Monument van WOII voor gedeporteerde Gentse Joden andermaal vernield

Plaatje hierboven: Het monument in de vorm van een tol (dreidel) werd door vandalen van zijn sokkel gebroken. De ‘dreidel’, Jiddisch voor tol, is een populair speelgoed tijdens de Joodse feestdag Chanoeka [beeldbron: DS]

Daags na de herdenking van de Kristallnacht is het Michaël Lustigmonument aan de Lindelei nog maar eens gevandaliseerd. De reusachtige tol, die nochtans met zware bouten is vastgemaakt, werd opnieuw van zijn sokkel gerukt. De stad neemt maatregelen.

Op Facebook loopt momenteel een actie ‘Kom op tegen beschadiging holocaust – monument in Gent” die wordt georganiseerd door de Joodse gemeenschap van Gent, die plaatsvindt op 17 november 2019. KLIK HIER om uw solidariteit uit te drukken.

Het is de vijfde keer al dat het monument ter herdenking van de 67 gedeporteerde Gentse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd wordt. Opvallend is dat het nu al de tweede keer is dat dat gebeurt vlak na de herdenking van de Kristallnacht.

Dat gebeurde in de beruchte nacht van 9 november 1938, toen in Duitsland de echte ‘jacht’ op de Joden werd geopend. Dat het vernielen van het Gentse monument altijd rond die datum gebeurt, doet vermoeden dat er iets anders aan de hand is dan een vandalenstreek van zatte studenten.

Het kunstwerk is van de hand van kunstenaar Daniel Dutrieux en werd op 8 mei 1998 ingehuldigd. Het herinnert aan de 67 Gentse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden, en aan alle andere gedeporteerden en slachtoffers van racisme.

In 1943 werd rabbijn Michaël Lustig (Nowy-Sach, Polen 1891 – Auschwitz, Polen 1943) met zijn vrouw en zijn twee kinderen vlak bij deze plek opgepakt en gedeporteerd.

Het Michaël Lustig Monument is sinds 1999 de plaats waar de Stad Gent begin november in samenwerking met de Joodse Gemeenschap van Gent de Kristallnacht herdenkt.

Plaatje hierboven: De tol verwijst naar de dreidel, een vierkantig tolletje waarmee kinderen spelen tijdens het feest van Chanoeka. Voorts staan in het verlengde van de tegelvloer een granieten kubus en drie hardstenen kubussen. De deksteen van de granieten kubus is voorzien van een Hebreeuwse tekst: ‘Daarom ween ik/uit mijn ogen stromen/tranen…’(Klaagliederen 1:16). Op de zijvlakken van de kubus staan de namen van de gedeporteerde Joden vermeld [beeldbron: Stad Gent]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sabine Van Damme “Michaël Lustig-monument nog maar eens beschadigd” van 13 november 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ een artikel op deze blog “Monument voor Gentse Joden vernield op vooravond herdenking Kristallnacht” van 21 november 2018

Een gedachte over “Monument van WOII voor gedeporteerde Gentse Joden andermaal vernield

  1. Eigen frustraties uitleven op een stenen monument?

    Het zegt alles over de zielige figuren die dit soort ‘afleiding’ nodig hebben om hun leven dragelijker te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.