Europees Hof bevestigd boycot door EU van Israëlische producten geproduceerd voorbij Groene Lijn

Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdagochtend geoordeeld dat producten die in Israëlische nederzettingen in Judea & Samaria, Golan en (Oost) Jeruzalem zijn gemaakt, als zodanig moeten worden geëtiketteerd en niet als producten van Israël mogen worden verkocht.

De dramatische beslissing zal waarschijnlijk de reeds gespannen relaties tussen Jeruzalem en Brussel verder verslechteren, omdat Israëlische politici uit het hele politieke spectrum het beleid van de Europese Unie om onderscheid te maken tussen goederen die in Israël zijn gemaakt en goederen die zijn vervaardigd in gebieden die de EU doet, al lang hebben verworpen en dit niet erkennen als soeverein Israëlisch grondgebied.

“Levensmiddelen van oorsprong uit de door de staat Israël bezette gebieden moeten de vermelding van hun grondgebied van oorsprong dragen, vergezeld, wanneer die levensmiddelen afkomstig zijn van een Israëlische nederzetting op dat grondgebied, met de vermelding van die herkomst,” zei de rechtbank – de hoogste EU Juridische instantie – in een persbericht.

In een verklaring zei een woordvoerder van de EU-ambassade in Ramat Gan dat ‘een duidelijke en niet-misleidende indicatie van oorsprong een essentieel onderdeel is van het consumentenbeleid van de EU.’

De uitspraak van de rechtbank bevestigt de ‘interpretatieve kennisgeving’ van de Europese Commissie van 2015, waarin voor het eerst de noodzaak werd geïntroduceerd om afwikkelingsgoederen als zodanig te labelen, voegde de woordvoerder toe. ‘Het standpunt van de EU met betrekking tot deze kwestie is niet veranderd,’ zei ze.

“De EU heeft een al lang bestaande en bekende positie dat zij geen andere wijzigingen in de Israëlische grenzen van vóór 1967 zal erkennen dan die welke zijn overeengekomen door de partijen bij het Israëlisch-Palestijnse conflict,” zei ze. “De EU beschouwt nederzettingen in bezette gebieden als illegaal volgens internationaal recht.”

Tegelijkertijd verwerpt de EU “elke vorm van boycot of sancties tegen Israël” inclusief de beweging Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), benadrukte ze.

De rechtbank nam de zaak aan nadat Psagot Winery – die is gevestigd in een gelijknamige nederzetting net ten noorden van Jeruzalem – een 2016 uitspraak van een Franse rechtbank aanvecht die zei dat goederen geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golan-hoogvlakte moeten gelabeld worden als zijnde afkomstig uit een ‘Israëlische nederzetting.’


Bronnen:

♦ naar een artikelIn landmark ruling, EU’s top court says settlement product labeling mandatory” van 12 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tal Polon “EU court mandates labeling of Israeli ‘settlement’ products” en een artikelPeace Now praises EU court ruling on ‘settlement’ labeling” van 12 november 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Europees Hof bevestigd boycot door EU van Israëlische producten geproduceerd voorbij Groene Lijn

 1. Van Spaanse Inquisitie in 1478 tot Duitse Holocaust 40/45.
  Van Oost-Europeese Pogroms tot Verenigde Nazies tegen Israel.
  Van Westers “mensenrecht” tot BDS.

  “Die Europeeër sind unser Ungluck”!

  Wie iets anders verwacht had van EU instituten is zéér naief.

  Like

Reacties zijn gesloten.