Iran verbiedt verkoop boeken van Israëlische auteur op beschuldiging van Darwinisme en Zionisme

“De geschiedenis begon toen mensen goden uitvonden en zal eindigen wanneer mensen goden worden” (Yuval Noah Harari)

De Tehran Publishers League in Iran zei dat het het kopen of verkopen van boeken door de bestseller van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari, die het best bekend is om zijn boek Sapiens – A Brief History of Humankind, verboden heeft.

Het Iraanse ministerie van Cultuur verbood de boeken van Harari van publicatie in mei. Het ministerie beweert dat ze de evolutietheorie promoten en de geschiedenis verzinnen.

Het officiële persbureau IRNA rapporteerde maandag over de nieuwe waarschuwing van de Publishers ‘League voor’ mogelijke ‘juridische vervolging voor de verkoop van Harari’s boeken. Titels van Harari op de verboden lijst zijn onder andere Sapiens (2014), Homo Deus (2016), 21 lessen voor de 21ste eeuw (2018) en Geld (2018).

Palestijnen: wie zijn ze, van waar komen ze en waar gaan ze naar toe…
Mahmoud Abbas en zijn Aap

Harari twitterde naar de sociale media: ‘Het Iraanse regime vreest gratis wetenschappelijk onderzoek. Maar ik hoop dat het Iraanse volk manieren zal vinden om wetenschappelijke kennis te verkrijgen en hun mening te uiten.’

Hardliners in Iran hebben al lang kritiek op de verspreiding van zijn boeken en noemen hem een Z​ionist. Ze maken zich zorgen over de invloed van de westerse cultuur en zien het als onderdeel van inspanningen gericht op de ‘zachte omverwerping’ van het islamitische systeem van het land.

Plaatje hierboven; 10 mei 1933. Op het Operaplein in Berlijn en in eenentwintig andere Duitse universiteitssteden, waaronder Kiel, Frankfurt am Main, München en Breslau, branden de boeken van de schrijvers die in de ogen van de nazi’s geen genade vinden. Zo’n 25.000 boeken van linkse en Joodse schrijvers belanden op de brandstapel in Berlijn. Het spektakel van de Bücherverbrennung eindigt met de ‘executie’ van de boeken van de schrijvers, voornamelijk Joodse auteurs, van de boeken die indruisen tegen de ‘Duitse geest’. Brandstapels tijdens het Derde Rijk: eerst verbranden we de boeken, vlaggen en synagogen, daarna de mensen [beeldbron: Berlin Love]


Bronnen:

♦ naar een artikelIran bans sale of Israeli author accused of Darwinism, Zionism” van 11 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIran bars distribution of books by Israeli historian” van 14 november 2019 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.