Amerikaanse regering gaat EU-besluit aanvechten dat Joodse producten apart wil etiketteren

Terwijl Israël wordt geconfronteerd met herhaald raketvuur van islamitische jihadisten, voert de EU een eigen strijd om de Joodse staat te delegitimeren in haar laatste uitspraak die discriminerende etiketteringspraktijken voor Joodse goederen die in betwiste gebieden van Israël zijn geproduceerd, goedkeurt.

Een paar dagen geleden oordeelde het Hof van Justitie van de EU, het hoogste gerechtshof in de EU, dat Joodse producten die in betwiste gebieden van Israël worden gemaakt, waarschuwingslabels voor consumenten moeten dragen. Voorafgaand aan de uitspraak vuurden Amerikaanse parlementsleden in het Congres waarschuwingsschoten af, waarbij ze de EU waarschuwden dat een dergelijke stap zou leiden tot de handhaving van Amerikaanse anti-boycotwetten, waardoor de handel van de EU met de Verenigde Staten in gevaar zou komen.

Volgens de rapportage door Adam Kredo van het Washington Free Beacon is de regering Trump klaar om ten strijde te trekken over de uitspraak. Momenteel zijn de Verenigde Staten de grootste handelspartner van de EU.

De oorsprong van het juridische geschil gaat enkele jaren terug tot toen de EU in 2015 een mandaat uitvaardigde waarin werd verklaard dat producten die op de Westelijke Jordaanoever en de Golan-hoogvlakte werden geproduceerd, worden geëtiketteerd als afkomstig van een Israëlische nederzetting, op het eerste zicht aciaal met het oog op de bevordering van ‘consumentenbescherming’. Hoewel het onduidelijk is of dat hier daadwerkelijk wordt bereikt.

Eind 2016 werd Frankrijk de eerste EU-lidstaat die probeerde het mandaat af te dwingen, waardoor het Israëlische wijnhuis Psagot een rechtszaak aanspande en beweerde dat een dergelijk mandaat de antidiscriminatiewetten van de EU schond.

Onder de nieuwe regel zullen goederen die door Joden zijn geproduceerd, worden gelabeld als zijnde geproduceerd in een Israëlische nederzetting, terwijl goederen die zijn geproduceerd door moslims kunnen worden gelabeld als gemaakt in ‘Palestina’, wat duidt op een flagrante discriminerende behandeling. Het is niet verwonderlijk dat de aanwezigheid van Israël op de Westelijke Jordaanoever en de Golan-hoogvlakte de enige betwiste gebieden ter wereld zijn waar de EU zich op richt.

“Geen enkel ander grondgebied, bezet, betwist of anderszins is onderhevig aan dergelijke vereisten,” merkte Eugene Kontorovich op, directeur van het Centrum voor Internationaal Recht in het Midden-Oosten aan de George Mason University. Kontorovich benadrukte de eigenaardigheid van de uitspraak. “In geen enkel ander geval vereist een ‘oorsprongsaanduiding’ enige verklaring over de politieke omstandigheden in het gebied. Dit is een speciale gele ster alleen voor Joodse producten.”

Er zijn inderdaad veel betwiste gebieden over de hele wereld die goederen produceren waarvoor de EU gepolitiseerde etiketteringsvoorschriften overbodig acht. Ondanks de bezetting door Rusland van delen van Georgië of de bezetting van de Westelijke Sahara in Marokko, vereist niets in EU-wetgeving of hoger internationaal recht dat goederen die door Rusland in de bezette delen van Georgië zijn geproduceerd, worden geëtiketteerd als ‘Made in Georgia’ of goederen die door Marokko in de Westelijke Sahara worden geproduceerd als ‘Made In de Westelijke Sahara. ‘

Zoals Kontorovich op Twitter verklaarde: “Producten over de hele wereld worden in veel situaties gemaakt die‘ ethische ’en juridische vragen oproepen, van Chinese gevangeniswerkfabrieken tot Marokkaanse boorolie uit de Sahrawi. De enige zorg die in de EU moet worden geëtiketteerd, is dat Joden in buurten wonen waar ze niet zouden moeten zijn.”

De Amerikaanse senator Ted Cruz uit Texas, die de strijd heeft geleid tegen antisemitisme op federaal niveau, herhaalde die gedachten: “Deze etikettering onderscheidt Joden die in gemeenschappen wonen waar Europeanen niet mogen leven en identificeert voor boycots.” De senator ging in op de sombere ernst van de EU-uitspraak en verklaarde het besluit “doet denken aan de donkerste momenten in de geschiedenis van Europa.”

Cruz verwees naar het feit dat hij en senator Tim Kaine eerder een tweeledige resolutie voorstelden “waarin hij antisemitisme in al zijn vormen veroordeelde en pleegde, inclusief campagnes om Joodse bedrijven te boycotten.” Als teken van de tegensteling tussen het standpunt van de Verenigde Staten en dat van de EU, aldus Cruz, “moeten de Europeanen vaststellen dat [de resolutie] door de Senaat unaniem werd aangenomen.”

Yohan Benizri, de advocaat die het wijnhuis vertegenwoordigt, wees op het potentieel van een dergelijke uitspraak om een ​​bureaucratische nachtmerrie te veroorzaken. “Je hebt geen juridische training nodig om de onbedoelde gevolgen van het voeren van een beleid van gepolitiseerde etikettering door de EU te erkennen,” merkte Benizri op. “Als het EU-hof oordeelt dat geografische locatie niet voldoende is, en dat EU-wetgeving vereist dat elk product dat afkomstig is uit een ‘betwist gebied’ of een land met ‘aanstootgevend sociaal beleid’ als zodanig wordt geëtiketteerd, dan zullen de EU-markten in chaos worden gestort.”

De behandeling van Israëlische goederen door de EU is inderdaad in strijd met de kernnorm van non-discriminatie in de Algemene Overeenkomst betreffende tarieven en handel (GATT) en in haar geïnstitutionaliseerde opvolger, de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarvan de EU lid is. Uiteindelijk zal de EU waarschijnlijk haar harde maatregelen tegen Israëlische ‘nederzettingen’ -producten moeten rechtvaardigen en aangeven waarom soortgelijke maatregelen niet zijn opgelegd aan goederen die zijn geproduceerd door andere WTO-leden uit andere zogenaamd bezette gebieden.

Gezien het feit dat betwiste gebieden in Israël de enige regio’s ter wereld zijn die aan dit soort etiketteringsvereisten zijn onderworpen, is het moeilijk in te zien hoe het besluit van de EU niet alleen het bewijs is van meer vooroordelen tegen Israël. Terwijl terroristen honderden raketten op Israëlische burgers laten regenen in jihadistische oorlogvoering, voert het hoogste gerechtshof van de Europese Unie een eigen economische oorlogvoering tegen de Joodse staat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Erielle Davidson “Trump Administration Vows To Fight EU Decision To Put Warning Labels On Jewish Products” van 14 november 2019 op de site van The Federalist

2 gedachtes over “Amerikaanse regering gaat EU-besluit aanvechten dat Joodse producten apart wil etiketteren

 1. Europeese “vooroordelen tegen Israel”?

  Een politiek correcte term voor een walgelijke eenzijdige, racistische uitspraak!

  Het hele EU gedrag t.o. Israel (de ultieme Jood) is op zijn zachts gezegd kwaadaardig te noemen en deze uitspraak laat perfect zien wat hier werkelijk gaande is….*een racistische, anti Joodse haat maatregel die niets met wijn of palestijnen te maken heeft maar alles met een Europees Joden “probleem”.

  Europa lijd aan een ziekelijke dwang neurose wanneer het aankomt op behandeling van Joden….in Israel, “”bezette gebieden”” of in hun eigen achtertuin.

  Hun eeuwenlange obsessieve Jodenhaat heeft hun beschaving & helder denkvermogen totaal verstoort.

  Het is goed dat Amerika dit ziekelijke gedrag niet accepteert!

  Like

 2. De Europese wetgeving wordt betwist voor 2 redenen:
  1) Europa heeft zich verheven boven de Universele rechten van de mens (cfr Roland de Bodt : “Les quinze contre les droits de l’homme ” ed Luc Pire 2001)
  2) De Europese wetgeving en constitutie die via Walter Hallstein (1901-1982, NAZI wetgever en Europese wetgever) haar wortels vindt in de NIEUWE JURIDISCHE ORDE van het derde rijk van 1939
  Europa voert een beleid binnen Europa tegen racisme en antisemitisme, maar door deze twee redenen kunnen racistische en antisemitische beslissingen genomen worden jegens niet Europeanen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.