Lessen van de kortstondige opstoot van Gazaans geweld & terreur

De nieuwste Gaza-brand was allesbehalve voorspelbaar. Hoewel het hen ontbreekt aan geavanceerde wapensystemen zoals jachtvliegtuigen, tanks en artillerie, hebben Hamas en de Islamitische Jihad een formidabel militair systeem opgebouwd dat aan hun strategische behoeften voldoet door de belangrijkste aspecten van Israëls militaire suprematie te neutraliseren.

Zozeer zelfs dat het betwistbaar is dat de twee terreurgroepen een strategisch evenwicht met Israël hebben bereikt. Niet in de zin om (hoe klein ook) delen van Israël te kunnen veroveren of om te voorkomen dat de IDF Gaza binnenvalt; Maar in hun vermogen om de nationale routine van Israël zodanig te verstoren dat de financiële en economische activiteit in het binnenland van het land wordt gestopt – het grootstedelijke gebied Gush Dan.

Aan de basis van deze strategie ligt de erkenning dat muggen veel gevaarlijker zijn voor mensen dan wilde dieren. Muggen hebben door de eeuwen heen miljoenen mensen gedood, terwijl wilde beesten een relatief zeldzaam fenomeen zijn waar mensen mee hebben leren omgaan.

Zelfs junglebewoners komen niet regelmatig leeuwen en luipaarden tegen in hun woonruimte, terwijl muggen vanzelfsprekend de schijnbaar meest beschermde huizen binnendringen. Hamas en de islamitische Jihad erkennen dat elke poging om de IDF in een frontale aanval te overweldigen gedoemd is te mislukken en hebben geprobeerd Israël uit te putten door middel van continu talloze mugachtige ‘steken’.

Het vinden van een adequaat antwoord op deze strategie is natuurlijk een integraal onderdeel van de algemene verantwoordelijkheid van de IDF. Maar het hangt ook af van het vermogen van het Israëlische publiek om de aard van de terroristische dreiging te begrijpen en de veeleisende gevolgen ervan te dragen.

Al geruime tijd heeft Israelisch links de Israëli’s verteld dat ze hun machtsgrenzen moeten erkennen en een einde moeten maken aan de ‘bezetting’ van de Westelijke Jordaanoever. In feite is het niet het voortdurende behoud van dit grondgebied (zij het niet de bevolking, die sinds 1996 wordt geregeerd door de Palestijnse Autoriteit) die de limiet van de macht van Israël betekent, maar het onvermogen van de IDF om de catastrofale gevolgen van een dergelijke terugtrekking te herstellen .

In tegenstelling tot de overtuiging dat de bekwaamheid van de IDF haar in staat zal stellen elke dreiging van de toekomstige Palestijnse staat gemakkelijk te verslaan, illustreren de Gaza-ervaringen in het algemeen en de laatste vuurzee in het bijzonder de grenzen van de Israëlische macht.

Zelfs als de IDF in de strijd wordt gegooid en een ondubbelzinnige overwinning behaalt (iets dat het de afgelopen tien jaar niet heeft kunnen bereiken in de drie Gaza-oorlogen), kan het de langdurige verstoring van het nationale leven van Israël door massieve raket nog steeds niet voorkomen en raketaanvallen op de burgerbevolking van het land. Dit is een situatie die geen enkele Israëlische beleidsmaker gemakkelijk zal kunnen smaken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maj. Gen. (res.) Gershon Hacohen “Lessons of the Gaza Conflagration” van 14 november 2019 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.