Polen: Voormalige extreem-rechtse activist is nieuwe chef van Institute of National Remembrance

Plaatje hierboven: Het nieuwe hoofd van het IPN vestiging in Opole, Thomas Greniuch, voormalige leider van de neofascistische Brygady Opolskiej ONR [beeldbron: Twitter]

De voormalige activist Tomasz Greniuch van de extreemrechtse nationalistische Poolse organisatie ONR, of het Nationale Radicale Kamp (Obóz Narodowo-Radykalny/ONR), werd vorige week benoemd tot hoofd van de afdeling van het Institute of National Remembrance in Opole, in het zuidwesten van Polen.

Het Instituut is een van de belangrijkste Poolse instellingen die zich bezighouden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het communisme. In zijn archieven staan ​​documenten waarin de misdaden van Polen tegen joden worden beschreven.

ONR is nu legaal actief, maar vóór de Tweede Wereldoorlog was het een verboden politieke partij omdat het antisemitische aanvallen op joden organiseerde, een boycot van joodse winkels, en pleitte voor de verdrijving van joden uit Polen, gemodelleerd naar nazi-activiteiten.

In antwoord op zijn controversiële benoeming zei Tomasz Greniuch (plaatje hierboven) in een interview vrijdag met Radio Opole dat hij tot deze organisatie had behoord, maar dat hij zijn tijd doorbracht in “zelfstudie en boeken lezen in plaats van naar discotheken te gaan.” Plaatje hieronder: Tomasz Greniuch bij de Brigade van Opole (ONR)

De president van het Institute of National Remembrance, Jaroslaw Szarek, bezocht vrijdag Washington in Washington, waar hij vertegenwoordigers van het Amerikaanse Holocaust Memorial en Museum ontmoette.

“In Polen begrijpen we vooral de pijn van het Joodse volk, omdat we vanaf de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer waren van Duits totalitarisme”‘ zei Szarek daar.

Het belangrijkste doel van het bezoek was om samenwerking te starten met de Amerikaanse National Archives and Records Administration, die haar middelen in januari 2020 beschikbaar zal stellen aan de Poolse instelling.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Katarzyna Markusz “Former far-right activist named head of Institute of National Remembrance branch” van 10 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Polen: Voormalige extreem-rechtse activist is nieuwe chef van Institute of National Remembrance

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.