Hamas-leider Sinwar: ‘We maken raketten van waterleidingen van Gush Katif’

Hamas-leider Yahya Sinwar dreigde “Tel Aviv te verpletteren”, beloofde IDF-tanks op te blazen en vertelde hoe Hamas irrigatiebuizen gebruikt die na de terugtrekking in 2005 in Gaza waren achtergebleven om raketten te produceren.

Joden bouwen, Palestijnen vernielen
De pijpen, gebruikt door Gush Katif-boeren, werden in Gaza achtergelaten nadat Israël in de zomer van 2005 alle Joden uit het gebied had verdreven. Nu worden dezelfde pijpen – die voor Gazaanse boeren hadden kunnen worden gebruikt – door Hamas gebruikt om raketten te produceren.

We hebben honderden kilometers ondergrondse tunnels, duizenden geavanceerde, zelfgemaakte anti-tank raketten en de mogelijkheid om Tel Aviv zes achtereenvolgende maanden te beschieten,” zei Sinwar, belovend dat Hamas “de steden van Israël in spooksteden zal veranderen.

Op een jeugdconferentie van Hamas zei Sinwar:

Op een dag kwam iemand van de commandanten van de Al-Qassam Brigades en zei dat er geen pijpen meer waren om raketten mee te produceren, de pijpen waren opgebruikt en we konden geen importijzer meenemen van buiten. We konden het niet via de tunnels brengen, omdat de pijpen lang zijn, dus zouden we binnen een maand moeten stoppen met het produceren van raketten. Ik zei dat Allah ons zou helpen een weg te vinden.

Sinwar herinnerde het zich en beschreef toen hoe “een eenvoudige boer naar een van de mensen in de brigades kwam en zei tegen hem: ‘Ik hoorde dat je een probleem hebt met de pijpen om raketten te produceren. Ik heb een oplossing voor je. Ze gingen samen naar de vrijgekomen nederzettingen (Gush Katif – red.),” zei Sinwar, eraan toevoegend dat in de landbouwgebieden van Gush Katif pijpen van verschillende diameters waren, achtergelaten door de ‘bezetters’ die Gaza in 2005 verlieten.

De broers begonnen te graven en trokken de pijpen uit de grond die de bezetting hen had achtergelaten … waardoor de al-Qassam Brigades de komende tien jaar raketten konden produceren.

Met de belofte van vrede in ruil voor land, trok Israël zich in 2005 terug uit Gaza, waarbij alle IDF-soldaten uit het gebied werden verwijderd en duizenden Joden uit hun huizen werden gerooid. Israël liet serres achter, producten, irrigatiesystemen en andere infrastructuur voor de ‘Palestijnen’ vanwege het betreden van het gebied. De kassen werden echter vernield en de infrastructuur bleef ongebruikt.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas leader: We create rockets from Gush Katif water pipes -Yahya Sinwar says Hamas uses Israeli irrigation pipes left from Gaza disengagement for missiles” van 16 november 2019 op de site van Arutz Sheva