In Ostiano herstelt een christen vrijwillig een joodse begraafplaats die eeuwenlang is verlaten

Plaatje hierboven: Giuseppe Minera, een rooms-katholieke christen en gepensioneerde ambachtsman en timmerman verzorgt sinds 1987 het historische kerkhof in Ostiano, Italië, en is onlangs begonnen met werken aan anderen in de buurt [beeldbron: Giovanni Vigna/Times of Israel]

Net voorbij de houten deur in een muur van baksteen en steen ligt een kleine, rustige tuin. Midden in het groen, hier en daar bestrooid met bloemen, liggen de grafstenen gewijd ter nagedachtenis aan de joden die ooit in het stadje Ostiano woonden.

In dit dorp met iets minder dan 3000 mensen, in een nauwelijks bekende hoek van de Po-vallei van Noord-Italië, lag de oude joodse begraafplaats tot de jaren 1980 er compleet overwoekerd en verwaarloosd bij.

In 1987 besloot de 59-jarige Giuseppe Minera, een gepensioneerde katholieke ambachtsman en timmerman die in de gemeente Pralboino op slechts een paar kilometer afstand woont, het op te ruimen en toestemming te vragen aan de nabijgelegen Joodse gemeenschap van Mantua, die eigenaar is van het eigendom.

“Ik herinner me dat het gras erg hoog stond – het leek op een jungle,” vertelt de bewaarder aan The Times of Israel. “Ik heb de begraafplaats op mijn kosten schoongemaakt en hersteld. Ik heb een deel van mijn tijd opgeofferd zonder er ooit iets voor terug te vragen.”

“Ik maaide het gras, ontwortelde de braamstruiken, zette de gevallen en gebroken grafstenen weer op hun sokkel en schilderde de gegraveerde letters die onleesbaar waren geworden opnieuw.” De beste tijd om te werken was in de zomer, zegt Minera, toen hij ’s avonds na het werk of op zondag wat tijd vrijmaakte.’

“Waarom zorg ik voor de begraafplaats van Ostiano?” zegt Minera. “Ik heb een grote passie voor het jodendom en de joodse cultuur. Ik geloof dat mensen die hier zijn begraven niet als dood moeten worden herinnerd, maar voor wat ze deden toen ze nog leefden”

Op de kleine 19de-eeuwse begraafplaats zijn ongeveer 40 grafstenen, de oudste dateert uit 1812, de meest recente tot 1943. De site is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog meerdere keren geplunderd of ontheiligd. Sommige grafstenen zijn gestolen; anderen omgevallen.

Minera heeft een gebied gerenoveerd dat ooit werd gebruikt om tijdelijk lichamen te houden voorafgaand aan de begrafenis, en waar nu, in een mand, stenen worden verzameld om volgens de joodse traditie op de graven van geliefden te worden geplaatst.

“Nu is het kerkhof goed afgewerkt en netjes”, zegt Minera. “Wanneer ik vrije tijd heb en indien nodig, maai ik het gras en de takken van de planten en maak ik de grafstenen schoon van het stof dat zich ophoopt.”

Ostiano
Het eerste geschreven document dat het bestaan ​​van Ostiano documenteert, stamt uit de middeleeuwen, daterend uit 1014, toen de stad een belangrijke haven was aan de rivier de Oglio en eigendom was van de abdij van Leno.

Nadat het door verschillende families bitter was betwist, werd het dorp in 1414 onderdeel van de heerschappij van het aristocratische huis van Gonzaga, dat Mantua regeerde.

De Joodse aanwezigheid hier dateert vermoedelijk uit het begin van de zestiende eeuw: uit de responsa van Rabbi Azriël Diena bleek dat er meer dan een minjan (quorum) van Joden in Ostiano was in 1521, en dat de nederzetting werd geïnitieerd door Italiaanse Joden waarna later ook nog een aantal Ashkenazim zich vestigden.

De Gonzaga’s gaven de voorkeur aan de oprichting van een Joodse gemeenschap in Ostiano, die uiteindelijk enkele tientallen mensen telde. De begraafplaats getuigt van de oude joodse aanwezigheid daar, samen met de overblijfselen van een synagoge bewaard in het fort rondom het kasteel Gonzaga.

Van 1746 tot 1859, alleen onderbroken door de Napoleontische periode, viel het gebied onder Oostenrijkse controle. Een aantal administratieve herschikkingen zag het dorp herhaaldelijk toegevoegd aan en gescheiden van de provincies Brescia en Mantua. In 1868, na de eenwording van Italië, werd het uiteindelijk doorgegeven aan de provincie Cremona, waarmee het in 1891 fysiek werd verbonden door de eerste vaste brug over de rivier de Oglio.

In 1788 ondertekende Joseph II van Oostenrijk een decreet dat de toen-Joodse universiteiten verplicht een plaats buiten de stad aan te wijzen om hun doden te begraven. Het mandaat stelde ook een minimale afstand begraafplaatsen moest houden van de belangrijkste woonwijk, en gaf instructies over hun grootte.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giovanni Vigna “In Italy, a good Samaritan restores a Jewish cemetery abandoned for centuries” van 8 november 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.