Over periodieke ondenkbare misdaden: cicaden en antisemitisme

De uitroeiing van Joden in Polen was helemaal geen geheim: het gebeurde in het zicht van iedereen, het was een absoluut openbare aangelegenheid. In het hart van hun steden waren de Polen in eerste instantie aanwezig bij de installatie van de getto’s, zij leefden met de getto’s en het was voor hen de meest natuurlijke en minst schandalige zaak ter wereld. Het was een vanzelfsprekende zaak. Later – en ik verzamelde ontelbare verslagen over dit onderwerp – waren zij de onbewogen getuigen van de acties die voor hun ogen werden gepleegd. (Claude Lanzmann, Au sujet de Shoah)

Cicaden (Magicicada septendecim) zijn insecten met een zeer specifieke levenscyclus, die in sommige opzichten kunnen worden vergeleken met het opnieuw verschijnen van antisemitisme in de menselijke geschiedenis. Het kan dienen als een nuttige analogie of metafoor.

Om de 17 jaar verschijnen cicaden massaal en tegelijkertijd in de noordoostelijke Verenigde Staten en Canada. Het doel is om een ​​onregelmatige overvloed aan voedsel te ‘creëren’ die de behoeften van hun roofdieren ver overtreft. Dat wil zeggen, deze sprinkhaanachtige insecten overweldigen de eetlust van het roofdier. Ze offeren sommige van hun medeschepselen op zodat vele anderen kunnen overleven, paren en de soort na verloop van tijd kunnen voortzetten.

Deze strategie, verklaarde bioloog Stephen Jay Gould, staat bekend onder de naam ‘roofdierverzadiging’. Om effectief te zijn, moet de plotselinge opkomst van de soort tegelijkertijd en slechts voor een zeer korte periode plaatsvinden. Bovendien moet hun plotselinge verschijning gebeuren na lange perioden van inactiviteit.

Het briljante idee achter ‘roofdierverzadiging’ is dat het roofdier, dat een kortere levenscyclus heeft dan die van de cicade, het uiterlijk van de insecten niet precies kan voorspellen of onthouden en daardoor zijn eigen levenscyclus kan aanpassen aan die van deze specifieke voedselbron.

Om de 17 jaar komen de cicaden massaal uit de grond en overspoelen het milieu</p

Periodieke ondenkbare misdaden
Je zou dus kunnen zeggen dat de overlevingsmethode van cicaden de ‘vergetelheid’ van het uiterlijk van zijn soort nastreeft. Homo sapiens gebruiken een vergelijkbare methode. Maar niet als een overlevingsstrategie; Integendeel, mensen gebruiken het als een agressiestrategie.

Door de plotselinge opkomst van groeps vijandigheid kunnen individuen binnen de groep persoonlijke verantwoordelijkheid ontlopen. Massale agressie laat individuen hun atavistische drang verwennen om te schofferen en intimideren.

En dus, voor een korte en onvoorspelbare tijd, maakt deze overweldigende uitbarsting van groepsvijandigheid het voor het individu mogelijk om weg te komen met ondenkbare misdaden. En wegkomen met ondenkbare misdaden is het verhaal van antisemitisme. Zoals in het geval van ‘roofdierverzadiging’, houdt antisemitisme verborgenheid of een quasi-lethargische duurzaamheid in voor variabele perioden.

Dus, van tijd tot tijd, wanneer herinneringen aan antisemitisme zijn verstreken, wendde een aanzienlijk aantal verborgen antisemieten zich, bijna alsof er een wereldwijde overeenkomst was, plotseling tot de openlijke praktijk van hun oude haat alsof het een plotselinge uitbarsting van cicaden was.

Minachting wordt omgezet in een soort gebod; De meest onheilspellende imbeciliteit, in een deugd. Ondertussen kijkt de grote meerderheid van de mensheid gewoon toe hoe deze zwerm van haat zichzelf reproduceert. Eigenlijk is meer dan een van deze ‘waarnemers’ blij om zijn hulp te bieden bij het overweldigen van de Jood, die steevast wordt beschreven als een soort roofdier.

Op deze manier groeit antisemitisme, het milieu overspoelend (zoals de cicaden om de 17 jaar), overweldigend, cloying het ‘roofdier’ – dat wil zeggen, rede, empathie, solidariteit – tot het punt van onverschilligheid en abulië. Dit zorgt voor de bestendiging van antisemitisme en de tijdelijke ‘straffeloosheid’ om te handelen.

Wanneer de uiteindelijke schaamte zichzelf oplegt, zal de haat zijn beruchte lichaam opnieuw begraven onder de menigte, waar het zal blijven tot de volgende uitbraak.

Maar in tegenstelling tot de roofdieren van cicaden, zijn joden al jaren beoefenaars van wat we geschiedenis noemen. Dat wil zeggen dat we onder andere de manifestaties van antisemitisme registreren.

Maar toch, elke keer als het zijn ernstig vermomde gezicht begint te laten zien onder een vermeende nieuwigheid, is de algemene reactie die van verrassing en bagatellisatie (zelfs volkomen veronachtzaming): er wordt gezegd dat het alleen meningen, fouten, onbewustheid zijn.

Dan, wanneer de opkomst te geavanceerd is geworden, overwint het de verbazing en de milde, magere poging om te rechtvaardigen dat het niet in staat was geweest om te identificeren wat anders duidelijk was.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcelo Wio “Cicadas y antisemitismo” van 13 mei 2019 op de site van La Opinión

♦ naar een artikelCICADAS AND ANTISEMITISM” van 5 november 2019 op de site van Camera.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.