IDF liquideert top-commandant van Al Quds Brigades (PIJ); opnieuw raketten naar Z-Israël

Laatst bijgewerkt: heden 7u51′

Raketten werden afgeschoten door terroristen in Gaza naar Zuid-Israël na de gerichte eliminatie van Baha Abu al-Ata, de commandant van de Islamitische Jihad in het noorden van Gaza.

Code Rood raketsirenes loeiden in Ashkelon, Ashkelon Southern Industrial Zone, Zikim, Ashdod, Sderot en Gedera. Het beloven nog spannende uren te worden ….

Baha Abu al-Ata
De onrust volgt op een gezamenlijke operatie van de IDF en Shin Bet die zich richtten zich op een gebouw in het noorden van Gaza waarbij de 42-jarige terroristenleider Baha Abu al-Ata werd geliquideerd.

Al-Ata was een belangrijke commandant van de Al Quds Brigades (AQB), de moordbrigade van de (Palestijnse) Islamitische Jihad (PIJ) . Abu al-Ata en zijn vrouw werden gedood toen de IAF een raket afvuurden op het ogenblik ze in in hun bed lagen te slapen in hun huis in de Gazastrook (plaatje onderaan).

Een Israëlische militaire functionaris van Kan radio zei dat het leger voorzichtig was geweest om schade aan omstanders te voorkomen door zich alleen te richten op de kamer waarvan ze wisten dat Al-Ata en zijn vrouw sliepen. De functionaris beschreef de operatie als eenmalig en geen terugkeer naar het Israëlische beleid van gericht elimineren.

De woordvoerder van de IDF twitterde:

We hebben zonet de Islamitische Jihad-commandant in Gaza, Baha Abu Al Ata onder vuur genomen. Al Ata was direct verantwoordelijk voor honderden terreuraanslagen tegen Israëlische burgers en soldaten. Een volgende aanval [tegen Israël] was op handen.

De machtige commandant werd algemeen gezien als een non-conformist die directe orders uit Iran aannam, als die al kwamen. Het leger zei dat hij verantwoordelijk was voor een breed scala aan raketaanvallen op Israël.

Zo vuurden de terroristen van Abu al-Ata op 1 november ’19 een salvo raketten af waarvan een raket een huis in de stad Sderot raakte en een andere aanval op een openluchtfestival in Sderot in augustus waardoor duizenden mensen moesten rennen voor hun leven en beschutting zochten terwijl raketten boven hun hoofden explodeerden.

Commandant Baha Abu al-Ata

De aanval werd goedgekeurd door premier Netanyahu. Kort daarna bevestigde het kantoor van de premier dat Ata werd geëlimineerd. Het nieuws werd deze ochtend bevestigd door de Al Qassam Brigades (Hamas) die de Strook bestuurt.

De IDF sloot een aantal wegen in het zuiden van Israël ter voorbereiding op mogelijke vergelding door terroristen in Gaza. Scholen blijven vandaag gesloten en boeren bij de grens zullen hun velden niet kunnen bewerken.

Akram al-Ajouri
Naast de uitschakeling van Abu al-Ata, meldden de Syrische media dat een andere senior PIJ-commandant, Akram al-Ajouri samen met zijn vrouw en dochter, ’s nachts werd gedood in een luchtaanval in Damascus door een Israëlische jet. Echter, Arabische bronnen berichten dat al-Ajouri levend zou ontkomen zijn.

Al Ajouri is of was de verbindingsofficier tussen commandant Abu Al-Atta in Gaza en de Iraanse Quds Strijdmacht, een eenheid van de Iraanse Revolutionaire Gardes (IRGC) die buiten Iran opereert. De IDF heeft op deze aanval geen commentaar gegeven.

Baha Abu al-Ata en zijn vrouw werden in hun huis in Gaza geliquideerd


Bronnen:

♦ naar een artikelTargeted Assassination: Israel eliminates senior Islamic Jihad terrorist in Gaza” en een artikelRockets fired at southern Israel following targeted elimination of senior Islamic Jihad terrorist in Gaza” van 12 november 2019 op de site van Behind The Nerws (BTN)

♦ naar een artikelIsrael kills powerful Islamic Jihad commander al-Ata in targeted strike” van 12 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF eliminates senior Islamic Jihad terrorist” en een artikelWho was the Islamic Jihad terrorist eliminated by Israel?” van 12 november 2019 op de site van Arutz Sheva