omdat olie-inkomsten zwak blijven’) ). Spanningen over water worden daarentegen een belangrijke bron van internationale spanningen (bijvoorbeeld Turkije versus Syrië, Ethiopië versus Egypte) en een drijvende kracht voor binnenlandse verandering (de Syrische opstand van 2011). Het is ook een potentiële oorzaak van massale migratie; Een voormalige Iraanse minister van landbouw voorspelt dat watertekorten tot 70 procent van de bevolking van het land, of 57 miljoen Iraniërs, zullen dwingen te emigreren.

Anarchie vervangt tirannie: natuurlijk zijn er nog enkele tirannieën, met name in Turkije en Iran, maar anarchie is de grootste vloek van de regio geworden, inclusief hele landen (Libië, Jemen, Syrië) en delen van andere (bijv. Sinaï). Hoewel over het algemeen minder bedreigend voor de buitenwereld, is anarchie een nog ellendiger persoonlijke ervaring dan tirannie, want het mist richtlijnen. Zoals een dertiende-eeuwse Korangeleerde opmerkte: “Een jaar van tirannie van de sultan doet minder kwaad dan een moment van anarchie van het volk.”

Het falen van de inspanningen van Arabische jongeren om verbeteringen aan te brengen: rond 1970 begonnen veel Arabisch sprekende landen een tijdperk van corrupte sterke heerschappij. Beginnend in Tunesië in december 2010 hebben pogingen om de oude orde omver te werpen regeringen geschokt maar heeft weinig gunstige gevolgen gehad. In sommige gevallen (Libië, Jemen, Syrië) leidden ze tot een burgeroorlog; In een ander (Egypte) brachten ze slechts een jongere sterke man aan. Recente opstanden in Algerije, Soedan, Irak en Libanon moeten nog worden afgerond, maar de kans is groot dat ook zij slecht zullen eindigen.

De achteruitgang van het islamisme: na een piek rond 2012 heeft de radicale poging om de islamitische wetgeving streng en volledig toe te passen, terrein verloren in het Midden-Oosten. Verschillende factoren verklaren dit: een angst voor wildogige fanatici zoals Boko Haram, Shabaab, ISIS en de Taliban; De sombere ervaring van moslimvolken die onder islamistische heerschappij hebben geleefd (bijvoorbeeld Egypte in 2012-2013); En het uiteenvallen van islamisten (bijvoorbeeld in Syrië) in concurrerende en vijandige facties. Wat er na het islamisme zou kunnen komen, is onduidelijk, maar na een eeuw falen ermee en andere extremistische ideologieën (inclusief fascisme en communisme), kan een tijdperk van anti-ideologie in het verschiet liggen.

Iran is veruit het meest verdeelde land, niet Israël: decennia lang heeft de kwestie van de Joodse staat de politiek in het Midden-Oosten gedreven en verdeeld; Nu is het Iran. De Islamitische Republiek domineert vier Arabische hoofdsteden (Bagdad, Damascus, Beiroet en Sanaa), agressief elders en verspreidt haar radicale versie van de islam. Regeringen die ooit Israël als de aartsvijand behandelden, met name Saoedi-Arabië, werken er nu op verschillende manieren mee, openlijk en verborgen. Als een kanttekening: wereldwijd links heeft het oude giftige anti-zionisme van de Arabische staten geërfd; Israël heeft nu betere betrekkingen met Saoedi-Arabië dan met Spanje of Zweden.

Iran en Turkije nemen het anti-Zionisme van de Arabische staten over: het tijdperk van de Arabische staatoorlog tegen Israël duurde slechts 25 jaar, 1948-73, en eindigde 46 jaar geleden omdat politici dit conflict te duur en riskant vonden. In plaats daarvan lieten ze het over aan substatelijke actoren zoals de Palestijnen. De Khomeini van Iran en de Turkse Erdoğan wilden de slappe houding aannemen en centraal staan ​​in hun boodschappen. Als ze tot nu toe hun agressie vooral hebben beperkt tot woorden, kan dat dramatisch veranderen.

Amerikanen reageren tegen overbetrokkenheid: George W. Bush begon bijna gelijktijdige oorlogen in Afghanistan en Irak die veel Amerikanen buitensporig duur en avontuurlijk vonden, wat leidde tot een langdurige terugslag. Barack Obama en Donald Trump reageerden elk op karakteristieke manieren (een kritiek op de Verenigde Staten, de andere onstuimig nationalistisch) om de Amerikaanse militaire verplichtingen in de regio te verminderen. Obama’s rode retraite in 2012 en Trump’s 2019 terugtrekkende soldaten, beide met Syrië, symboliseren deze retraite.

Rusland maakt lawaai, maar China bouwt: Vladimir Poetin lijkt overal te zijn – commerciële deals sluiten, wapens verkopen, troepen sturen, conferenties beleggen – maar dit zijn de pyrotechniek van een macht in verval. Ondertussen bouwt China in Xi Jinping stilletjes zijn economische infrastructuur, een netwerk van politieke allianties en militaire macht in de regio, waarop een beroep kan worden gedaan wanneer Beijing besluit zijn wil uit te oefenen. Beijing, niet Moskou, vormt de grote bedreiging.

Eén stuk ongegeneerd goed nieuws (de achteruitgang van het islamisme) valt op tussen deze vele en langdurige problemen.

Plaatje hierboven: Islamisme in verval. Egyptisch president Mohamed Morsi in de gevangenis. Deze democratisch verkozen president van Egypte zat amper 1 jaar in het zadel, met name van 30 juni 2012 tot 3 juli 2013. Dit boegbeeld van de Moslim Broederschap, waarvan Hamas een ent is, werd in april 2015 veroordeeld tot 20 jaar opsluiting maar stierf op 17 juni 2019 in zijn cel [beeldbron:  Daily Sabbah]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Pipes “Middle Eastern Gyrations – Oil, water, Islamism and anti-Zionism in flux” van 11 november 2019 op de site van The Middle East Forum

Een gedachte over “Onrust in het Midden-Oosten: Olie, water, islamisme en anti-Zionisme in beweging

Reacties zijn gesloten.