Paus Franciscus vergelijkt politici die uithalen naar homo’s en Joden met Adolf Hitler

Plaatje hierboven: Bethlehem in Judea, 25 mei 2014. Paus Franciscus I, aka de ‘al-Baba van Palestina’, hield even halt bij de Veiligheidsmuur waarop zonet anti-Israël graffiti werden geklad zoals “BDS”, “Free Palestine” enz. Een jongetje met een Palestijnse vlag maakte het in scene gezette toneel compleet [bron]

De 82-jarige Argentijn Jorge Mario Bergoglio, beter bekend als Paus Franciscus I, die sinds 13 maart 2013 aan het hoofd staat van de Rooms-Katholieke Kerk (R-KK), zei op vrijdag 15 november ’19 dat politici die fulmineren tegen homoseksuelen, zigeuners en Joden hem aan Hitler herinneren.

In een toespraak tot deelnemers aan een internationale conferentie over strafrecht, zei paus Franciscus:

Het is niet toevallig dat er soms een heropleving is van typische symbolen van het nazisme en ik moet u bekennen dat wanneer ik een toespraak (door) iemand hoor die verantwoordelijk is voor orde of voor een regering, dat ik denk aan toespraken door Hitler in 1934 en 1936. Met de vervolging van Joden, zigeuners en mensen met homoseksuele neigingen, zijn deze acties tegenwoordig typisch (en) representatief voor ‘bij uitstek’ een cultuur van verspilling en haat. Dat is wat in die dagen werd gedaan en vandaag gebeurt het weer.

Tijdens het nazi-regime van 1933-45 in Duitsland werden zes miljoen Joden vermoord en behoorden homoseksuelen en Roma & Sinti (zigeuners) tot degenen die naar vernietigingskampen werden gestuurd. Paus Franciscus noemde geen politici of landen als het doelwit van zijn kritiek.

In Brazilië had president Jair Bolsonaro een geschiedenis van het maken van homofobe, racistische en seksistische publieke opmerkingen voordat hij aantrad op 1 januari. Hij vertelde een interviewer dat hij liever een dode zoon zou hebben dan een homoseksuele zoon.

In mei breidde sultan Hassanal Bolkiah van Brunei een moratorium op de doodstraf uit naar de inkomende wetgeving die homoseksualiteit verbiedt. Die wet werd van kracht per 3 april 2019. De Verenigde Naties hadden Brunei gewaarschuwd dat het de mensenrechten zou schenden door de implementatie van islamitische wetten die de dood mogelijk zouden maken door steniging voor overspel en homoseksualiteit.

De sultan, die één van de rijkste mensen op aarde is (volgens Forbes zou hij een vermogen van 20 miljard dollar hebben), is sindsdien op zoek om buitenlandse tegenkanting te temperen van beroemdheden zoals George Clooney, Elton John en vele anderen, die hadden opgeroepen tot een boycot van alle aan hem gelieerde hotels.

Paus Franciscus heeft de afgelopen weken ook een heropleving van antisemitisme in Europa aan de kaak gesteld. Op woensdag zei hij in geïmproviseerde opmerkingen bij zijn algemene publiek:

Vandaag begint de gewoonte om Joden te vervolgen, herboren te worden. Broeders en zusters: dit is noch menselijk, noch christelijk; De Joden zijn onze broeders en zusters en mogen niet worden vervolgd! Begrepen?

Vorige week zei een Vaticaanse kardinaal dat hij ‘walgde’ door antisemitisch misbruik gericht tegen een 89-jarige Italiaanse senator en overlevende van de Holocaust, die politiebescherming kreeg na het ontvangen van doodsbedreigingen.

In juli zei een onderzoek van de Europese Unie dat jonge Joodse Europeanen meer antisemitisme ervaren dan hun ouders, met een toename van misbruik in e-mails, sms-berichten en berichten op sociale media.

Meer dan 80 procent van de Joden van alle leeftijden zei dat ze het gevoel hadden dat antisemitisme de afgelopen vijf jaar op internet was toegenomen en ongeveer 70 procent zei dat ze in het openbaar met meer vijandigheid te maken hadden.

Video: How Pope Francis is welcoming the LGBT community


Bronnen:

♦ naar een artikelPope Compares Politicians Who Rage Against Gays and Jews to Hitler” van 16 november 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.