Conflict met Gaza benadrukt de verschillen tussen Hamas en de Islamitische Jihad

In tegenstelling tot de islamitische Jihad hebben zowel Hamas als Israël er belang bij de huidige ronde van vijandelijkheden kort te houden. De vraag is of beide partijen er in de mist van de strijd in zullen slagen hun wederzijdse doel te bereiken.

De nieuwste vuurzee, die binnen enkele uren uitbrak na de eliminatie van Baha Abu al-Ata, een top-commandant van de Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad, onderstreept de cruciale verschillen tussen Hamas, de ultieme heerser van Gaza, en de Islamitische Jihad – de tweede sterkste macht in de Strip.

Het belangrijkste zijn de uiteenlopende strategische doelstellingen van de twee terreurgroepen, tenminste sinds de confrontatie tussen Hamas en Israël in de zomer van 2014 – de langste en felste ronde van vijandelijkheden in Gaza tot nu toe.

Terwijl Hamas het gebruik van geweld beschouwt als een middel om het volume van de handel met Israël te vergroten en de instroom van Qatarese geld te verzekeren, die beide het welzijn van de harde kern en de bevolking van Gaza in het algemeen vergroten, zoekt de Islamitische Jihad een volwaardige confrontatie Als onderdeel van een Iraanse strategie om de aandacht af te leiden van zijn Syrische militaire opbouw en regionale expansie.

Rivaliteit tussen Islamitische Jihad en Hamas

Deze strategische doelen weerspiegelen de verschillen in de politieke en organisatorische samenstelling van de twee terreurgroepen. Een op Soenni gebaseerde massa-organisatie die duidelijk wordt geïdentificeerd met de bredere moslimbroederschapsbeweging, werkt Hamas als een vis in het water in een samenleving die bijna uitsluitend Soennietisch is, met de meeste leden die er echt aan toegewijd zijn. Als er Gazi-sjiieten zijn, houden ze hun overtuigingen en rituelen strikt voor zichzelf.

Bij het opstellen van zijn strategie moet Hamas rekening houden met deze populaire basis, die op zijn minst de 50.000 mannen en vrouwen omvat wiens salarissen afhankelijk zijn van Hamas ‘controle over Gaza. Hamas is ook consequent de belangrijkste kracht in de instellingen voor hoger onderwijs, arbeidsorganisaties en andere sociale organisaties.

In dit opzicht is er een wereld van verschil tussen Hamas en de islamitische Jihad, die bekend staat om zijn sterke banden met Iran en die geen populaire basis heeft. Hoewel gewaardeerd om zijn offers, vermoeden de meeste Gazanen dat zijn leden vermomde sjiieten zijn. Er heerst dus een vorm van haat-liefderelatie tussen de algemene bevolking en de islamitische jihad, een karakter dat meer uitgesproken is geworden naarmate de conflicten tussen sjiieten en soennieten in Syrië, Irak en Jemen toenamen.

Dit is de reden waarom verkiezingen na verkiezingen in Gaza-universiteiten en vakbonden, evenals herhaalde enquêtes, de islamitische Jihad slechts 2 tot 3% steun krijgt. Hamas en de rivaliserende Fatah-beweging daarentegen hebben zelden minder dan 15% veiliggesteld; En er is in de afgelopen drie decennia niets veranderd.

Een veelzeggende indicatie van de beperkte populariteit van de Islamitische Jihad werd geboden door de realtime uitzending van de begrafenisstoet van Abu al-Ata slechts enkele uren na zijn moord, waar het moeilijk was om meer dan 100 deelnemers te tellen. (Natuurlijk is de extreem schamele telling gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de meeste leden druk bezig zijn met het afvuren van raketten of zich verstoppen in ondergrondse tunnels, daarom werden de deelnemers niet gemaskeerd om hun identiteit te verbergen.)

Ondanks de façade van eenheid die het ‘Gezamenlijk Commando van de Palestijnse facties’ wilde uitstralen, waren de enige vlaggen op de begrafenis van al-Atta de zwarte achtergrondvlaggen en -banners, wat aangeeft dat niet alleen de islamitische Jihad geen op massa gebaseerde organisatie is, maar dat het ook relatief geïsoleerd staat.

Hoewel deze functies kunnen worden opgevat als een beperking van de glans van de islamitische Jihad, zijn ze een zegen voor Teheran. Ten eerste betekent de schamele populaire basis van de islamitische Jihad dat zijn afhankelijkheid van Iran des te groter is. Ten tweede kan de organisatie puur als een vechtarm opereren zonder rekening te moeten houden met het welzijn van de bevolking van Gaza.

Voor Hamas is natuurlijk niets van het bovenstaande nieuw. De leiders zijn zich er terdege van bewust wie de staart van de Islamitische Jihad laat kwispelen, de redenen achter zijn activiteiten en de manieren waarop zijn strategie in tegenspraak is met de huidige agenda van Hamas.

Evenzo kan Hamas het zich niet veroorloven de raketten onmiddellijk te beëindigen. Het doelgericht liquideren van commandanten op hoog niveau is immers ook een rode lijn voor Hamas, vooral als dit als een complete verrassing komt in plaats van als vergelding voor specifieke terreuraanslagen.

Op een dieper niveau kan Hamas de Islamitische Jihad alleen beperken in plaats van stoppen omdat het ook Iran nodig heeft. De ondergang van ISIS en de moord op de oprichter, Abu Bakr Baghdadi, brengen Hamas naar huis dat de kracht van een terroristische organisatie in grote mate afhankelijk is van de kwaliteit en het aantal van haar bondgenoten.

ISIS had er geen en vandaar zijn ondergang. Hamas kan nauwelijks kieskeurig zijn, omdat de meeste Soennitische Arabische staten zich tegen zijn activiteiten verzetten (waarschijnlijk vanwege de banden met de Moslimbroederschap), terwijl een veel sympathieker Turkije zijn eigen zorgen heeft in Syrië.

Dit betekent op zijn beurt dat, althans op de korte termijn, Israël en Hamas een wederzijds belang hebben: om de strijd kort en niet te dodelijk te houden. Israël omdat het de aandacht niet van het expansievermogen en nucleaire streven van Teheran wil afleiden; Hamas omdat het de macht in Gaza wil behouden en moet voorzien in het welzijn van zijn bevolking, of in ieder geval zijn harde kern.

De vraag is natuurlijk of de twee partijen in de mist van de strijd gebeurtenissen kunnen regelen om hun gemeenschappelijke doelen te bereiken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Prof. Hillel Frisch “Gaza Conflagration Highlights the Differences between Hamas and Islamic Jihad” van 13 november 2019 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

Een gedachte over “Conflict met Gaza benadrukt de verschillen tussen Hamas en de Islamitische Jihad

  1. Het ‘verschil’ tussen Hamas & Islamic Jihad.

    Het ‘verschil’ zit hem in te sterven door de cholera, malaria of typhus als optie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.