Antisemitische haatmisdrijven in Zweden stijgen met 53% naar nieuwe recordhoogte

Het aantal antisemitische haatmisdrijven dat in Zweden werd geregistreerd, steeg vorig jaar naar een recordhoogte, met 53 procent meer dan de cijfers voor 2016, blijkt uit statistieken van de overheid.

Het rapport van 2018, dat de Zweedse Nationale Raad voor Criminaliteitspreventie donderdag publiceerde, vermeldde 280 antisemitische haatmisdrijven in dat jaar vergeleken met 182 in 2016. De nieuwste cijfers zijn het hoogst in record sinds minstens 2006, toen de Raad begon met het verzamelen van geaggregeerde gegevens .

Over het algemeen is het aantal haatmisdrijven met een racistisch of xenofoob motief in 2016 met 69% gestegen in Zweden tot 4.865 gevallen vorig jaar, aldus het rapport.

De raad heeft besloten geen cijfers over haatmisdrijven voor 2017 te publiceren zonder het besluit toe te lichten. In één aanval vanaf 2017 werd de joodse synagoge in Gothenburg gebombardeerd door ongeveer 10 mannen die protesteerden tegen het beleid van Israël.

Antisemitische aanvallen waren goed voor 4% van alle haatmisdrijven in 2018. De Joodse bevolking van 20.000 bestaat uit ongeveer 0,2 procent van de Zweedse bevolking.

Anti-moslim haatmisdrijven waren goed voor 8 procent van de in 2018 geregistreerde haatmisdrijven, een aandeel dat iets lager is dan het geschatte aandeel van die minderheid in de bevolking in Zweden.

Het rapport specificeerde niet de identiteit van daders van haatmisdrijven tegen Joden, maar het zei wel dat de gegevens ‘gevallen omvatten waarin de dader tot de meerderheidsbevolking behoort en wanneer de dader tot een andere minderheidsgroep behoort.’


Bronnen:

♦ naar een artikelAnti-Semitic hate crimes in Sweden rise by 53% to all-time high” van 11 november 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

Een gedachte over “Antisemitische haatmisdrijven in Zweden stijgen met 53% naar nieuwe recordhoogte

  1. 20.000 Joden in Zweden zijn er 20.000 te veel!

    In 2015 woonden er 300 000 Moslims in Zweden.
    In 2019 zijn het er…………..niet genoeg!!

    Zweden krijgt precies wat het verdient.

    Like

Reacties zijn gesloten.