Duits parlementslid van de AfD uit comité gezet omtrent antisemitische commentaar

Duitse parlementsleden hebben een collega uit zijn functie gezet als commissievoorzitter in het parlement nadat hij opmerkingen had gemaakt die alom als antisemitisch en racistisch zijn veroordeeld.

Stephan Brandner (plaatje hierboven), een lid van het extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, AfD, werd woensdag afgezet als hoofd van de Juridische Commissie in de Bondsdag, de Tweede Kamer van Duitsland, meldde Deutsche Welle. De Duitse nieuwsdienst noemde dit ongezien.

Onder de opmerkingen twitterde Brandner dat de populaire Duitse zanger Udo Lindenberg, na het Bundesverdienstkreuz te hebben gekregen, een ‘Judas-beloning’ werd toegekend voor zijn standpunt tegen de AfD:

Het woord ‘Judaslohn‘ wordt in het Duits gebruikt om de beloning van een verrader aan te duiden zoals die aan de figuur van Judas werd betaald voor zijn verraad aan Jezus van Nazareth zoals afgebeeld in de Bijbel en die werd geïnterpreteerd als antisemitisch.

Udo Lindenberg, een populaire 73-jarige veteraan in de Duitse rockmuziekscene, had via Facebook scherp uitgehaald naar de AfD, die met 23,4 % de tweede plaats had behaald bij de verkiezing van het afgelopen weekend in Thüringen en hij trok parallellen met de opkomst van Hitler.

Vierentwintig procent; en velen zeggen nog steeds: het zal zichzelf nooit herhalen – maar zien jullie allemaal niet dezelfde oude, nieuwe slogans op de huismuren? En dat hetzelfde koude braaksel (zoals 80 jaar geleden) weer uit hun monden komt,” publiceerde Lindenberg in het Duits op Facebook:

… 24 prozent. und viele sagen immer noch: das wird sich niemals wiederholen – aber seht ihr denn nicht an den häuserwänden die selben alten neuen parolen? und die gleiche kalte kotze (wie vor 80 jahren) schwappt ihnen wieder aus dem mund…  nee, wir brauchen keine rückwärtsgewandten rassisten, hetzer und menschenfeindliche brandstifter mehr in unserm schönen land, wir brauchen neue visionen, kreativpower für die zukunft, echte lösungen für die ganzen krassen herausforderungen unserer zeit. keine böcke auf höcke. das rechte gift, das braune gespenst. das grauen geht um im land, nicht nur an halloween. also faschos verpisst euch – keiner vermisst euch, wir wollen euch nur noch von hinten sehen…

De AfD wordt vaak bekritiseerd vanwege het gebruik van termen uit het nazi-tijdperk zoals Volksverräter of ‘verrader van het volk’, volgens Deutsche Welle. De AfD is de derde grootste partij in de Bondsdag.

Brandner heeft ook een post geretweet na de aanslag op de synagoge in Halle vorige maand, waarin werd gevraagd waarom politici rondhangen rond moskeeën en synagogen met kaarsen, terwijl de twee mensen die werden gedood ‘Duitsers’ waren geweest.

AfD heeft een geschiedenis van controversiële uitspraken, met name rond de Holocaust. Partijlid Bjoern Hoecke veroorzaakte in februari 2017 een vuurstorm toen hij suggereerdedat Duitsland zijn decennia lange traditie van erkenning en verzoening voor zijn nazi-verleden zou moeten beëindigen.

Partij-co-leider Alexander Gauland beschreef vorig jaar de nazi-periode als een “stipje vogelpoep in de meer dan 1000 jaar succesvolle Duitse geschiedenis“. Hij beweerde eerder dat joden niet bang moesten zijn voor de sterke verkiezingsresultaten die de AfD behaalde en gaf aan dat hij klaar was om de Duitse joodse leiders “op elk moment” te ontmoeten.

Plaatje hierboven: Voor zijn diensten aan de hereniging heeft federale president Frank-Walter Steinmeier ook de rockzanger Udo Lindenberg toegekend. Vooral zijn lied ‘Sonderzug nach Pankow’, waarmee hij het SED-regime in de DDR (aka Deutsche Demokratische Republik, het voormalige Oost-Duitsland) uitdaagde, werd geëerd. “Udo Lindenberg heeft zich nooit neergelegd bij de bouw van de muur en de Duitse verdeling en dit aan miljoenen mensen bekend gemaakt.” [beeldbron: Dpa/


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Far-right German lawmaker ousted as committee chair over comments condemned as anti-Semitic” van 14 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ben Ariel “ German lawmaker removed from committee over anti-Semitic comment” van 15 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelGermany: Far-right lawmaker ousted from committee over anti-Semitism” van 13 november 2019 en een artikelFar-right Bundestag committee chairman told to quit by German parties” van 2 november 2019 op de site van Deutsche Welle (DW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.