Israël’s ‘doelbewust doden’ als taktiek om terreuraanslagen en geweld te verijdelen +video

Zoals bekend werd een topcommandant van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ), Abu al-Ata, op 12 november 2019 doelbewust geëlimineerd door de IDF tijdens Operation Black Belt.

‘Gericht doden’ door de Israel Defense Forces (IDF) wordt ook wel gerichte preventie genoemd of gericht verijdelen. In de loop van het Israëlisch-Palestijnse conflict werd deze taktiek gebruikt tegen personen die worden beschuldigd van het uitvoeren van of het plannen van aanvallen op Israëlische doelen in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever of in Israël.

Nils Meltzer schrijft dat de uitdrukking ‘gericht doden’ verwijst naar het gebruik van dodelijk geweld dat toe te schrijven is aan een onderwerp van internationaal recht met de bedoeling, om met voorbedachte rade en beraadslaging om individueel geselecteerde personen te doden die niet in fysieke hechtenis zijn van degenen die zich tot hen richten.”

Het Israëlische leger stelt dat het dergelijke militaire operaties nastreeft om aanstaande aanvallen te voorkomen wanneer het geen waarneembare middelen heeft om een ​​arrestatie te plegen of dergelijke aanvallen op andere manieren te verijdelen.

Op 14 december 2006 oordeelde het Hooggerechtshof van Israël dat gericht doden een legitieme vorm van zelfverdediging tegen terroristen is, en schetste het verschillende voorwaarden voor het gebruik ervan.

Volgens de Israëlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman is de praktijk van gericht elimineren ontwikkeld in de periode na de Tweede Wereldoorlog, waarin Israël de optie meer heeft gebruikt dan enige andere westerse democratie.

Voor een kijkje in de Israëlische inlichtingendienst en het programma achter het gerichte uitschakelen van terroristen en leiders, sprak Jotam Confino met voormalige Mossad-leiders over de strijd tegen Israëls vijanden:

Video: Inside Israeli Intelligence: Targeted Killings


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Counter-Terrorism: Targeted Killings of Terrorists (1956 – Present)” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

Een gedachte over “Israël’s ‘doelbewust doden’ als taktiek om terreuraanslagen en geweld te verijdelen +video

  1. Het recht om je grenzen te bewaken en op te treden tegen veroveraars is al een heel oud recht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.