De afschrikking heeft gewerkt: Hamas weigerde deel te nemen aan de strijd

Plaatje hierboven: De twee Gazaanse terreurleiders in maatpak van Hamas, Ismail Haniyeh (l.) en Yahya Sinwar (r.), houden hun leger van zowat 30.000 jihadisten van de Al Qassam Brigades standby. Een nieuwe guerillaoorlog tegen Israël staat in de steigers. Echter, deze keer besloten ze om de taart aan hun neus voorbij te laten gaan… [beeldbron]

Dr. Eran Lerman, voormalig plaatsvervangend hoofd van de Nationale Veiligheidsraad en de vice-president van het Jeruzalem Institute for Security and Strategy (JISS), vertelde Arutz Sheva dat Israël niet alleen de recente gevechtsronde won, maar ook de afschrikking trn aanzien van terreurorganisaties aanzienlijk versterkte.

Het belangrijkste – en het is zelf het bewijs dat er afschrikking is – is het feit dat Hamas niet heeft deelgenomen aan de gevechten. We hebben een situatie waarin Israël grootschalige activiteiten op het grondgebied van Gaza uitvoerde, waarbij tientallen mensen aan de andere kant werden gedood, en de hoofdmacht in Gaza – Hamas – niet meedeed aan de gevechten. Ze maakten de islamitische Jihad duidelijk dat ze ​​hier helemaal alleen voor staan. Hamas begreep de prijs die zij moeten betalen en dat is het beste bewijs dat de afschrikking van Israël bestaat. Het groeide zelfs, omdat we een bepaalde grens overschreden toen we iemand uitschakelden die actief probeerde het gebied te ontsteken als een afgezant van de Iraniërs en zijn eliminatie maakte duidelijk dat we dat niet zullen tolereren.

Lerman legde echter uit dat niets in de huidige gevechtsronde bewijst dat de spelregels zijn veranderd:

Het pad om de situatie te kalmeren via een overeenkomst met Egypte zal doorgaan zoals afgesproken. Israël heeft zich niet betrokken bij eliminaties voordat de [islamitische] Jihad-topambtenaar zich met raketten bezighield. We hebben geen reden om onszelf te betrekken bij meer gerichte eliminaties.

Volgens Lerman was de belangrijkste boodschap van Israël niet alleen bedoeld voor Gaza, maar ook voor de leiders in Teheran:

De eliminatie van een hoge [islamitische] Jihad-functionaris was een reactie op de groeiende trend van ‘bloedhonden voor het Iraanse regime’ die door Teheran zijn gestuurd om het ene of het andere gebied in brand te ontsteken als onderdeel van het Iraanse reactiesysteem op een grote en toenemende spanning, die het regime niet langer kan verbergen. De situatie van Iran is niet zo verschrikkelijk sinds de dagen van de revolutie. Dit dwingt de Iraniërs om dingen te doen, en als we erin geslaagd zijn om dit verlangen van Iran te neutraliseren – dan is dat op zichzelf een hele prestatie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitzan Kedar “The deterrence worked: Hamas refused to join the fighting” van 15 november 2019 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.