LIVE (dag 1): Israël opnieuw onder vuur na liquidatie van Gazaanse top-commandant

Wordt doorlopend bijgewerkt

♦ 15u35:  Een mortiergranaat heeft de gemeenschap in de regio Sha’ar Hanegev getroffen. Een aantal eigendommen liepen schade op, maar er vielen geen gewonden. De IDF blijft Islamitische Jihad-doelen in de Gazastrook bestoken. Raket barrage gelanceerd in de richting van Ashkelon & de Negev. Huis in Sderot krijgt voltreffer. Eén persoon in Gaza gedood bij tegenaanvallen door IDF. Minister van Defensie Bennett kondigt een noodsituatie aan het thuisfront aan. IDF raakt extra PIJ-doelen in de Gazastrook. Waarschuwingsalarm in de moshav Mavki’im.

♦ 14u26: De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), de organisatie die 57 moslimlanden in de wereld vertegenwoordigt…

veroordeelt de militaire agressie door de Israëlische bezettingsmacht in de Gazastrook en beschouwt dit als een flagrante schending van het internationale humanitaire recht en internationale conventies. De OIC stelt Israël volledig verantwoordelijk voor de gevolgen van deze gevaarlijke escalatie en roept de internationale gemeenschap op om internationale bescherming te bieden aan het Palestijnse volk.

Kortom: de Moslimwereld eist dat de internationale gemeenschap Hamas en de Islamitische Jihad in bescherming neemt tegen het defensieve optreden van Israël. Geen woord over de raketbeschietingen vanuit Gaza. Duidelijk toch? 😦

♦ 14u12: De kustweg werd met tussenpozen afgesloten door raketvuur op de kibboets van Hahotrim. Aanvalsalarm voor Nachal Oz, de kibboets van Sa’ad en Kerem Shalom. IDF valt Hamas-posities aan in centraal Gaza. IDF bestookt oefenterreirn en wapenopslagplaatsen van de Islamitische Jihad. Danny Danon, de Israëlische aan de VN, eist dat de Veiligheidsraad Gaza-raketvuur veroordeelt.

♦ 13u17: Aanvalswaarschuwing in Ashdod, Netivot, Kfar Maimon, Nitzan en Tushia. Israel Electric Company (IEC) herstelt hogespanningslijnen die door de raketten werden beschadigd. IDF-jet beschiet terroristen van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ) die van plan waren raketten naar Israël te lanceren.

Naftali Bennett (Nieuw Rechts) begon vanmorgen om 11.00 uur, dinsdag, officieel aan zijn nieuwe job als minister van Defensie van Israël. Bennett ontmoette gisteravond stafchef majoorgeneraal Aviv Kochavi en de chef van de Shin Bet, Nadav Argman.

♦ 12u23: Aanvalsalarm in Nitzan, Sderot, Ivim, Nir Am en Netiv Haasara. Grote brand na raketinslag in Sderot. Brandweerlieden uit Sderot en Ashkelon, bijgestaan ​​door andere stations, vechten een grote brand uit die uitbrak nadat een raket insloeg op een warenhuis in Sderot. Crews melden dat ze zich zorgen maken over instortingsgevaar van het gebouw.

♦ 11u51: Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza geeft de namen vrij van de drie Palestijnen die sinds dinsdagochtend in de Gazastrook zijn gedood. De drie die worden genoemd zijn de Palestijnse Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata, 42, zijn vrouw Asma Abu al-Ata, 39, en Mohammed Hamouda, 20. Hamouda werd gedood in een Israëlische aanval op een terreurcel die zich voorbereidde op het lanceren van raketten naar Israël. Volgens het ministerie zijn bovendien 18 mensen gewond geraakt.

Terroristen bombarderen nog steeds Israël met op dit ogenblik reeds meer dan 70 raketten. IDF-Stafchef: “We zijn niet geïnteresseerd in maar zijn klaar voor eventuele escalatie; we vallen islamitische Jihad-doelen aan in Gaza.”

Premier Netanyahu: “Huidige activiteit kan nog enige tijd duren; we zijn niet geïnteresseerd in escalatie maar we beschermen onszelf; burgers: volg het commando van Homefront: neem geen risico; we zullen slaan wie ons ook raakt; IDF en ISA aanbevolen eliminatie voor minimale verwonding van onschuldigen; geëlimineerde terrorist was een tikkende tijdbom, verantwoordelijk voor aanvallen.”

Islamitische Jihad: “We zijn niet geïnteresseerd in kalmte; we zullen de zionistische vijand slaan totdat ze om genade smeken.

♦  11u19: De Al Qassam Brigades (Hamas) bericht over de dood van dinsdag “van 3 ‘burgers‘ waaronder de leider in Al-Quds Brigades, Baha Salim Abu Al-Atta en zijn vrouw.” Raket raakt fabriek in industriezone van Sderot. Aanvalsalarm in Ashkelon en in het gebied van Sderot. PA-president Abbas: ‘Israël verantwoordelijk voor verslechtering van Gaza’.

De veel taterende maar tandeloze EU roept op tot stopzetting van de lancering van Gaza-raketten: “Het afvuren van raketten op de burgerbevolking is volkomen onaanvaardbaar en moet onmiddellijk stoppen. Een snelle en volledige de-escalatie is nu noodzakelijk om het leven en de veiligheid van Palestijnse en Israëlische burgers te beschermen.

♦  10u43: Zuidelijke wegen afgesloten vanwege escalatie. Luchtvaartmy EL AL toegestaan om wijzigingen en annuleringen toe te staan ​​vanwege de situatie. Alarmwaarschuwingen in Kissufim, Nirim, Nachal Oz en Ein Hashelosha. IDF: ‘We raken islamitische Jihad-raketlanceerders’: 2 terroristen gedood in IDF aanval. Islamitische Jihad-leider Khaled Al-Batsh: ‘Netanyahu zal een hoge prijs betalen voor de liquidatie’ van Abu al-Ata.

♦  10u12: Samaria klaar om duizenden op te nemen uit zuidelijk en centraal Israël. Aanvalsalarm in Nachal Oz en in Alumim. Een dode in Gaza bij IDF-aanval op een motorfiets in Noord-Gaza. Hamas-woordvoerder: ‘Israël zal een dure prijs betalen voor de liquidatie’ van tereurleider Abu al-Ata.

De Gazaanse Nasser Saladin Brigades, de gewapende vleugel van de Palestijnse terreurorganisatie Volksverzet Comitées (PRC): ‘We zullen gevoelige Israëlische doelen aanvallen’. EU: ‘Gaza-raketaanvallen zijn onaanvaardbaar’. Im Tirtzu zegt: ‘Het volk eist overwinning’ en de complete nederlaag van Hamas en Co.

♦  9u39: Een vrouw diende verzorgd te worden voor psychologisch trauma inNetivot. Raket onderschept in Modiin. Raket raakt huis in Netivot. Geen gewonden. Aanvalsalarm in Yad Mordechai. Banken kregen de opdracht om dringende gevallen in getroffen gebieden te behandelen. Veiligheidskabinet komt bijeen temidden van escalatie. Aanvalswaarschuwingen in Ashdod, Modiin en Gezer Council Region.

♦  9u25: Aanvalsalarm in het noordelijke industriegebied van de havenstad Ashdod. Treinlijnen naar Zuid-Israël geannuleerd. Belastingdienst reageert op raketschade en opent het meldpunt van het Ashkelon District Compensation Fund dat zich bezighoudt met directe schade aan particuliere en zakelijke eigendommen. Missile alert voor Netivot en een breed scala van zuidelijke gemeenschappen.

Raketten op Israël

♦  9u06: Tot nog toe 50+ raketten afgevuurd op Israël, IDF reageert met aanvallen op Gaza. IDF raakt Hamas-doelen in noordelijke Gazastrook. Drie personen werden verzorgd na explosie van raket in Gan Yavne. Aanvalsalarm voor Kissufim. Brand in Shaar Hanegev als gevolg van een raketinslag.

Een bericht op de site van Al Quds Brigades (saraya.ps)

♦  8u58: Aanvalsalarm voor Zikim, het zuidelijke industriegebied van Ashkelon. Een persoon raakte licht gewond toen een raket insloeg in de Regionale Raad van Be’er Tuvia. Een meisje in Holon verkeert in ernstige maar stabiele toestand nadat ze in een trappenhuis ten val kwam terwijl ze beschutting zoeken tegen raketaanval. 4 mensen raakten lichtgewond toen een raket explodeerde naast Gan Yavne.

♦  8u50: Doorlopende beschieting vanuit Gaza met raketten, missiles en mortiergranaten: volg hier! (Israël plus 1 uur)

♦ 8u41: De Israel Defense Forces zeiden dat vanaf 09.10 dinsdagochtend ongeveer 50 lanceringen van raketten uit Gaza waren geregistreerd als reactie op de eliminatie van een hoge islamitische Jihad-terrorist. Het anti-raketafweersysteem van Iron Dome onderschepte 20 raketten.

Hoge functionarissen in Gaza zeggen dat Hamas en islamitische Jihad-leiders dinsdagmiddag zullen samenkomen om verdere reactie te bespreken op de eliminatie van een hoge islamitische Jihad-terrorist door de Israel Defense Forces tijdens de voormiddag.

♦ 8u30: Iron Dome raketafweersysteem reageert op Gaza-raketvuur op Tel Aviv en Zuid-Israël. Iron Dome-raketten gespot boven Tel Aviv. Raketten onderschept in de lucht boven Rishon Letzion. Alarm in Tzohar, Ohad, Amioz Yesha en Mivtachim, alsook Netivot, Shokeda, Kfar Maimon, Tushia, Beeri, Eshbol, Zameret, Shuva, Zeroa, Yoshivia and Mevoim.

De IDF verwacht dat de raketaanvallen vanuit de door Hamas geregeerde Gazastrook ‘een aantal dagen’ zullen duren. IDF-woordvoerder Jonathan Conricus zei dat Israël onder ‘substantieel vuur’ uit Gaza ligt en dat de IDF zich voorbereidde op een langere periode van strijd met Gaza. “Er wordt veel geschoetn,” zei Conricus. “We bereiden ons voor op een aantal dagen van gevechten.” Te midden van de raketaanvallen heeft het leger niet-essentieel personeel in centraal Israël bevolen thuis te blijven.

♦ 8u15: De afdeling spoedhulp van het ministerie van Volksgezondheid heeft een crisiszaal geopend vanwege de escalatie van de beveiliging. Alle gezondheidsinstellingen, inclusief ziekenhuizen, geriatrische instellingen en gezondheidsfondsen, richten zich op noodgevallen. Het ministerie zei dat vice-minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman en het management van het ministerie regelmatig beoordelingen maken en in contact staan ​​met alle partijen.


Raketten werden afgeschoten door terroristen in Gaza naar Zuid-Israël na de doelgerichte eliminatie van Baha Abu al-Ata, een top-commandant van de Al-Quds Brigades, de moorddivisie van de Islamitische Jihad (PIJ).

Code Rood raketsirenes loeiden in Ashkelon, Ashkelon Southern Industrial Zone, Zikim, Ashdod, Sderot en Gedera. Extra waarschuwing  ook in Kfar Maimon, Tushia, Beit Hagedi, Shokeda en Netivot. Alarm in Nitzan, Nitzanim en Holon

Raketten werden door het Iron Dome raketafweersysteem onderschept die naar Netivot vlogen. Een raket gelanceerd door Gaza-terroristen is ontploft in een gemeenschap van de Sdot Negev Council Region. Er zijn geen gewonden gemeld.

Een raket in de slaapkamer
Islamitische Jihad senior leider Baha Abu al-Ata, die dinsdagochtend vroeg werd uitgeschakeld, werd gedurende lange tijd gevolgd door het Israëlische veiligheidsagentschap (Shabak aka Shin Bet) voorafgaand aan zijn  feitelijke eliminatie deze ochtend.

Het was Shabak-chef Nadav Argaman die belast was met de op chirurgische leest geschoeide operatie en die vanuit het commando- en controlecentrum de operatie op de voet volgde, samen met hoge IDF-functionarissen en andere leiders van het Israëlische verdedigingssysteem.

Abu al-Ata had de neiging zich te omringen met niet-betrokken burgers, tot 04.00 uur deze dinsdagochtend, toen zich een gelegenheid voordeed om hem te elimineren. Een IAF-raket viel vanuit de lucht de slaapkamer binnen van de terrorist bekend stond als “de commandant van de noordelijke brigade in Gaza.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.