De hypocrisie van de wereld ten aanzien van UNRWA, het aparte VN-hulpagentschap voor ‘Palestijnen’

Laten we het hebben over hypocrisie. Laten we het hebben over dubbele normen. Laten we het hebben over UNRWA. Al jaren gebruikt UNRWA zijn status als VN-organisatie als dekmantel voor subversieve acties tegen de staat Israël. Het is het enige VN-agentschap dat zich toelegt op het omgaan met een bepaalde groep vluchtelingen: Palestijnen.

De UNRWA werd onafhankelijk opgericht van de UNHCR, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties, die vluchtelingen van over de hele wereld ondersteunt. Maar keer op keer houdt de organisatie UNRWA zich niet bezig met humanitaire hulp maar met anti-Israëlische en zelfs terroristische activiteiten .

Als lid van de gemeenteraad van Jeruzalem kan ik bevestigen dat UNRWA ook een van de grootste obstakels voor coëxistentie in Jeruzalem is, omdat het de Arabische bevolking tegen de joden opzet in plaats van integratie in een verenigd Jeruzalem onder Israëlische soevereiniteit aan te moedigen.

Toen de Arabische staten weigerden om Palestijnse vluchtelingen te vestigen na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948, werd UNRWA opgericht om onderdak, hulp en gezondheidsdiensten te bieden, in de verwachting dat deze vluchtelingen binnen twee jaar naar hun huizen zouden terugkeren. Maar met de aanmoediging van de Arabische staten heeft UNRWA uiteindelijk niet geholpen bij de acclimatisatie van vluchtelingen aan hun nieuwe landen, maar de situatie veel erger gemaakt.

Tijdens een Knesset-debat in september 2018 zwaaide de toenmalige burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat een UNRWA-handboek dat een terrorist prees die Israëliërs had vermoord. Andere UNRWA-handboeken benadrukken het Palestijnse ‘recht op terugkeer’ terwijl ze nalaten de staat Israël op te nemen op kaarten, of om Israëli’s als mens te erkennen of vrede als een mogelijkheid te presenteren.

Sommige officiële schoolboeken die op UNRWA-scholen worden gebruikt, roepen zelfs op tot terreur en geweld en pleiten voor jihad tegen Israël. Na recente operaties in Gaza werd onthuld dat UNRWA-wapens hebben gediend als rakettendepots en ondersteuningsbases voor Hamas.

En de wereld zwijgt
Dacht je dat ik zou klagen dat de wereld zwijgt in het licht van de wreedheden die zijn begaan door een vermeend vluchtelingenbureau dat zich gedraagt ​​als een hub voor terroristen? Stilte in de wereld zou zelfs een stap hoger zijn in vergelijking met de realiteit waarin we ons bevinden, omdat UNRWA daadwerkelijk wordt ondersteund door westerse landen, samen met Arabische staten. Ze zijn schuldig door vereniging. Voor ons is dit nog een andere vorm van antisemitisme, dit keer verborgen onder het mom van humanitarisme.

En nu zijn we woedend. Vorige week werd aangekondigd dat UNRWA-commissaris-generaal Pierre Krahenbuhl opzij was gestapt na ‘beschuldigingen van wangedrag’, in afwachting van onderzoek. Hoewel de aard van deze beschuldigingen niet openbaar is gemaakt, heb ik er vertrouwen in dat dit niets te maken heeft met de vele decennia die UNRWA steunt – zelfs promoot – haat, terrorisme en geweld. Dus waarom nu het protest?

Wanneer UNRWA terrorisme tegen Joden ondersteunt, zwijgt de wereld. Wanneer beschuldigingen van corruptie naar voren komen, verwijderen landen hun financiering van UNRWA en dwingen de commissaris af te treden.

De waarheid is dat het niet uitmaakt waar de beschuldigingen van vorige week betrekking op hebben, het is een klap in het gezicht van de Israëli’s. Het bevestigt wat we altijd al hebben vermoed: ons lijden doet er niet toe. Dat van Palestijnen, ja, maar niet van ons. Wangedrag heeft consequenties – opzij stappen, een onderzoek – alleen als de slachtoffers geen Israëliërs zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dan Illouz “The world’s hypocrisy on UNRWA – And the world is not silent” van 9 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “De hypocrisie van de wereld ten aanzien van UNRWA, het aparte VN-hulpagentschap voor ‘Palestijnen’

Reacties zijn gesloten.