Saoedi-Arabië veroordeelt het bedrog van Iran omtrent diens nucleaire programma

De regering van Saoedi-Arabië beschuldigde op dinsdag Iran ervan ‘bedrieglijk en misleidend‘ te zijn over zijn nucleaire programma. Een kabinetsverklaring van het Saudi Press Agency van de staat en aangehaald door Reuters riep Iran ook op om volledig samen te werken met het International Atomic Energy Agency (IAEA) en zijn inspecteurs.

De verklaring komt een dag nadat het IAEA een rapport heeft uitgegeven waarin wordt bevestigd dat Iran de verrijking van uranium in de ondergrondse Fordow-faciliteit heeft herstart, in strijd met de nucleaire deal van 2015 die het heeft ondertekend met wereldmachten. Iran heeft geleidelijk zijn naleving van de deal van 2015 teruggeschroefd als reactie op de terugtrekking uit het akkoord (JCPOA) van de Amerikaanse president Donald Trump in mei vorig jaar.

Iran en Saoedi-Arabië zijn regionale rivalen die tegengestelde partijen steunen in de oorlogen in Jemen en Syrië, waar het Iraanse regime president Bashar Al-Assad steunt, terwijl de Saoedi’s de rebellen steunen die hem proberen te verdrijven. Saoedi-Arabië heeft Iran herhaaldelijk opgeroepen zijn ‘bemoeienis’ met de buurlanden van het koninkrijk te stoppen.

Iran heeft teruggeschoten en beschuldigde Saoedi-Arabië ervan ‘de hele regio in confrontatie te slepen’. Saoedi-Arabië heeft kritiek geuit op de nucleaire deal van 2015 in Iran en beschrijft het als een ‘gebrekkige overeenkomst’. De kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, haalde vorig jaar de krantenkoppen toen hij in een televisie-interview zei dat zijn land bereid was nucleaire wapens na te streven als Iran erin slaagde een atoomarsenaal te verkrijgen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Saudi Arabia condemns Iranian ‘deception’ – Saudi Arabia’s cabinet accuses Iran of being “deceptive and evasive” about its nuclear program” van 13 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelSaudi Arabia condemns Iran’s deception over nuclear program” van 12 november 2019 op de site van The Times of Israel