Hoe een Amerikaanse rabbijn in 1922 de Joden van Teheran behoedde voor een Pogrom

Plaatje hierboven: Yazd, Iran, 1931. Turnles in een Joodse jongensschool. De Joodse studenten in schooluniform en Pahlavi-pet [beeldbron: Alliance Israélite Universelle]

Al bijna twee decennia heb ik de speciale eer om veel mensen uit mijn Iraanse Joodse gemeenschap die hier in Los Angeles wonen, te interviewen als onderdeel van mijn werk als journalist die de gemeenschap bestudeert voor verschillende media.

Misschien is een van mijn grootste geneugten het delen van de verhalen en ervaringen van de oudere generatie Iraanse joden die in de afgelopen eeuw in Iran het gruwelijke antisemitisme hadden gekend. Een verhaal dat veel van deze oudere mensen uit Teheran me vertelden, was dat van de ‘de ezel van de Moellah‘ (Khahrey Mollah in Farsi).

Het is een verhaal over een potentiële rampzalige pogrom die bijna het leven kostte aan duizenden Joden die in 1922 in Teheran woonden. Deze ramp werd op wonderbaarlijke wijze afgewend dankzij de inspanningen van de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Perzië, Joseph Saul Kornfeld (1876-1944), die eveneens een rabbijn was!

Hoewel het verhaal al decennia lang bekend was onder de Joden van Iran, in de afgelopen 40 jaar sinds de komst van de Iraanse Joodse gemeenschap in Amerika, is het verhaal langzaam vergeten door de gemeenschap omdat de meerderheid van de oudere generatie die het incident heeft meegemaakt of het zich herinnert of er door hun familie aan wordt herinnerd, is inmiddels overleden.

Het verhaal van de ‘ezel van de Moellah’ is erg aantrekkelijk voor mij, niet alleen omdat het gaat over één Jood die andere Joden probeert te helpen redden van dreigend gevaar, maar het is nog een ander voorbeeld van hoe schuldig we zijn als Iraanse joden aan onze Amerikaanse Joodse broeders om ons altijd te ondersteunen in onze tijd van nood. Ik voel persoonlijk een verantwoordelijkheid om het verhaal van de ‘ezel van de Moellah’ voor de jongere generatie joden vandaag te delen met als doel hen te informeren over het grote antisemitisme waarmee de joden in Iran in de vorige eeuw te maken hadden.

Het verhaal van de ‘ezel van de Moellah’ was zo aantrekkelijk voor mij, ik wilde dieper graven door mijn eigen onderzoek te doen om erachter te komen of het gewoon folklore was van de Iraanse Joodse gemeenschap of dat het echt een echte en gevaarlijke pogrom die werd afgewend. Ik ging naar het boek ‘Comprehensive History of the Jews of Iran‘ van de Iraanse joodse historicus, Dr. Habib Levy, dat de juistheid van het verhaal verifieerde en verrassende details bood van het incident met de ‘ezel van de Moellah’ die plaatsvond op 4 september, 1922.

Op die dag reed een dienaar van een Moellah in Teheran met zijn ezel langs de Joodse school in het Joodse getto, toen de beheerder van de school de ezel stopte om te voorkomen dat een groep kinderen tegen het dier botste toen ze de school verlieten. De dienaar keerde terug naar zijn meester, de islamitische geestelijke of moellah ‘Agha Shayh Abd al-Nabi’ en informeerde hem over het incident dat plaatsvond waarbij zijn ezel werd opgehouden door een groep Joodse kinderen.

De islamitische geestelijke was woedend omdat zijn ezel werd opgehouden door enkele ‘vuile joden’ en hij eiste vergelding voor zo’n belediging! Nadat de moellah had opgeroepen tot een algemene staking in de stad, werden alle winkels in Teheran binnen enkele uren gesloten en sloegen lokale schurken en schurken gewapend met stokken en clubs willekeurig Joden tegen die ze tegenkwamen in straten en steegjes.

De volgende dag omsingelden duizenden gewapende relschoppers het Joodse getto van Teheran op zoek naar wraak. De Joden van Teheran konden zich nergens om hulp wenden, behalve bij hun co-religieuzen, de Amerikaanse ambassadeur Kornfeld, en hij bemiddelde inderdaad namens hen. Habib Levy stelt in zijn boek dat “op vrijdagochtend, met de geur van dood en bloed in de lucht, de Amerikaanse ambassadeur, een vrome Jood, om hulp vroeg aan de minister van oorlog, Reza Khan Pahlavi, hem herinnerend aan de internationale gevolgen van dit incident.

Na de ontmoeting tussen Kornfeld en Reza Khan, de toenmalige minister van oorlog, stuurde de cavalerie naar het Joodse getto om de opstand te verbreken en opnieuw werd de rust hersteld zonder dat Joden werden afgeslacht door de boze moslimoproerkraaiers. De dreigende crisis was afgewend en levens van duizenden Joden uit Teheran waren gered vanwege de tussenkomst van Kornfeld namens hen.

Vervolgens, in 1925, nam Reza Khan de macht in Iran en riep zichzelf uit tot de nieuwe koning of Shah. Zowel hij als zijn zoon Mohammad Reza Pahlavi waren inderdaad welwillend voor de Joden van Iran en boden hen bescherming tegen fysieke aanvallen en pesterijen. De Pahlavi-koningen stelden de Joden van het land ook in staat om hun getto’s te verlaten, hoger onderwijs te volgen in Iran en het buitenland, en om in relatieve vrede en voorspoed te leven tot de revolutie van 1979 toen de Ayatollah Khomeini de Shah afzette.

Men vraagt ​​zich af hoe duizenden moslimbewoners van Teheran op dat moment in een woedende razernij konden worden geslagen tot het punt waarop ze de Joden van de stad wilden afslachten vanwege een belediging voor de ezel van Moellah? Interessant is dat Levy, die destijds een joodse officier was in het Iraanse leger, in zijn boek aangeeft dat hij getuige was geweest van de relschoppers in het gedrag van Teheran en een van hen de reden vroeg voor hun woede tegen de Joden.

De relschopper vertelde Levy dat de ‘Joden twee van de kinderen van de Moellah hadden gedood’ en zij wilden wraak voor die moorden! Het is ongetwijfeld triest dat eenvoudige mensen in die tijd zo gemakkelijk werden gemanipuleerd door een Iraanse geestelijke om de Joden van Teheran schade aan te richten op basis van zijn leugens over hen en vanwege zijn enige verlangen om hen te straffen.

Van zijn kant voltooide Joseph Kornfeld (plaatje hierboven) zijn vier jaar plicht als de Amerikaanse ambassadeur en voordat hij terugkeerde naar de VS, werd hij geëerd door de Joodse gemeenschap van Teheran met twee zilveren tabletten van de tien geboden als een geschenk om hun waardering aan hem te tonen voor het redden van hun levens.

Afgezien van het incident met de ezel van de Moellah, had Kornfeld ook geholpen bij het voorkomen van andere aanvallen op de Joden van Iran. Kornfeld was trouwens een gewijde rabbijn die in synagogen in Arkansas, Ohio en Montreal werkte. Hij was oorspronkelijk vanuit Oostenrijk naar de VS geëmigreerd toen hij nog een kind was. In 1921, na de politieke campagne van Warren G. Harding te hebben geholpen, werd de rabbijn door president Harding aangesteld als ambassadeur in Perzië.

Als Iraanse joden die tegenwoordig in Amerika wonen, zijn we ongetwijfeld dankbaar voor onze Amerikaanse joodse broeders die zijn hervestiging in de VS hebben geholpen na het ontvluchten van Iran na de revolutie van 1979. Degenen onder ons met wortels in Teheran (waaronder ikzelf) zijn echter ook eeuwig dankbaar voor de vriendelijkheid van Kornfeld in 1922 voor het redden van het leven van onze voorouders.

In die tijd dat er geen Joodse staat op de planeet bestond die mogelijk het wereldjodendom zou kunnen beschermen, was het enige wat Joden in Iran, Europa of Amerika konden doen, op elkaar vertrouwen voor hulp en bescherming in tijden van enorme moeilijkheden. Zelfs vandaag als er een staat Israël bestaat, moeten wij Joden waakzaam blijven voor de dreiging van antisemitisme dat groeit in Amerika, Europa en wereldwijd.

Plaatje hierboven: Teheran 1964. Joodse kinderen hebben zich verkleed naar aanleiding van het Poerimfeest in Teheran, Iran [beeldbron: Pinterest]


Bronnen:

♦ naar een artikelAn American Reform rabbi and the shah’s father block a pogrom of Tehran’s Jews” van 15 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Karmel Melamed “An American Rabbi Saved Tehran’s Jews from a 1922 Pogrom” van 30 oktober 2019 op de site van The Jewish Journal (JJ)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.