Denemarken: Joodse begraafplaats besmeurd; brievenbus met ‘Jude’ bestickerd

Plaatje hierboven: Op de Joodse begraafplaats Østre Kirkegård in het Deense stadje Randers werden 80 grafzerken bespoten met groene verf [beeldbron: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix]

Meer dan 80 grafstenen op een joodse begraafplaats in Denemarken werden omgeduwd en bespoten met groene verf. De groene verf was gewoon op de grafstenen gespoten en vormde geen woorden of symbolen, meldde het Franse persbureau AFP.

De schade op de begraafplaats Ostre Kirkegard in de stad Randers in het westen van Denemarken werd zaterdag gemeld, maar het is niet bekend wanneer het vandalisme plaatsvond. Begraafplaatsen op het kerkhof dateren uit het begin van de 19de eeuw, sommigen zelfs van 1807..

Eveneens op zaterdag werd een familie in Silkeborg, Denemarken, ongeveer 45 km van Randers, wakker om een ​​grote sticker te vinden met een gele Jodenster met het woord ‘Jude’, Duits voor Jood, in het midden op hun brievenbus (plaatje hierboven: beeldbron).

Zaterdag was het einde van het 81ste jubileum van Kristallnacht, een pogrom tegen Joodse huizen, synagogen en joodse bedrijven in Duitsland en Oostenrijk. Het Deense Ekstrabladet rapporteerde het incident en foto’s van de mailbox circuleerden op Facebook.

Ella Chievitz, die joods is en een dubbele Deense en Israëlische nationaliteit heeft, zei in een bericht op Facebook dat ze ‘geschokt en boos’ is. Haar man is christen, maar dient als voorzitter van de Israëlisch-Denemarken Vereniging.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Over 80 headstones vandalized in Jewish cemetery in Denmark” en een artikel van Cnaan Lipshiz “On Kristallnacht anniversary, yellow stars appear on Jewish homes in Scandinavia” van 10 november 2019 op de site van The Jewish Telegrapgic Agency (JTA)