Het is weer hommeles tussen de krokodillen van Hamas vs. Islamitische Jihad in Gaza

Het is weer hommeles in het Palestijnse terroristenkot, niet enkel tussen Hamas en Islamitische Jihad maar ook binnen de top van de Islamitische Jihad zelves, na de voor Gazanen beschamende afgang van de PIJ de voorbije dagen.

Leidende Hamas-leden werden op vrijdag tot twee keer toe buiten gesloten van een rouwtent voor de terreurchef van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), wiens liquidatie door Israël leidde tot twee dagen van gevechten in de Gazastrook.

Een video toonde Palestijnen verbonden aan de Islamitische Jihad die Hamas-functionarissen Mahmoud al-Zahar en Ahmed Bahar aanklaagden terwijl ze probeerden een herdenkingsevenement te bezoeken voor Baha Abu al-Ata, die dinsdag werd gedood in een Israëlische aanval in de Gazastrook.

De rouwenden waren blijkbaar boos op Hamas nadat de in Gaza regerende terreurgroep niet deelnam aan de opflakkering op dinsdag en woensdag tussen Israël en de Islamitische Jihad, waarbij de Islamitische Jihad ongeveer 460 raketten op Israël afvuurde. Islamitische Jihad-leden schreeuwden ‘eruit, Hamas eruit‘ en gooiden stenen naar hun voertuig.

Nadat een tweede poging was gedaan om te bezoeken, zeiden ooggetuigen dat de politie van Hamas schoten in de lucht had afgevuurd toen er rellen uitbraken. De Hamas-ambtenaren vluchtten vervolgens uit de rouwtent in de wijk Shejaiya van Gaza-stad. Hamas veiligheidstroepen liepen later door met de Islamitische Jihad-leden toen ze probeerden verdachten te arresteren over de verdrijving van Zahar en Bahar, citeerde de Ynet-site een Palestijnse bron.

Een Islamitische Jihad-delegatie bezocht later het huis van Zahar in een poging om de gemoederen wat te kalmeren en benadrukte wat een Palestijnse bron zei een kloof was binnen de door Iran gesteunde islamitische Jihad-terreurgroep over zijn toekomstige houding tegenover Hamas, die over Gaza heerst.

Eerder meldde Ynet dat het besluit om begin donderdag akkoord te gaan met een staakt-het-vuren leidde tot een grote kloof binnen de Islamitische Jihad, waarbij de politieke vleugel van de groep het staakt-het-vuren ondersteunde, terwijl de militaire vleugel wilde blijven doorvechten.

Palestijnse bronnen vertelden de site dat ambtenaren in de militaire vleugel eisten dat de groep de gezamenlijke oorlogskamer van de gewapende facties van Gaza verliet vanwege het besluit van Hamas om niet deel te nemen aan de strijd van deze week.

Ook vrijdag waren er geen protesten aan de grens met Gaza, alleen de tweede keer sinds de zogenaamde March of Return-protesten en rellen begonnen in maart 2018 dat er geen wekelijkse demonstraties plaatsvonden.

Begrafenis van Baha Abu al-Ata


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas leaders booted from mourning tent for Islamic Jihad chief killed by Israel” van 15 november 2019 op de site van The Times of Israel