VN doen het weer: ‘Bezet Palestijns gebied, inclusief Oost-Jeruzalem’

De Verenigde Naties toonden opnieuw hun verzet tegen de Joodse staat en tegen feiten. Op 11 november 2019 heeft de Algemene Vergadering van de VN gestemd over een agendapunt van de ‘Special Political and Decolonization Committee’ met betrekking tot Israël. Het verwees naar de ‘Staat Palestina’ als een van de opstellers van de resolutie, een merkwaardige rariteit aangezien de UNGA pas in 2012 de status van ‘Staat Palestina’ toekende, en niet als een officiële staat om resoluties in te dienen.

Het item “Israëlische praktijken die de mensenrechten van het Palestijnse volk in het bezette Palestijnse gebied, waaronder Oost-Jeruzalem, aantasten” noemden Oost-Jeruzalem als een feitelijke entiteit die door Israël wordt bezet, wordt wel twintig keer genoemd/  Het was twee keer een eigenaardigheid, omdat ‘Oost-Jeruzalem’ slechts een kort moment bestond als een oorlogskwestie tussen 1949 en 1967, en dat het geheel van Groot-Jeruzalem en Groot-Bethlehem NOOIT als Palestijns grondgebied was aangewezen.

De Verenigde Naties stemden voor de verdeling van Palestina in Arabische en Joodse staten in resolutie 181 (11/29/1947) en riepen daartoe opnieuw op in resolutie 194 (12/11/1948). Die tweestatenresoluties pleitten specifiek voor het scheiden van Groot-Jeruzalem en Groot-Bethlehem in een internationaal geleide ‘corpus separatum’, een afzonderlijke entiteit.

Jeruzalem achter prikkeldraad
Door Arabieren bezette stad – verboden voor Joden
(1948-1967)

Hoewel de Joden vóór de resoluties stemden, verwierpen de Arabieren deze en begonnen een oorlog om de Joodse staat te vernietigen. Aan het einde van de oorlog beheerste Israël het westelijke deel van Groot-Jeruzalem en de berg Scopus, terwijl de Arabieren al het andere beheersten, inclusief het oostelijke deel van Jeruzalem en Groot-Bethlehem, die alle heilige plaatsen bevatten voor het jodendom, het christendom en de islam.

Na de oorlog, op 9 december 1949, nam de UNGA resolutie 303 aan, waarin opnieuw werd gesteld “dat Jeruzalem onder een permanent internationaal regime moet worden geplaatst, dat passende garanties moet bieden voor de bescherming van de heilige plaatsen.” De Arabieren verwierpen ook deze resolutie.

Jordanië annexeerde vervolgens bijna het geheel van Corpus Separatum (zie kaart hierboven) en verbood Joden om toegang te krijgen tot hun heilige plaatsen in ‘Oost-Jeruzalem’. Die situatie bleef bestaan ​​totdat de Jordaniërs (en Palestijnen aan wie Jordanisch staatsburgerschap was verleend) Israël opnieuw  aanvielen in juni 1967 en vervolgens de controle verloren over hun illegaal in beslag genomen gebieden.

‘Oost-Jeruzalem’ vertegenwoordigt een beleid dat de Verenigde Naties specifiek decennia verwierp: een door Arabieren bestuurde stad die joden verbood in de stad te wonen en hun heilige plaatsen te bezoeken en te bidden. De Verenigde Naties die ‘Oost-Jeruzalem’ een ‘bezet Palestijns gebied’ noemen, is zowel een afwijzing van de geschiedenis als een omarming van een antisemitisch credo.


Bronnen:

♦ naar een artikelUN: ‘Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem’” van 18 november 2019 op de site van First One Through

3 gedachtes over “VN doen het weer: ‘Bezet Palestijns gebied, inclusief Oost-Jeruzalem’

 1. Niet enkel ‘onrechtmatig’ maar compleet illegaal. De bezetting van Judea & Samaria en ‘Oost’-Jeruzalem (Jeruzalem dus want er bestaat geen West-Jeruzalem) én annexatie door Jordanië op 24 April 1950 werd enkel erkend door Groot-Britannië en Irak en Päkistan. Die twee laatste staten waren toen eveneens bezet en bestuurd door G-B. Zelfs de Arabische Liga erkende de Jordaanse bezetting niet.

  Meer op: https://en.wikipedia.org/wiki/Jordanian_annexation_of_the_West_Bank

  Like

 2. Het “bezette Palestijnse gebied & “Oost” Jeruzalem”.
  De grootste leugen van de moderne geschiedenis!

  Het gebied was nooit Palestijns.
  Het was van 1948-1967 onrechtmatig bezet door Jordanie.
  “Oost” Jeruzalem refereert aan het oostelijk gedeelte van de stad.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.