VS: ‘Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria zijn niet (meer) in strijd met het internationale recht’

Plaatje hierboven: De stad Ariel in Samaria werd in 1982 gesticht en ligt zowat 20 km voorbij de Groene Lijn. De stad telt vandaag meer dan 20.000 inwoners en is bekend voor zijn universiteit waar zowel Joden als Arabieren onderwijs volgen

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo heeft op maandag aangekondigd dat de VS haar positie tegenover Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria wil verzachten, de laatste in een reeks Trump-regeringsbeslissingen die de Palestijnse hallucinatie van een soevereine staat verder verzwakken.

Pompeo keerde een juridische opinie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 1978 om, waarin werd gesteld dat Joodse steden in Judea en Samaria ‘niet in overeenstemming zijn met het internationale recht. Het besluit zal waarschijnlijk Arabieren boos maken en de VS op gespannen voet brengen met andere naties die Palestijns terrorisme steunen en financieren.

Het besluit volgt nauwelijks een week nadat de Europese Unie een boycot van Israëlische producten heeft afgekondigd die gemaakt werden voorbij de Groene Lijn en dat tegen de zin in van de VS, die beloofden de handelsboycot van de EU te zullen aanvechten.

Bovendien lijkt dit besluit meer ingegeven te zijn om pragmatische redenen eerder dan een feitelijke erkenning van Judea & Samaria als het historische thuisland van het Joodse volk. Dat laatste is het dus duidelijk (nog) niet. Pompeo zei:

Het noemen van de vestiging van civiele nederzettingen die niet in overeenstemming zijn met het internationale recht heeft de zaak van vrede niet bevorderd. De harde waarheid is dat er nooit een gerechtelijke oplossing voor het conflict zal zijn, en argumenten over wie gelijk heeft en wie ongelijk is als een kwestie van internationaal recht zal geen vrede brengen.

Pompeo beschuldigde de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry van het veranderen van “decennia van deze zorgvuldige, tweedelige aanpak door publiekelijk de vermeende illegaliteit van nederzettingen opnieuw te bevestigen” in december 2016, aan het einde van de Obama-regering.

Pompeo zei dat de nieuwe aankondiging niet ging over specifieke gemeenschappen waarover nog steeds specifieke juridische vragen konden bestaan. “Het Israëlische rechtssysteem biedt de mogelijkheid om nederzettingsactiviteiten aan te vechten en humanitaire overwegingen te beoordelen,” zei hij.

Premier Netanyahu uitte zijn tevredenheid over het besluit van de Amerikaanse regering en zei:

Dit beleid weerspiegelt een historische waarheid – dat het Joodse volk geen buitenlandse kolonialisten zijn. In feite worden we Joden genoemd omdat we het volk van Judea zijn. Het beleid van de Trump-regering is ook correct door te stellen dat degenen die categorisch elke wettelijke basis voor de nederzettingen hebben ontkend, niet alleen waarheid, geschiedenis en de realiteit op het terrein ontkennen, maar ook de zaak van vrede dwarsbomen, die alleen kan worden bereikt door directe onderhandelingen tussen de partijen. Israël is president Trump, secretaris Pompeo en de hele Amerikaanse regering diep dankbaar voor hun standvastige positie ter ondersteuning van waarheid en rechtvaardigheid, en roept alle verantwoordelijke landen op die hopen de vrede te bevorderen om een ​​soortgelijke positie in te nemen.

In reactie op de aankondiging van Pompeo waarschuwde de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi voor wat hij noemde “gevaarlijke gevolgen van de verandering in het Amerikaanse beleid”.

Het juridisch advies van 1978 over nederzettingen staat bekend als het Hansell-memorandum. Het was de basis geweest voor meer dan 40 jaar zorgvuldig geformuleerde Amerikaanse oppositie tegen de bouw van Joodse huizen die qua toon en kracht varieerden, afhankelijk van de positie van de gegeven president.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Pompeo is right – stopping claiming that settlements are illegal can help peace (full text and comments)” van 18 november 2019 op d esite van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelJewish communities in Judea and Samaria do not violate international law, the US announces” van 18 november 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel‘Trump’s change on settlement policy is revolutionary’” van 19 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIn major shift, US set to rescind stance on illegality of settlements” en een artikelIn pivot, US says it no longer regards Israel’s West Bank settlements as illegal” van 18 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Rony Van Gastel en Joris Truyts “Verenigde Staten beschouwen Israëlische nederzettingen niet langer als illegaal” van 18 november 2019 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “VS: ‘Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria zijn niet (meer) in strijd met het internationale recht’

 1. “Oost”-Jeruzalem = Jeruzalem
  “West” Bank = Judea & Samaria
  Golan = Bashan
  “Palestine” = fantasy.

  Langzaam maar zeker worden de leugens bijgesteld naar factuele waarheid.

  Europa kan tegen de feiten blijven protesteren en de waarheid blijven ontkennen……..het zal ze niet helpen!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.